fbpx
Голосуйте!
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Голосування завершене
до закінчення голосування

Тернопільським громадам розповіли про фінансове забезпечення ВПО у тимчасових пунктах проживання

Рубрика Новини

Фахівці територіальних громад Тернопільщини стали учасниками інформаційної сесії на тему «Посилення фінансової спроможності громад для забезпечення перебування внутрішньо переміщених осіб у тимчасових пунктах проживання». Захід організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області.

На сьогоднішній день у Тернопільській області перебуває більше 90 тис. внутрішньо переміщених осіб. Перед територіальними громадами області постав новий виклик – створення максимально комфортних умов для проживання та тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, для чого потрібні додаткові кошти.

 «До нас щоденно звертаються громади за роз’ясненнями щодо змін у законодавстві, які безпосередньо стосуються організації роботи з внутрішньо переміщеними особами в громадах в умовах воєнного стану. Частину коштів виділяє держава, ще частина коштів виділяє з місцевого бюджету, і звичайно є гуманітарна допомога, яка надходить від ваших партнерів з-за кордону. Наші радники оперативно опрацьовують усі  ключові зміни у законодавстві що стосуються діяльності ОМС та готують роз’яснення з метою прийняття швидких, правильних управлінських рішень у всіх сферах вашої роботи, зокрема стосовно змін, які регламентують особливості надання соціальних послуг в умовах воєнного стану, особливостей надання компенсації на оплату комунальних послуг, надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні», – ділиться Наталія Онищук, керівниця в Регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області.

З представниками громад працювали Світлана Тютюник та Оксана Швець, радниці з питань муніципальних фінансів та управління регіональних офісів «U-LEAD з Європою»  в Миколаївській та Івано-Франківській областях.

Оксана Швець ознайомила присутніх із законодавчою базою, яка регламентує усі фінансові питання пов’язані із забезпеченням проживання та іншими потребами внутрішньо переміщених осіб.

«Право на отримання компенсації на оплату комунальних послуг мають заклади, підприємства, установи та організації державної та комунальної власності, а також заклади освіти приватної власності. Основна вимога – безоплатне  розміщення тимчасово переміщених осіб у будівлях, які перебувають на балансі відповідних закладів, підприємств, організацій чи установ. Для отримання компенсації необхідно зібрати пакет документів, який включає інформацію про заклад, комунальні послуги та документи про підтвердження здійснення оплати. Кошти, отримані як компенсація витрат на комунальні послуги, не визнаються доходами, а відображатимуться як відновлення касових видатків», – розповіла Оксана Швець.

Також розглядалася державна підтримка органів місцевого самоврядування у контексті постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022р. № 220.

«Першочергово Мінсоцполітики розподіляє кошти між виконавчими органами сільських, селищних, міських рад або військових адміністрацій в розрізі населених пунктів, які відновили діяльність внаслідок здійснення заходів з деокупації території територіальної громади. За іншими напрямами кошти розподіляються за рішенням комісії з питань розподілу коштів для надання допомоги в умовах воєнного стану, утвореної Мінсоцполітики», – наголосила експертка.

Кошти можна використовувати для придбання продуктів харчування, питної води, одягу, взуття, медикаментів, товарів першої необхідності, гігієнічних засобів та їх доставку до місць призначення.

Також державні кошти використовують громади для облаштування місць розміщення громадян, оплати та транспортування гуманітарних вантажів.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль