fbpx

Прозорість місцевої влади – міфи та реальність

Рубрика Новини

У Тернополі 27-28 січня проходив  фінальний форум в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності». На захід приїхали громадські активісти та представники органів місцевого самоврядування з Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської, Хмельницької, Тернопільської та Рівненської областей.

 «Сьогодні ми проводимо фінальний захід в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності. За 1,5 роки проєкту нам вдалося навчити 289 активістів та попрацювати з 134-ма громадами шести областей заходу України. Наші експерти надали 283 консультації та проаналізували 366 інструментів участі. Маємо непогані результати, але ми не зупиняємося на досягнутому та продовжуємо працювати з представниками громад та громадського сектору», – відзначив Максим Черкашин, керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».

Присутні ознайомилися з інструментами участі та кращими практиками доступу до публічної інформації, які діють в Тернопільській громаді. Маргарита Христюк, головний спеціаліст Відділу комунікацій Управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Тернопільської міської ради, також презентувала учасникам тренінгу чат-боти, шкільний громадський бюджет та інші «цікавинки» учасницької демократії

Любомир Чорній, старший експерт з економічної політики і законодавства Виконавчого комітету Національної ради реформ, розповів активістам про залучення підприємницьких середовищ та громадськості до розробки місцевої регуляторної політики. Спікер поділився кращими практиками по розробці  регуляторної політики, які діють в громадах України. Експет зазначив, що зміст та спрямування комплексу місцевих регулювань, які визначають умови роботи бізнесу в певній громаді, є визначальним для інвестиційної привабливості та сприятливості бізнес-клімату на відповідній території.

У кінцівці першого дня форуму його учасники поспілкувалися з Максимом Терлецьким, заступником директора КУ Інститут міста Львівської міської ради. Обговорювалося важливе питання партисипації жителів при плануванні публічних просторів. Максим Терлецький презентував практичні кейси Інституту міста та поділився своїм у досвідом в розробці кампаній по залученні громадськості до планування публічних просторів та інших важливих процесів в громаді.

«Залучення громадян, а тим більше представників бізнесу, до розвитку громади – одне з найважливіших завдань, яке на сьогоднішній день стоїть перед органами місцевого самоврядування. Дякую команді ГО “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад” за можливість взяти участь у цьому актуальному форумі. Також хочу окремо подякувати сьогоднішнім спікерам за представлені успішні кейси і практики, які уже впровадженні у різних громадах України», – ділиться Валерій Рамський, учасник форуму з Вишнівецької територіальної громади.

Експерт громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети» Микола Орлов розповів учасниками форуму про інструменти  прозорості місцевих бюджетів. Експерт презентував  результати діяльності Партнерства у понад 100-та громадах України. Спікер розповів, що Партнерство кожного року проводить аналіз відкритості та прозорості місцевих бюджетів. Він детально розповів учасникам та учасницям заходу про інструменти оцінки, результати аналізу та рекомендації, які надають експерти Партнерства для підвищення рівня відкритості та прозорості місцевих бюджетів у громадах.

Учасники форуму дізналися про сучасні інструменти та технології управління активами, реєстрами та іншими даними, які важливі для розвитку громад. Цей блок питань презентував Роман Тишкун, фахівець в галузі геоінформаційних систем, просторового планування та землеустрою.

Учасники форуму мали унікальну можливість поспілкуватися з Оленою Огороднік, керівницею програми «Transparent cities/Прозорі міста» ТІ Україна. Спікерка поділилася думками щодо сучасних трендів доступу до публічної інформації у контексті прозорості місцевої влади. Також Олена Огороднік презентувала результати оцінки прозорості міст України, яке регулярно проводять експерти її організації.

За її словами середній рівень прозорості зростає, але теми цього росту вповільнилися. Середній показник підзвітності в чотири рази нижчий за показник прозорості. Експертка наголосила на важливості системної роботи над підвищенням рівня прозорості та підзвітності, які мають бути взаємодоповнюючими.

«Форум був корисним не тільки для громадських активістів, але й для фахівців органів місцевого самоврядування, оскільки на проблему прозорості слід звертати увагу з обох сторін. Інколи влада не розуміє потребу в тих чи інших інструментах прозорості, тому, що не володіє інформацією, яку хотіла б отримати громадськість зі сторони. Такі форуми та спілкування вони розширюють знання та дають розуміти, що немає ідеального рівня прозорості. Відповідно, завжди є над чим працювати на усіх рівнях», – коментує Леся Голояд, представниця Зборівської громади.

На форумі був презентований довідник «Центр розвитку громадської активності. Результати». У посібнику зібрана вся інформація про проєкт, його результати, основні цифри та нововведення, які знайшли своє відображення в інших ініціативах. Ознайомитися з довідником та результатами проєкту можна на сайті громадської організації.

Кожен учасник заходу отримав сертифікат, який засвідчував їхню участь у форумі «Прозорість місцевої влади – міфи та реальність».

Захід проходив в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності», який команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» реалізовує за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль