fbpx

Сергій Щербатюк: «Починати змінювати світ потрібно з себе та свого оточення, а для цього варто зробити лише перший крок»

Рубрика Новини

Як це бути вчителем за освітою, а в душі завзятим мрійником, який хоче змінити світ? Ви думаєте, що так не буває? А от і ні. Сьогодні ми в рубриці #ЛідериЗмін поговоримо з Сергієм Щербатюком, керівником ГО «Сприяння розвитку села», який працює в Демидівській селищній раді, а у вільний час розвиває молодь, допомагає реалізовувати ініціативи місцевих бібліотекарів, шукає цікаві можливості для розвитку соціального та економічного капіталу громади.

  • Розкажіть про себе, свої хобі

Я народився і виріс у невеликому селі Рогізне Демидівського району на Рівненщині. Після закінчення школи в 2005-2010 роках здобував вищу освіту у Кременецькому обласному гуманітарно-педагогічному інституті імені Тараса Шевченка за спеціальністю вчитель біології, географії та основ екології. У 2013 році здобув другу вищу освіту в Рівненському інституті ВНЗ «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», спеціальність «Соціальна робота». У пошуках себе працював землевпорядником, фахівцем із соціальної роботи, інженером з комп’ютерних систем, спеціалістом в Демидівській райдержадміністрації. Розумів, що треба не зациклюватись на чомусь одному і знайти своє місце у світі. З 2017 року працюю начальником відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності Демидівської селищної ради.

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

З 2014 року прийшло усвідомлення, що не варто чекати, поки зміни у моєму населеному пункті стануться самі собою, а треба самому включатись в процес і на місцевому рівні проявляти активну позицію. Тож відкрив для себе місцеве самоврядування і громадський сектор. Відтоді у моєму житті ці два напрямки поєднані. Знаковим для мене став травень 2015 року, коли я взяв участь у «Школі лідерів змін». Цей п’ятиденний інтенсив дав зрозуміти, що дороги назад немає. Разом із однодумцями, які мене підтримали, об’єдналися довкола ідеї організації цікавого і змістовного дозвілля в селі. Кінотеатр по вихідних у сільському будинку культури був першою нашою ініціативою, яка мала значний успіх серед односельців. Так народилась громадська організація «Сприяння розвитку села», яку ось вже 5 років маю честь очолювати.

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Звісно, пам’ятаю і можу детально розповісти. Разом із місцевою бібліотекою вирішили податись на конкурс, оголошений Рівненським відділенням Української бібліотечної асоціації. Ідея проєкту полягала у проведенні краєзнавчого дослідження, результати якого хотіли висвітлити у першій книзі про село. Коли нашу заявку підтримали, було багато радості – все таки перший повноцінний ґрант! І неважливо, що сума була лише 2000 грн. Протягом літа організували багато різних активностей – провели навчання молоді основам журналістської майстерності, спланували відвідування поважних жителів села, вивчали фонди обласного архіву, досліджували історичні документи, залучили додаткове фінансування, адже нас радо підтримала сільська рада і місцеві підприємці. У підсумку – чудова збірка краєзнавчих нарисів, виставка історичних матеріалів, успішна презентація для односельчан! А далі – прийшла впевненість, народилася згуртована команда і нові сміливі ідеї проєктів!

  • Які виклики були перед вами?

Найважче було подолати невпевненість, адже до мене в громаді цим мало-хто займався, системно – ніхто. Тож були побоювання, чи вірно я розумію проблеми, що намагаюсь розв’язати за допомогою підготовки і реалізації проєктів. Проте зворотний відгук після презентації результатів перших проєктів розвіяли ці страхи і додали рішучості. Центр цифрової грамотності, який заново відкрив для мешканців та молоді місцеву сільську бібліотеку; школа громадської активності, що зібрала 20 небайдужих жителів Демидівського району, надала практичні інструменти для участі у житті своїх громад та створила засади для мережування і об’єднання активістів; програми із організації дозвілля соціально незахищених категорій молоді – проєкти були різні.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Буду реалістом – стан справ аналогічний, ця цифра ще досить оптимістично відображає громадянську позицію населення у більшості громад України. Основна причина – низький рівень добробуту, адже складно перейматися суспільними справами, коли є безліч власних проблем. Однак, Революція Гідності дала шанс на зміни і скористатися ним змогли багато молодих українців, які у громадському секторі знаходять розуміння і підтримку. Зараз громадський сектор – це такий собі соціальний ліфт, який дозволяє кардинально змінити своє життя, проте, зайшовши в нього, ти вже не зможеш бути таким як вчора, адже змінюєшся ти, твої життєві цінності, твій погляд на світ довкола. Бути активними бояться ті, що не бажають брати на себе відповідальності за свої ідеї та вчинки.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Складно відповісти, адже у багажі зібралось багато хороших якісних ініціатив, які стосуються різних сфер життя громади. Однак, хочу виділити «Школу громадської активності». Проєкт був реалізований за підтримки РОГО «Комітет виборців України» ще у 2017 році і сприяв активізації місцевого громадського руху, надав місцевим активістам знання та навички, що дозволили їм підвищити громадську ефективність; ознайомив лідерів району з механізмами лобіювання інтересів громади та впливу на прийняття рішень місцевою владою. Була сформована платформа з 20 активістів з усього Демидівського району.

З останніх – досить успішним і ефективним став проєкт «Вільний простір у Демидівській ОТГ», реалізований за підтримки управління у справах молоді та спорту Рівненської ОДА. Завдяки цьому в громаді відкрито молодіжний центр, на базі якого відбуваються кінопокази, майстер-класи, проводяться тренінги, тематичні зустрічі. Молодіжна рада тепер має місце для організації своєї діяльності.

На сьогодні є чимало джерел, звідки можна отримати фінансування на реалізацію розвиткових проєктів. Дуже зручно відслідковувати оголошення ґрантових конкурсів на веб-порталах «Гурт» та «Громадський простір», де інформація оновлюється регулярно. Активісти з Рівненщини можуть розраховувати на ґранти із обласного бюджету, в рамках щорічних конкурсів за трьома напрямками.

  • Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

Громадська організація «Сприяння розвитку села» виросла із невеликої ініціативи одного села до сталої спільноти активістів з чітким баченням майбутнього громади. Ми демонструємо іншим, що зміни в собі, своєму способі життя і позиції до оточуючих дозволяють побудувати громаду майбутнього. Не варто залишатися осторонь – кожен здатний на певний крок, який у підсумку стане частиною великого прориву.

  •  Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Моя сім’я, адже я хочу, щоб мої діти виростали в комфортній і дружній до людей громаді. Саме в родині формуються людські цінності, тому своїм прикладом хочу мотивувати рідних займати активну громадську позицію.

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Відкинути всі страхи і побоювання, які можуть на початковому етапі стримувати. Шукати однодумців у своїй громаді і разом йти до мети.

Якщо ви вже створили громадську організацію і хочете брати участь у місцевому розвитку, реалізовувати проєкти – слід формувати партнерські відносини з місцевою владою, бізнесом, депутатами ради, фермерами – в майбутньому ви можете стати саме тією ланкою, яка згуртує громаду довкола спільної мети.

Не бійтесь програвати – лише 1 з 5-10 проєктів, поданих на конкурси, виграє фінансування. Це нормальна ситуація і для організацій-новачків, і для потужних організацій з багаторічним досвідом.

Будьте максимально прозорі і відкриті як для місцевої громади, так і для потенційних ґрантодавців. У цьому допоможе ведення веб-сайту та сторінки у Facebook, де можна публікувати успіхи, оголошення та важливу інформацію для цільової аудиторії.

Не зупиняйтеся, якщо є ідея гарного проєкту, але відсутнє фінансування: обговоріть з командою діяльність і спробуйте організувати заходи без ґрантової підтримки. Такий крок продемонструє вашу стійкість перед викликами та сприятиме прихильності потенційних партнерів.

Матеріал підготувала координатора проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Рівненській області Вікторія Костюк.

Проєкт «Центр розвитку громадської активності» реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль