fbpx

Рівненські громади можуть використовувати безхазяйне майно як житло для переселенців

Рубрика Новини
МістоРівне

Експерти «U-LEAD з Європою» консультують рівненські територіальні громади щодо надання житла для внутрішньо переміщених осіб.

Для представників органів місцевого самоврядування Рівненщини регіональний офіс U-LEAD у Рівненській області організував інформаційну сесію щодо формування житлового фонду для внутрішньо переміщених осіб.

Керівник регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області Руслан Сивий зазначив, що в громадах Рівненщини проживає багато переселенців, які потребують житла. Така ситуація спонукає органами місцевого самоврядування шукати додаткові ресурси для забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу U-LEAD  у Закарпатській області Павло Рябоконь розповів учасникам заходу про механізмами виявлення та обліку приміщень, які можна використовувати для формування фондів житла соціального призначення.

За його словами, фонди соціального призначення та тимчасового проживання формуються органами місцевого самоврядування. Фонди можуть формуватися за результатами будівництва нового житла чи реконструкції діючого, використання на договірних засадах приватного житлового фонду або ж передачі в комунальну власність житла, вилученого на підставі судових рішень або визнаного безхазяйним чи відумерлим.

Експерт розповів, що повноваження з вирішення питань, пов’язаних з виявленням, обліком та набуттям у комунальну власність територіальної громади майна рекомендується покласти на виконавчий комітет відповідної ради.

Експерти «U-LEAD з Європою» розповіли про алгоритм дій щодо виявлення безхазяйного майна. Так, спершу громадам слід виявити безхазяйне майно та подати заяву до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Згодом подається оголошення про взяття на облік безхазяйної нерухомої речі в друкованих ЗМІ та очікується 1 рік. Останній етап – звернення до суду про передачу безхазяйної нерухомої речі в комунальну власність.

Учасники інформаційної сесії дізналися про весь комплекс дій, який слід виконати органам місцевого самоврядування для створення фонду соціального житла та забезпечення таким житлом внутрішньо переміщеним особам та інших категоріям.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль