fbpx

Прикарпатські громади вивчали особливості цивільного захисту в умовах воєнного стану

Цивільний захист населення був завжди важливим напрямком в роботі органів місцевого самоврядування та відповідальних структур. В умовах воєнного стану ця діяльність набуває нового значення та вимагає від громад виконувати низку нових завдань. Саме про це йшлося на інформаційній сесії на тему «Організація цивільного захисту в громадах в умовах воєнного стану» для громад Прикарпаття.

Захід організували у Регіональному офісі «U-LEAD з Європою» в Івано-Франківській області. Як відзначив Руслан Панасюк, керівник регіонального офісу, представники прикарпатських територіальних громад повинні бути поінформовані щодо комплексу дій та заходів спрямованих на організацію цивільного захисту, що дозволить їм підвищити готовність та ефективність реагування на надзвичайні події в умовах воєнного стану.

«Територіальним громадам слід вибудувати ефективну систему цивільного захисту населення. Зокрема необхідно створити відповідні органи управління цивільним захистом – комісії з питань ТЕБ та НС. Також слід організувати систему оповіщення про загрози, облаштувати відповідні укриття, проводити навчання для населення та забезпечити створення резерву матеріально-технічних ресурсів», – розповів під час заходу Володимир Стебницький, начальник управління з питань ЦЗ Івано-Франківської ОДА.

За словами посадовця, у містах районного значення системи оповіщення працюють краще, оскільки вони були встановленні ще раніше, а зараз потребують додаткового оснащення. Важливо співпрацювати з Укртелеком, який володіє мережею кабельної лінії, до якої можна підключитися.

«Багатьом громадам необхідно модернізувати системи оповіщення. Для цього необхідно закупити  нові гучномовці, створити автоматизоване робоче місце та закупити відповідні програмне забезпечення», – зазначає Володимир Стебницький.

Максим Чопей, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування, наголосив, що війна триває, тому територіальним громадам слід відповідально віднестися до організації якісної системи цивільного захисту населення.

«Ми закликаємо громади Прикарпаття приймати відповідні програми щодо забезпечення цивільного захисту. Це важливий напрямок роботи органів місцевого самоврядування в теперішніх умовах. Громадам слід дбати не тільки про інформування жителів про небезпеки, але у про укриття, які мають бути належним чином облаштовані. Успішні приклади ми вже маємо, слід активніше працювати у цьому напрямку», – додав радник.

Володимир Курилович, т.в.о. завідувача Івано-Франківських курсів ЦЗ та БЖД, розповів учасникам інформаційної сесії основні заходи щодо вдосконалення системи цивільного захисту в територіальній громаді. Фахівець аналізував систему оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації. Також детального обговорювалися укриття та захисні споруди, радіаційний та хімічний захист населення. Не оминули увагою й тему проведення евакуації.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль