fbpx

Проєктний менеджмент вивчали й активісти, й посадові особи громад з Чернівецької області

«Проєктний менеджмент: рівень PRO» – саме під такою назвою відбувся тренінг для працівників громад та активних громадян із шести областей України в Тернополі останніми днями літа. Раніше організатори, а це ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», проводили навчання з базового рівня проєктного менеджменту. Але далі, як на початку заходу сказав Максим Черкашин, керівник організації, було чимало запитів щодо вже більш ґрунтовного курсу. У навчанні взяли участь представники 6 областей Західної України (Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Хмельницька та Чернівецька) – це ті регіони, де відбувається впровадження проєкту «Центр розвитку громадської активності» в рамках якого і відбувся тренінг. Від Чернівецької області тренінг відвідали і працівники місцевих рад, і представники громадського сектору.  

«Тренінг сподобався перш за все тим, що відбувався очно, адже за минулий та поточний рік усі подібні тренінги та навчання відбувались в онлайн форматі, що значно понижувало рівень отриманих знань та досвіду. Тема дуже актуальна та потребує постійного оновлення знань та обміну досвідом, адже донорів та грантових заявок є багато, потрібно завжди бути в курсі останніх змін, як у програмах, так і в законодавстві», – поділилась Ірина Миронова, головний спеціаліст управління культури Чернівецької міської ради.

В перший день тренінгу учасники працювали з Оксаною Качурівською, начальницею управління міжнародного економічного співробітництва та інвестиційних проєктів Тернопільської ОДА. Розбирались із елементами проєктного циклу, який включає визначення проблеми, зацікавлених сторін, напрацювання дерева цілей та логіко-структурної матриці, опис активностей та складання бюджету. «Особисто я, враховуючи свою роботу в органі місцевого самоврядування, отримала цінну інформацію щодо роботи в напрямку проєктного менеджменту, нюанси роботи працівника органу місцевого самоврядування на досвіді Тернопільської ОДА», – розповіла Ірина Миронова.

Впродовж другого дня представники громад працювали з Андрієм Захарко, куратором мистецьким проєктів, засновником фестивалю «Республіка». Було детально обговорено написання проєктів з креативних індустрій, зокрема, аналізувалися конкурси від Українського культурного фонду та Програми «House of Europe». Розглядались кращі кейси проєктів-переможців та аналізувались їхні основні «фішки».

Денис Павленчук, заступник голови Топорівської ТГ, розповів, що громада молода, але вони вже розпочали роботу над розробкою стратегії розвитку: «Ми розуміємо сучасні тенденції і те, що прогресивні і найкращі громади не обходять стороною проєктний менеджмент і ті можливості, які він дає. Створили комунальну установу «Агенція розвитку громади», тепер працюємо над її укомплектуванням. Мені й самому мені цікава ця тема і як заступнику варто в ній розбиратись, тому й відвідав навчання».

Також тренінг відвідала учасниця зі Сторожинецької громади Юлія Калашнікова, яка очолює громадську організацію «Ми з України» і займається питаннями внутрішньо-переміщених осіб та інструментів залучення громадян до прийняття рішень. 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль