fbpx

Сергій Волохатий: «Наша мета – розвинені громади та вмотивовані громадські активісти»

Рубрика Новини

Ми продовжуємо знайомити вас з командою громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад». У сьогоднішньому матеріалі ми розповімо вам про Сергія Волохатого – менеджера з комунікації нашої організації та проєкту «Центр розвитку громадської активності».

Сергій відповідає за комунікацію в нашій організації, наповнює сайт та сторінки в соціальній мережі Facebook, створює більшість контенту про нас та наші проєкти. Більше ви можете дізнатися у традиційному інтерв’ю.

  • Розкажіть про себе, свою сім’ю, хобі  

Я зі своєю сім’єю проживаю в рідному селі Бодаки, з дружиною виховуємо донечку, яка навчається в 1 класі. Найбільшою цінністю для мене є моя сім’я, на яку через роботу дуже не вистачає часу. Я багато часу приділяю самоосвіті, оскільки без особистісного розвитку неможливо рухатися вперед. Дуже люблю футбол, для мене це більше, ніж хобі. Раніше часто грав сам, а останні роки всіляко допомагаю футбольній команді свого села.  

  • Продовжіть речення: «Я в команді громадської організації  «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», оскільки…»

Я в команді громадської організації  «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», оскільки відчуваю, що матиму тут можливість та підтримку у впроваджені нових проєктів. Це справді команда, у якій комфортно та легко працювати.

  • Проєкт «Центр розвитку громадської активності»: що він дасть громадським активістам, і вам особисто?

Цей проєкт своєрідна «дорожня карта» для громадських активістів, які мають можливість отримати повний супровід у своїй діяльності, починаючи від реєстрації громадської організації, написання першої заявки на грант та закінчуючи поданням фінансової звітності. Унікальна можливість відвідувати тренінги та форуми, здобувати знання, напрацювати проєкти та знайомитися з новими людьми.

Особисто для мене це ще один крок вперед, професійний ріст та можливість спробувати свої сили в новій роботі. Робота з громадськими активістами з різних регіонів, допомога в проведенні заходів, комунікація з донорами та партнерськими організаціями – досвід, про який можна тільки мріяти, а в цьому проєкті його в мене буде достатня кількість.

  • Як ваш досвід допоможе розвивати громадський сектор?

Останні кілька років основними напрямками моєї роботи є проєктний менеджмент, молодіжна політика, розвиток громадської активності та комунікація. Маю досвід роботи у місцевому самоврядуванні, оскільки був Бодаківським сільським головою та заступником голови Вишнівецької ОТГ.  Свого часу працював у міжнародній програмі «U-LEAD з Європою», яка є однією з найбільших донорських організацій в Україні. Я проходив стажування у США та двічі навчався на різних програмах в Польщі. Нині, після роботи в міжнародних програмах, я з новими силами та ідеями готовий напрацьовувати проєкти для донорських організацій та розвивати громадський сектор. Вірю, що отриманні раніше знання, знайомства та  досвід, допоможуть мені втілювати проєкти, які будуть допомагати громадським активістам. Особливо це стосується розвитку молодіжного та громадського руху. Молоді люди в громадах досить активні та ініціативні, але з ними ніхто не працює та не використовує їхній потенціал для розвитку громад.

  • Якими проєктами пишаєтеся найбільше?

Важке питання, оскільки за час роботи разом з громадськими активістами вдалося реалізувати та долучитися до багатьох цікавих проєктів. Але, мабуть, найбільше хочу виділити участь Вишнівецької ОТГ у програмі DOBRE. До речі, це був чи не перший мій досвід у написанні проєктної заявки для міжнародної донорської організації. Вишнівецька громада, завдяки перемозі, залучила близько 100 тис. доларів для реалізації різноманітних проєктів у сфері освіти, економіки, а найголовніше розвитку громадської активності та молодіжного руху. Радію, що почав розвиватися громадський сектор, у Вишнівецької ОТГ діє потужна громадська організація «ЦВІТ», яка реалізувала чимало успішних проєктів.

Мені приємно, що навіть після того, як я вже не працював у селищній раді, громада продовжувала отримувати допомогу від програми. Коли зараз відвідую свою рідну Бодаківську школу, де навчається моя донечка, приємно дивитися на шкільне подвір’я, де облаштовані дитячий та спортивний майданчик, чи зайти у шкільну їдальню, де сучасні меблі та обладнання – це все «плоди» програми DOBRE у співпраці з громадою. Причому ці проєкти реалізовані в кожній школі та садочку нашої громади. Коли зараз на це дивлюся, згадую як писалися проєкти стає тепло на душі, бо я знаю, що в цьому є і мій внесок.

Скажу відверто – я займався справою, яка мені подобалася. Мабуть тому Вишнівецька ОТГ досягла чималих успіхів у проєктному менеджменті та значно покращила комунікацію з молоддю та громадськістю.

  • Як змінилася ситуація з громадською активністю у Тернопільській області за останні роки?

Одразу скажу – ситуація змінилася, причому помітно в позитивну сторону. У першу чергу цьому сприяло успішне впровадження реформи децентралізації, а також допомога від міжнародних донорських організацій. Хтось скаже, що це гучні слова, але успіхи громад та громадського сектору перекриють всю критику скептиків. Громадські активісти відчули, що вони можуть самостійно втілювати проєкти, які мають позитивний вплив на розвиток громади. Вони вже не обмежуються екологічними акціями чи проведенням святкових дійств. У багатьох громадах Тернопільщини створені успішні громадські організації, які реалізовують десятки проєктів кожного року. Сподіваюся, що позитивна динаміка зберігатиметься й надалі.

  • Чого, на вашу думку, не вистачає громадському сектору?

Громадський сектор розвивається дещо хаотично, не вистачає системності та стабільності в діяльності громадських організацій. Звичайно, вже набагато менше випадків, коли громадська організація реалізовувала один проєкт та зникала. Також часто в громадських активістів спостерігається відсутність стратегічного бачення розвитку своїх організацій. Це дуже важливий компонент, над яким слід попрацювати, щоб розуміти, куди громадська організація рухається і яка її мета діяльності.

  • Назвіть три основні завдання, які ви ставите перед собою на найближчий рік?
  1. У першу чергу це успішна реалізація проєкту «Центр розвитку громадської активності» та вихід громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» на всеукраїнський рівень.
  2. Планую створити громадську організацію у своїй громаді, яка могла фокусуватися на питаннях, які стосуються позашкільної та неформальної освіти. Зараз необхідно працювати з молоддю, починаючи зі школи, причому це слід робити локально. Сподіваюся, вдасться втілити цей задум.
  3. Ефективна робота в Кременецькій районній раді та розвиток молодіжного та громадського руху.
  • Що надихає вас працювати з громадськими активістами?

У мене ще не так багато досвіду робити суто з громадськими активістами, але надихають їхні успіхи, до яких ти в тій чи іншій мірі маєш відношення. Коли зустрічаєшся з людьми, які генерують сотні ідей та перетворюють їх в успішні проєкти, розумієш, що працюєш не даремно і в правильно напрямку.  

  • Яким ви бачите «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» через 5 років?

Через 5 років бачу «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» організацією, яка має за плечима сотню успішних проєктів, всеукраїнський статус, низку міжнародних партнерів та міцну команду професіоналів.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль