fbpx
Голосуйте!
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Голосування завершене
до закінчення голосування

Старостам волинських громад роз’яснили їхні обов’язки під час війни

Рубрика Новини
МістоЛуцьк

Експерти регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Волинській області продовжують надавати комплексну консультаційну підтримку для волинських громад. Нещодавно для громад Волині та Тернопільщини команда офісу організувала інформаційну сесію щодо діяльності старост під час дії воєнного стану.

Як повідомили в регіональному офісі U-LEAD у Волинській області основна мета заходу закцентувати на ролі старост в процесах надання послуг мешканцям старостинських округів в умовах воєнного стану та ознайомити з кращими практиками роботи їхньої під час війни.

З представниками громад Волині працювали Олена Тертишна, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, Вікторія Троценко, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області та Андрій Мужевський, радник з питань фінансів та муніципального управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.

 «Наші експерти працюють з територіальними громадами в різних напрямках. Діяльність старост важлива складова стабільної роботи органів місцевого самоврядування під час війни. Старости мають бути обізнані із своїми обов’язками в порід війни, коли їхня робота ускладнюється та відбуваються часті зміни в законодавчому полі», – зазначив керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Вікторія Троценко розповіла учасниками інформаційної сесію про роль старости у наданні послуг мешканцям громади в умовах воєнного стану. За словами експертки, старост як посадова особа місцевого самоврядування надає публічні, які включають в себе адміністративні чи соціальні, та господарські послуги.

«Під час діє воєнного стану діяльність органів місцевого самоврядування та специфіка надання послуг їхніми посадовими особами змінилося. Відтак,  староста бере активну участь в організації безпекових заходів на території громади, може входити до складу комісії з обстеження пошкодження будівель внаслідок збройної агресії рф. Велику роль старост відіграє в інтеграції внутрішньо переміщених осіб, оскільки він напрямку з ними комунікує та допомагає їм. Старости сприяють розвитку волонтерських ініціатив, займаються пошуком додаткових ресурсів для розвитку свого старостинського округу. Також під час дії воєнного стану староста сприяє у проведенні мобілізаційних процесів та надає адміністративні послуги жителям старостинського округу», – розповіла експертка.

Наголошувалося, що пріоритетними напрямками роботи старости під час воєнного стану є організація без пекових заходів, допомога в мобільних процесах, інтеграція ВПО та розвиток волонтерської діяльності.

Експерти повідомили представників громад про основні фінансові аспекти надання старостами послуг мешканцям. Андрій Мужевський зазначив, що старост має вплив на бюджетні процеси в громаді, який проявляється в його участі при підготовці місцевого бюджету, можливості подання пропозицій та проєктів рішень щодо фінансових питань.

У кінців заходу керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна презентувала кращі практики роботи старост громад в умовах воєнного стану у контексті організації волонтерського руху та залучення мешканців до місцевого розвитку.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль