fbpx

«Суспільна амністія» – особлива ніша в спектрі громадських організацій Прикарпаття

Рубрика Новини

«Суспільна амністія» – обласна громадська неприбуткова організація, діяльність якої поширюється на всю Україну. За словами голови «Суспільної амністії», директора Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ, професора Дмитра Дзвінчука, створена ще у 1998 році організація об’єднала в своїх рядах відомих у краї організаторів виробництва, науковців, правників, журналістів, аналітиків, політологів, науковців-економістів, представників бізнесу, спеціалістів інформаційної сфери. Серед її засновників були такі знані в області й Україні активні громадяни як Олександр Сич, Євген Гірник, Олег Синютка, Сергій Дерев’янко, Віктор Петренко та інші.

«Суспільна амністія» – це незалежна, аналітична, правозахисна організація, завданням якої є аналіз існуючої суспільно-політичної, культурно-духової, освітньої ситуації, активна участь у проведенні дієвих реформ в Україні, сприяння формуванню правової і політичної культури громадян України, проведення соціологічних досліджень щодо рівня довіри громадян області до органів влади різних рівнів, інформування органів влади щодо реального стану дотримання конституційних прав і свобод громадян.

Метою своєї діяльності громадська організація ставить об’єднання зусиль своїх членів для захисту конституційних прав і свобод, взаємодопомоги, сприяння здійсненню ними економічних та соціальних програм і проєктів, співпраця з іншими громадськими організаціями у наданні фізичним та юридичним особам допомоги в реалізації їх прав і свобод. Організація також ставить за мету допомогти фізичним і юридичним особам брати участь в суспільно-політичному житті країни, дієво впливати на політичні та соціально-економічні процеси, що відбуваються в державі.

Для цього впродовж років діяльності «Суспільною амністією» було реалізовано кілька цікавих проєктів.

Працювала юридична клініка, де досвідчені юристи і студенти випускних курсів юридичного факультету Прикарпатського національного університету надавали громадянам та юридичним особам безкоштовні правові консультації. Також науковці-правники і науковці-економісти проводили незалежні експертизи нормативно-правових актів і економічних програм.

Основна робота громадської організації була зосереджена на проведенні соціологічних досліджень з метою оцінки суспільно-політичних процесів, ставлення і рівня довіри до діяльності органів влади всіх гілок і рівнів управління. Таких опитувань було проведено близько десяти. Наприклад, наймасштабнішим таким соціологічним опитуванням із залученням 1500 респондентів було дослідження складних процесів суспільних змін, що відбуваються в духовно-культурній сфері краю і кожного жителя, зокрема, які його автори (Олександр Сич(чинний голова Івано-Франківської обласної ради) і Дмитро Дзвінчук) назвали «Як чуєшся, людино, в епоху перемін» (Роздуми з приводу духово-культурного стану сучасного українського суспільства).

Децентралізація як передумова перезавантаження  існуючої неефективної владної моделі спонукала «Суспільну амністію» до активних дій, практичним результатом яких став проєкт «Обізнані мешканці – сильна громада», який впроваджували у 2015-2016 роках, він був спрямований на підтримку процесів децентралізації в частині застосування законодавства щодо добровільного об’єднання громад в Україні. Проєкт здійснено в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом. Основна мета проєкту – сприяти мешканцям Космацької та Яблунівської потенційних об’єднаних територіальних громад Косівського району Івано-Франківської області (19,2 тис. виборців) в реалізації основних ідей децентралізації задля створення спільнот, які здатні взяти на себе відповідальність за своє подальше функціонування та розвиток. Результатом роботи стало добровільне утворення цих громад. «Нині, після виборів до місцевих рад, які повністю змінять владний ландшафт, перед «Суспільною амністією» постануть нові завдання допомоги новоутвореним громадам у визначенні поточних завдань: організаційна структура, передача повноважень і т.п. та завдань стратегічного розвитку», –  наголосив Дмитро Дзвінчук

Матеріал підготувала координаторка проєкту “Центр розвитку громадської активності” в Івано-Франківській області Оксана Процюк.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль