fbpx

Пройшла дискусія за круглим столом щодо потреб ВПО Хмельницького

Рубрика Новини

Останні кілька місяців ГО “Заходи” спільно з ГО “Ukrainian Patriots” плідно працювали над масштабним і важливим проєктом для розвитку Хмельницького та допомоги ВПО, що проживають у ньому. Опитування в якому взяло участь 600 респондентів у віці від 14 до 35+ з числа ВПО з Хмельницького та області дозволило зробити аналіз потреб переселенців і певні висновки щодо подальшої роботи в цьому напрямку.

27 квітня 2023 року результати роботи були представлені на відкритому круглому столі: “Reserch молоді-ВПО Хмельниччини”. До обговорення долучились організації, які займаються проблемами та інтеграцією ВПО у місті. 

З вступним словом виступили: 

  • ментор круглого столу Галина Семеніхіна, представник ГО Заходи
  • представник “Партнерського майданчику міжнародної допомоги” Єгор Рибак
  • Членкиня ГО “Клуб рибалок України” Юлія Борисова
  • Євген Мазур від ГО “ЯМаріуполь”
  • Голова ГО “Клуб рибалок України” Ярослав Бойко

Також серез запрошених були: Освітній Хаб Хмельниччини, БФ “Право на захист”, БФ ССС, Луганська ОДА, Федерація стрільби з лука Хмельницької області.

Галина Семеніхіна розповіла про реалізацію проєкту, з якими складнощами довелось стикнутись та про рекламну кампанію. Іншим організаціям було цікаво дізнатись про подібний досвід. 

Обговорення результатів опитувальника спричинило жваву дискусію. Багато уваги приділили питанням, щодо проблем з якими стикаються ВПО та чого їм найбільше не вистачає в Хмельницькому. 

Учасники обговорили наступні проблеми і прийшли до таких висновків:

  1. Для ВПО дуже гостро стоїть питання житла, його наявність та орендна плата. Таку відповідь дало 28,9% респондентів. Як вирішити цю проблему наразі лишається під питанням.
  2. 23% ВПО, що мають бажання покинути Хмельницький, мріють повернутись додому. При цьому більша частина переселенців (38,4%) ще вагається і не встигла вирішити це питання.
  3. Молодь хоче розвиватись, але потребує більшої підтримки, так вважають 43,6% опитаних.
  4. Найбільше уваги було приділено тому, чого не вистачає ВПО у Хмельницькому і одна з головних проблем була недостаток спілкування. Так відповіли 23,2%. У рідному місті респонденти цю опцію не розглядали як важливу, тому що у них було своє коло спілкування, але при переміщенні на нове місце проблема стала дуже гостро, тому що втратилось коло знайомств.
  5. Також серед потреб відмічалось недостаток дозвілля, а саме “прогулянки на природі” – 15,1%. Вдома це була звична опція і всі знали де є місце для прогулянок – знайома галявина в найближчому лісі, звична водойма, улюблений парк, тощо. На новому місці люди не знають де є місця для відпочинку та прогулянок на природі. Для вирішення було запропоновано зробити карту мальовничих місць для відпочинку та прогулянок.
  6. Наступна проблема: “не вистачає гуртків для дітей та важко влаштувати дітей в садочки/школи” – 13,1%. Думаємо, що проблема може бути в локації – зазвичай гуртки чи навчальні заклади розташовані в інших районах міста, ніж ті в яких живуть ВПО і туди не зручно діставатись.
  7. “Не вистачає розважальних заходів (13,6%) та ТРЦ (4,3%)”. По даним опитування багато переселенців приїхали з великих міст, де заходів та ТРЦ було значно більше, ніж у Хмельницькому. Також було зроблено висновок, що оскільки більшість респондентів відповіли, що відвідували заходи для ВПО, то вірогідно, що відповідали люди, яким цікаве активне життя поза межами дому та роботи.
  8. Велика кількість респондентів відмітила, що їм не вистачає психологічних тренінгів – 5%. Робимо висновок, що люди досі знаходяться в пригніченому стані і можливо організації, які займаються цією роботою не охоплюють категорії людей, які потребують психологічної підтримки.
  9. Серед речей, що турбують ВПО в самому Хмельницькому було відзначено проблеми з транспортом (маршрутки замість автобусів, розклад та маршрут) та недостатню кількість смітників.

Висновки які можна зробити за результатами обговорення:

  • Між владою, сферами обслуговування, ГО та ВПО є недостатня комунікація. 
  • Не всі ВПО мають достатньо інформації про послуги, заходи та ін. Однак також можна припустити, що ці люди з області, з маленьких містечок де дійсно мало або немає заходів.
  • Якість сервісу в місті на думку ВПО дуже низька. Можливо це через те, що більшість ВПО приїхали з міст, де рівень якості обслуговування був значно вищий або справа у відсутності конкуренції
  • Більшість опитаних знають куди звертатись за допомогою іна новому місці в основному звертаються туди ж, куди звертались і вдома. Часто люди вирішують питання самостійно.

“За підсумком заходу та дискусії можу зробити висновок, що опитувальник справді актуальний та дає важливу інформацію для влади та ГО. Після початку повномасштабного вторгнення пройшов рік і пріоритети ВПО змінилися. Тому вважаю, що потрібно продовжувати моніторити ситуацію, щоб успішно інтегрувати переселенців в нові громади.” – каже Галина Семеніхіна, операційна менеджерка ГО “Заходи”

Загалом всі учасники круглого столу сказали, що це цінна інформація, яку всі візьмуть в користування і дуже гарна і важлива робота. Зробили багато цікавих висновків та вирішили, що ця інформація дійсно потрібна всім, хто працює з ВПО, а до деяких питань потрібно обов’язково долучити владу, тому будемо продовжувати презентувати результати опитувальника далі та винесемо його на раду ВПО м. Хмельницький. Також зазначимо що це пілотний проєкт і наша організація планує розширити географію опитування ВПО і на інші міста та області.

Проєкт реалізується ГО “Заходи” та “Ukrainian Patriots” в рамках проєкту «NGO relocation», який реалізовує команда громадської організації Освітньо-аналітичний центр розвитку громад у партнерстві із National Endowment for Democracy

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль