fbpx

Реконструкція Широкої криниці в Рукшинській громаді або як на Буковині влада та громадськість розвивають туризм

Рубрика Новини

Впродовж жовтня та листопада Освітньо-аналітичний центр розвитку громад проводив конкурс «Золотий фліпчарт». Його мета – відзначити громадсько-активних людей з громад 6-ти областей Західної України (Чернівецької, Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької, Львівської та Рівненської). До призерів з Буковини потрапили два представники – в номінації «Громадська організація року» – «Центр молоді Чернівців», в номінації «Ідея року» – проект «Активна молодь» (автор Володимир Чоботар). Наше нещодавнє інтерв’ю з головою «Центру молоді Чернівців»  Олександром Гуляєвим читайте тут.

А сьогодні хочемо розповісти про ідею з Рукшинської громади Чернівецької області, яка була подана в номінацію «Ідея року». Її авторами є працівники сільської ради громади спільно з громадською організацією «Традиції та реформи» та еколого-просвітницьким центром «Лелеченька» при Рукшинській школі.

Як розповіла нам Інна Гондуряга, працівниця сільської ради, ідея реконструкції Широкої криниці в селі Рукшин виникла під час розробки Стратегії розвитку громади, де однією із стратегічних цілей визначено розвиток туристичного потенціалу. «Даний об’єкт є природною пам’яткою місцевого значення, історія якої йде глибоко у віки. Легенда про це загадкове місце описана місцевим істориком-краєзнавцем Яковом Гайсенюком у книзі “Рукшин і рукшинці”», – зазначає пані Інна.

Широка криниця з давніх-давен і до сьогодні слугує жителям села джерелом чистої джерельної води, яка тримається крижаною навіть у літню спеку. Від криниці прокладено водогін, який забезпечує водою Рукшинську школу та ближні господарства. «У посушливі роки (2017-2019), коли у сільських криницях пропадала вода, люди набирали тут бочки і зливали їх до своїх криниць, або ж набирали воду у бідони та користувалися нею впродовж дня», – розповідає пані Інна.

Загальний бюджет проекту «Реконструкція та популяризація Широкої криниці в с. Рукшин» складає 300 тис. грн. Проект має на меті не лише суто інфраструктурні цілі, а й вирішення масштабніших викликів, які притаманні українським селам: відсутність системного підходу  до промоції та збереження природних, історичних пам’яток місцевого значення, поганий стан об’єктів природної спадщини, відсутність місцевих туристичних продуктів, візитівок села, а також низький рівень свідомості місцевого населення щодо важливості збереження спадщини. Відповіддю на вказані проблеми може стати реалізація подібних проектів, яка відновить належну увагу об’єктам природної спадщини по всій Україні.

Хоч у «Золотому фліпчарті» ідея й не перемогла, але вона, без сумнівів, є важливою для громади, тим паче, що проект вже готовий і лишень очікує підтримки від міжнародних донорів, меценатів чи коштів з місцевого бюджету. Загалом проектом передбачено наступні активності:

1) За допомоги громадської організації «Традиції та реформи» проведення громадських слухань по питанню збереження та відновлення належного вигляду Широкої криниці як об’єкта природної та історичної пам’ятки. Захід пропонується провести безпосередньо біля Криниці, для обговорення деталей реконструкції накриття, визначення відповідальних активістів по громадському нагляду за будівельними (монтажними) роботами.

2) Реконструкція накриття криниці шляхом встановлення альтанки з металопрофілю та потовщеного скла із захистом, кованими елементами.

3) Облаштування рекреаційної зони біля Широкої криниці.

4) Популяризація місця із залученням еколого-просвітницького центру «Лелеченька» Рукшинської ЗОШ.

Реконструкція Широкої криниці не єдина ідея з відновлення місцевих пам’яток в Рукшинській громаді. Пані Інна каже, що колись на території села був дерев’яний вітряк. Але, на превеликий жаль, він згорів у 2009 році. Тож жителям дуже хотілося б відновити таку культурну пам’ятку, адже це історія кількох поколінь рукшинців.

Матеріал підготував координатор проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Чернівецькій області Андрій Кучуран.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль