fbpx

Що молодь з усієї України робила три дні в Тернополі?

Рубрика Новини

У Тернополі з 16 по 18 грудня проходила перша сесія освітнього проєкту «Школа демократичного врядування для молоді». Фахівці з органів місцевого самоврядування та громадські активісти розглянули низку тем, які допоможуть їм покращити навики роботи з молоддю у своїх територіальних громадах.  Проєкт реалізовує громадська організація «Освтіньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві з Тернопільським регіональним відділенням «Асоціації міст України» за підтримки фонду NED.

За словами Максима Черкашина, керівника громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад»,  Школа демократичного врядування для молоді є продовженням попередніх двох проєктів – «Школа молодіжних лідерів громад» та «Публічне адміністрування в сфері молодіжної політики», які реалізовувалися в попередні роки. «Даний освітній проєкт покликаний навчити громадських активістів та представників органів місцевого самоврядування ефективно працювати з молоддю в громадах» – зазначив Максим Черкашин.

У перший день учасники проєкту встигли презентували особливості роботи з молоддю у їхніх громадах та обговорили ключові проблеми, які зустрічаються при цьому. Цей блок питань модерував Максим Черкашин.

З присутніми працював Сергій Волохатий, проєктний менеджер громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», зокрема розглядалася тема щодо методичних рекомендацій для підготовки проєкту стратегії розвитку молоді в громаді.  

«Даний стратегічний документ стане для учасників та їхніх громад дороговказом у розвитку молодіжної політики. Головне – чітко дотримуватися алгоритму розробки стратегії та напрацювати документ, який дійсно відповідатиме інтересам молоді», – підкреслив Сергій Волохатий. 

Також були презентувані інструменти впливу на місцеву владу, включаючи детальний аналіз кожного. Цей блок питань з учасниками проєкту розглянув Рустам Ергешов, заступник голови громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад». Детально були проаналізовані громадський бюджет, статут, електронні петиції, громадські слухання, публічні обговорення, відкрите місто та інші інструменти залучення громадськості.

Другий день першої сесії розпочався з виступу Мар’яни Зварич, керівниці прес-служби Тернопільської міської ради. Експертка  поділилися досвідом у питанні ефективної комунікації з стейкхолдерами. Розглядалися кращі практики співпраці з громадськими організаціями, місцевим самоврядуванням, ЗМІ та бізнес-структурами. Також учасники долучилися до Форуму громадянського суспільства «Імунітет до ілюзій», який в Тернополі проводила громадська організація «Центр громадського моніторингу та аналітики». Зазначимо, що даний форум мав всеукраїнський характер та проходив одночасно в кожній області в онлайн та офлайн форматах.

Важливу частину першої сесії проєкту «Школа демократичного врядування для молоді» складав блок щодо процесу адвокації в територіальних громадах. Учасники проєкту разом з Василем Томчишином, керівник громадської організації «Центр громадського моніторингу та аналітики», детально розглянули всі етапи успішної адвокації, які найчастіше зустрічаються в територіальних громадах.

«У місті Тернопіль – стартував проєкт «Школа демократичного врядування для молоді». Протягом 4-х сесій будемо навчатись  працювати з молоддю у громадах, проводити тренінги , писати та реалізовувати проекти, готувати проекти стратегії розвитку молодіжного середовища громади! Три дні навчання: круті спікери, практичні кейси, участь у IX форумі розвитку громадянського суспільства “Імунітет до ілюзій”, дружня атмосфера – дякуємо команді  «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за таку можливість! Як завжди – все на найвищому рівні», – коментує Альона Ткачук, учасниця проєкту з Олександрійської ТГ Рівненської області.

Арсен Ляхоцький, виконуючий обов’язків голови управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА, презентував регіональну молодіжну політику та навів приклади опимальної підтримки молодіжних ініціатив.

У свою чергу Христина Білінська, начальниця управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей,  розповіла присутнім про форми і методи роботи з молоддю.  Учасники проєкту ознайомилися з кращими практиками та поділилися власним досвідом.

«Ну ось і швидко полетіли три дні навчання у Школі демократичного врядування для Молоді! Нові знайомства і цікаві враження! Хочу подякувати організаторам, подана інформація була конкретна, змістовна і дуже нам потрібна», – ділиться враженнями Галина Плуговська, учасниця проєкту з Іванівської громади.

Попереду на учасників чекає ще три освітні сесії, між якими вони мають виконати завдання тренерів та підготувати проєкт стратегії розвитку молодіжного середовища в громаді.

Захід реалізовує громадська організація «Освтіньо-аналітичний центр розвитку громад» у партнерстві з Тернопільським регіональним відділенням «Асоціації міст України» за підтримки фонду NED.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль