fbpx
Голосуйте!
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Голосування завершене
до закінчення голосування

Представники українських громад вивчали досвід та стажувалися в муніципалітетах Данії

Рубрика Новини

Протягом тижня фахівці 9-ти українських громад в рамках ініціативи «Мости довіри», яку започаткували в Програмі «U-LEAD з Європою»  перебували в данському муніципалітеті Гульборгсунн, де проходили стажування та ознайомлювалися з його роботою.

Представники територіальних громад із Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей вивчали досвід данських колег в управлінні муніципалітетом та залучення мешканців до прийняття рішень в громаді.  Також програма навчального візиту включала розгляд й напрямків роботи муніципалітету Гульборгсунн – муніципальну співпрацю, просторове та стратегічне планування, надання адміністративних послуг, запровадження заходів з енергоефективності.

«Варто відзначити велику підтримку України і українців в Данії, в цей непростий час для нашої держави, це відчувається всюди і в присутності українських прапорів і в комунікації з представниками муніципалітету. Повноваження органів місцевого самоврядування України та Данії дуже схожі, виклики з якими стикаються українські громади успішно були подолані данцями, тому нашим муніципалітетам точно є що перейняти в данських колег. Перш за все це стосується управлінням освітою, дошкіллям, закладами культури, наданням якісних адміністративних послуг, залучення мешканців до прийняття рішень,  тому цей досвід, який почерпнули учасники під час поїдки, дуже релевантний до повноважень наших територіальних громад. Фахівці українських громад мали можливість напряму поспілкуватися з колегами з муніципалітету  Гульборгсунн, і дізналися про виклики і досягнення, які представники громад презентували під час навчальних сесій та відвідин практичних кейсів. Це перша поїздка в данський муніципалітет, попереду ще заплановані тематичні стажування в напрямку співпраці з бізнесом та досвід з налагодження міжмуніципального співробітництва» – розповів радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD Максим Чопей.

Вивчення досвіду співпраці муніципалітету з громадським сектором – одна зі ключових тем, яку вивчали представники громад з України. У муніципалітеті Гульборгсунн діє 400 громадських та волонтерських об’єднань. Підтримка громадського сектору та молоді в пріоритеті муніципалітету, тому вони регулярно повідомляють громадські організації та об’єднання про можливості фінансування і створюють умови щодо їх роботи.

У Данії розвинене громадянське суспільство, чому сприяють законодавство країни та підтримки зі сторони органів місцевого самоврядування. У муніципалітетах підтримують громадських активістів та співпрацюють з ними.  Для цього в Гульборгсунні запровадили дні, коли кожна асоціація та громадська організація може розповісти про себе презентувати свою діяльність. Це сприяє налагодженню співпраці між організаціями, муніципалітетами, бізнесом та сприяє появі нових асоціацій.

«Під час поїздки вразило багато, але хотілося б виділити кілька напрямків, які ми можемо впроваджувати в Свалявській громаді. Зацікавила тема відновлювальної енергетики, що є дуже актуальним для наших громад. Також у данському муніципалітеті реалізовують чимало проєктів для сільських територій, які стосуються створення зон відпочинку, спортивних майданчиків та інших просторів. Сподобалися підходи до реалізації таких проєктів, оскільки до їхнього планування та реалізації активно долучаються жителі муніципалітету, які проводять круглі столи та обговорюють проблемні питання. У Гульборгсунні діє багато громадських організацій та асоціацій, які опікуються різними напрямками. Вони налагодили співпрацю з муніципалітетом та реалізовують багато спільних проєктів, що необхідно нам запозичувати та розвивати в себе» – зазначив заступник голови Свалявської громади Михайло Попович.

Фахівці з громад вивчали роботу муніципалітету в обслуговуванні громадян та наданні адміністративних послуг. Цікавим є той факт, що місцевий ЦНАП та міська бібліотека функціонують в рамках одного великого громадського простору.

У бібліотеці діють дорослий та дитячий відділи, зони для читання та  роботи за комп’ютерами. У приміщенні є простір для проведення заходів та відпочинку за настільними іграми. Також в бібліотеці діють STEM-лабораторії та облаштовано приміщення для творчої діяльності і здобуття практичних навичок у різних сферах.

«В Данії вразила система роботи тамтешніх органів місцевого самоврядування. Найбільше для Галицької громади хотілося б запозичити підхід до налагодження співпраці з громадським сектором, з яким муніципалітет реалізовує чимало різнопланових проєктів. Також у муніципалітеті на дуже високому рівні просторове планування. Нам вдалося ознайомитися з кількома проєктами щодо однієї з площ міста та гавані. У нашій громаді також зараз багато уваги приділяється оновленню планування, тому такий досвід дуже корисний для нас», – поділилася заступниця голови Галицької громади Вікторія Дебенко.

Ще один важливий напрямок навчальної поїздки в Данію – зміцнення спроможності українських громад та ознайомлення з місцевими ініціативами у сфері енергоефективності. У муніципалітеті ще з 2017 року активно розвивають «зелену» економіку та популяризують її серед населення.

«Місцеве самоврядування Данії має тривалу історію розвитку, в Україні наші громади тільки роблять перші кроки на шляху до побудови системних рішень. Побудова сильної держави неможлива без побудови потужного місцевого самоврядування. Такі обміни досвідом та вивчення кращих практик дають можливість нашим громадам підвищити компетентність своїх працівників та посилити свою спроможність», – підкреслив Максим Чопей.

У подальшому українські громади перейматимуть досвід муніципалітету Гульборгсунн у напряму міжмуніципального співробітництва та співпраці з бізнесом.

«Поїздка була дуже корисною для територіальних громад, які вже два роки співпрацюють з муніципалітетом Гульборгсунн в онлайн-форматі, а тепер побачили все наживо. Представники громад ознайомилися з низкою кращих практик, які діють в данському муніципалітеті. Переконаний, що в майбутньому вони зможуть чимало з побаченого реалізувати в себе. Загалом такі візити були рідкісними останніми роками через пандемію та початок повномасштабної війни, але сподіваємося, що вони активізуються і стануть звичним явищем. Обмін досвідом та налагодження співпраці дуже важливі для успішного розвитку територіальних громад», – підсумував керівник регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області Микола Сюсько.

Нагадаємо, що співпрацю з данським муніципалітетом Гульборгсунн за підтримки «U-LEAD з Європою» розвивають Горінчівська, Свалявська, Ясінянська громади (Закарпатська область), Галицька, Городенківська, Долинська громади (Івано-Франківська область) та Глибоцька, Новоселицька, Хотинська громади (Чернівецька область).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль