fbpx

Стартувала навчальна програма від U-LEAD з підтримки громад в розробці стратегій місцевого розвитку

Рубрика Новини
МістоЛьвів

Відбулися перші заходи в рамках ініціативи «U-LEAD з Європою» з розробки стратегій місцевого розвитку  У дводенному онайн-семінарі взяли участь представники громад-переможниць з Львівської, Рівненської та Волинської областей.

«Ми розпочали практичні тренінги для громад, які розробляють місцеву стратегію розвитку за допомогою U-LEAD. Методика підготовки стратегії передбачає чотири ключові етапи, які громада має пройти: підготовка аналітичної частини та аналіз слабких і сильних сторін, на основі цього – прогнозування можливих сценаріїв розвитку та визначення стратегічного бачення розвитку громади, формування стратегічних, оперативних цілей та завдань розвитку територіальної громади і визначення форматів моніторингу та оцінювання виконання стратегії,  управління ризиками. Зараз громади повинні пройти один із найбільш громіздких етапів – соціально-економічний аналіз, який потрібно підготувати на основі різноманітних статистичних даних, а також провести опитування мешканців та бізнесу. Збір та аналіз цих даних – це велике за обсягом завдання,  оскільки ці дані не перебувають в одному місці. Їх потрібно збирати, запитувати в інших організаціях та підрозділах державних органів влади,  які не завжди оперативно надають цю інформацію, або не володіють нею у розрізі територіальних громад», – зазначила під час вступного слова Галина Хрущак, керівниця регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Львівській області.

Весь період з 12-ма громадами-учасницями ініціативи працюватимуть Зеновій Сірик та Володимир Крижанівський, експерти U-LEAD з підтримки громад в розробці стратегій.

Мета першого семінару – покращення спроможності команди з координації для надання підтримки робочій групі відповідної громади у процесі підготовки стратегії місцевого розвитку.

Експерти розповіли учасникам про логіку процесу розробки стратегічного документа, ознайомили з головними його елементами та складовими стратегічного бачення. Учасники ознайомилися із зразками анкет для виявлення потреб та проблем різних зацікавлених сторін.

Також в рамках семінару фахівці з громад працювали у практичному вимірі, зокрема, вони мали змогу опанувати принципи збору даних та аналізу соціальних, економічних та екологічних показників. Все це робилося з метою створення основи для стратегічного планування.

«Представники усіх громад, що взяли участь у тренінгу, мають високу мотивацію і розуміють необхідність розробки стратегії місцевого розвитку. Після першого і до другого дня тренінгу ми просили учасників виконати домашнє завдання. Дуже тішить, що незважаючи на короткий час на підготовку, майже усі громади виконали завдання. При цьому, зробили його дуже добре», – розповідає Володимир Крижанівський.

Наступним кроком для учасників буде проведення першого засідання робочих груп.

«Нашим домашнім завданням було опрацювання зацікавлених сторін, аналіз їх потреб та складання графіку підготовки  стратегії. Наступного ж дня експерти програми розповіли учасникам про особливості збору даних для соціально-економічного аналізу та джерела інформації, ключові аспекти при проведенні опитування громадян та бізнесу. Завдяки такому навчанні ми готові до роботи над стратегією розвитку нашої громади», – ділиться враженням Альона Ткачук, представниця Олександрійської громади Рівненської області.

Нагадаємо, що відбір щодо підтримки громад в розробці стратегій місцевого розвитку здійснювався на конкурсній основі. Від Львівської області підтримку U-LEAD отримають Турківська, Заболотцівська, Зимноводівська та Самбірська громади.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль