fbpx

Що таке професійне вигорання і як його подолати?

Рубрика Новини

Триває навчальна програма «Кроки для спеціалістів. План бюджетної стабілізації», яку започаткували в «U-LEAD з Європою». В рамках ініціативи представники громад мають можливість пройти навчання не лише за професійними тематиками, а й з розвитку персональних навиків.

У червні на базі регіонального офісу U-LEAD у Львівській області проходили два тренінги для різних груп учасників на тему «Професійне вигорання». З представниками громад працювала експертка Олена Жаворонкова та радники регіональних офісів Програми.

Олена Жаворонкова наголошувала, що в умовах війни поняття професійного вигорання стало частіше появлятися в житті українців, які працюють в різних сферах, але мають схожі виклики.

Експертка виділила основні риси професійного вигорання:

  • Емоційне, психічне та фізичне виснаження
  • Психологічний захист у формі повного чи часткового вимкнення емоцій
  • Перевага внутрішніх та зовнішніх вимог над ресурсами людини
  • Діяльність, яка пов’язана з відповідальністю за долю, здоров’я чи життя людей тощо.

За словами Олени Жаворонкової, людині слід відрізняти стрес від вигорання. «Для стану стресу притаманні надмірна емоційність, терміновість, активність та швидка втрата енергії. Натомість вигорання супроводжується притупленням емоцій, безпорадністю, безнадійністю. Також при вигоранні дуже часто зустрічаються втрата мотивації, надій та певних ідеалів», – пояснила експертка.

Учасникам розповіли про основні причини професійного вигорання, які в першу чергу пов’язані зі змістом роботи, її умовами, особливістю організації робочого процесу, атмосферою в команді тощо.

Експерти для представників громад підготували практичні вправи, які дозволили їм опанувати методи визначення рівні вигоряння та виснаження. Окрім цього, учасники тренінгу навчалися долати професійне вигорання, використовуючи різні методики та інструменти.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль