fbpx

Старт програми підтримки молодіжних ініціатив для розвитку культурної спадщини малих громад України

Рубрика Новини

Go Heritage, Bro! До кінця цього тижня завершується термін подання концепцій молодіжних ініціатив для розвитку місцевої спадщини

Агентство з розвитку приватної ініціативи (АРПІ) та Мережа ОГС для підтримки громад зі спадщиною GoHeritage! оголошує старт програми підтримки молодіжних ініціатив для розвитку культурної спадщини малих громад України.

До участі в програмі підтримки запрошуються молодіжні ОГС та ініціативні групи з малих громад України.

Завданнями програми є

  • Створення та просування молодіжної команди експертів з планування інтерпретації спадщини малих громад України мережі ОГС для підтримки громад зі спадщиною
  • Сприяння креативним молодіжним ініціативам, які передбачають конкретні заходи із залучення мешканців до використання/інтерпретації культурної спадщини своїх громад в цілях місцевого розвитку
  • Надання субгрантів для обраних ініціатив та їх реалізація

Ініціативи повинні бути реалізовані у територіальних громадах сіл, селищ, міст з кількістю населення до 50 тис. мешканців будь-яких регіонів України (крім окупованих територій АР Крим, окремих районів Донецької та Луганської областей) у відповідності до планів інтерпретації місцевої спадщини. Планується підтримати не більше одної ініціативи на одну громаду.

Програма охоплює три етапи: 1) подання концепцій ініціатив молодіжними ОГС/ініціативними групами, що діють у малих громадах;  2) курс з планування інтерпретації та менторський супровід молодіжних команд у створенні планів інтерпретації спадщини обраних громад та доопрацювання ініціатив для заявлених громад; 3) реалізація та грантова підтримка відібраних ініціатив, що узгоджуються з розробленими планами інтерпретації або пропонують заходи на їх виконання.

Етап 1. Подання концепції ініціативи

Подати концепцію проекту необхідно до 7 травня 2021 року, заповнивши заявку за цим посиланням https://forms.gle/LaJRd8eny2YfYmsUA.

Для перегляду і  зручності заповнення – заявка у форматі word  доступна за посиланням.

До заявки необхідно долучити:

  • супровідний лист від організації громадянського суспільства / ініціативної групи щодо наміру участі в цій програмі;
  • лист органу місцевого самоврядування відповідної територіальної громади про підтримку ініціативи.

За результатами оцінювання буде відібрано 20 концепцій ініціатив.

Результати відбору будуть оголошені 20 травня 2021 року.

Етап 2. Курс з планування інтерпретації та менторський супровід молодіжних команд

Після зазначеної дати 20 лідерів/представників команд, авторів відібраних концепцій, будуть запрошені на безкоштовний курс з планування інтерпретації спадщини від провідних експертів національної Мережі ОГС для підтримки громад зі спадщиною GoHeritage.

Курс охоплюватиме 4 дні інтенсивного навчання. Орієнтовний час проведення – червень 2021 року. Точні дати курсу будуть повідомлені після завершення етапу 1 програми.

Спираючись на досвід та знання, отримані під час курсу та менторський супровід експертів у сфері економіки та управління потенціалом спадщини, учасники програми за участю мешканців громад,  насамперед молоді, розроблять / доопрацюють плани інтерпретації спадщини своїх громад та свої ініціативи.

Етап 3. Грантова підтримка та реалізація обраних ініціатив

20 ОГС / ініціативних груп, представники яких пройшли навчальний курс з планування інтерпретації спадщини та підготували плани інтерпретації спадщини своїх громад, зможуть підготувати й подати доопрацьовані пропозиції проектів своїх ініціатив на отримання субгрантів.

Оголошення про подання проектної пропозиції буде опубліковано у червні 2020 року після проведення навчання. Орієнтовна дата подання повної пропозиції проекту – 1 липня 2021 року. Точна дата подання пропозиції  буде повідомлена після завершення заходів етапу 2 програми.

За результатами оцінювання поданих проектних пропозицій учасникам, що набрали найбільшу кількість балів, будуть надані субгранти для реалізації відповідних ініціатив (по одному субгранту на 1 громаду). Максимальний розмір субгранту – 55 тисяч гривень. Всього планується надати 5 суб-грантів в межах цієї програми.

Проекти субгрантів мають бути реалізовані до 31 жовтня 2021 року.

Субгранти зокрема, але не виключно, можуть підтримати такі заходи, як:

  • організації публічних акцій, таких як громадські толоки, фестивалі, навчальні заходи тощо;
  • краудфандингові кампанії (створення відеороликів, виготовлення промоційних матеріалів, публікацій, тощо);
  • створення засобів інтерпретації за участі креативних груп місцевих мешканців та інших, зацікавлених сторін (розробка / виготовлення стендів, тематичних лавочок, фотозон, костюмів для аматорських театрів та перформенсів, уніформ гідів тощо);
  • перформативні акції (театралізовані дійства, тематичні кемпи, міні-реконструкції епох).

Не можуть бути профінансовані:

  • проекти політичного характеру (діяльність політичних партій, окремих народних депутатів України, сільських, селищних, міських голів, депутатів місцевих рад) чи виборчі кампанії;
  • комерційні проекти, метою яких є отримання прибутку;
  • заробітна плата/оплата послуг представників організації-виконавця проекту;
  • діяльність/витрати, здійснені ОГС до одержання субгранту або після закінчення строку реалізації проекту;
  • покриття адміністративних витрат ОГС та їх витрат на оплату комунальних послуг;
  • сплата неустойки (штрафних санкцій), адміністративних штрафів, відшкодування шкоди (збитків).

У випадку питань не соромтеся писати в особисті повідомлення сторінці у Facebook Агентства з розвитку приватної ініціативи або ж звертатись за емейлом: office@arpi.org.ua.

Програма здійснюється в рамках проекту «Спадщина для розвитку-II: підвищення управлінської спроможності малих громад України через залучення молоді» за співфінансування Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект є продовженням попередньої ініціативи АРПІ за підтримки NED «Спадщина для розвитку: підвищення громадської участі у збереженні та використанні потенціалу спадщини місцевих громад» та ставить за мету залучити потенціал молоді та надати молодим лідерам громад навички розумного управління потенціалом спадщини в інтересах місцевого розвитку, а також створити для них можливості реалізувати власні креативні ініціативи у своїх громадах. Детальніше про проект – тутhttps://cutt.ly/ax5yqOs.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль