fbpx

Представників громад Тернопільщини навчали запроваджувати фінансову автономію закладів освіти

Рубрика Новини
Темі фінансової автономії закладів освіти була присвячена інформаційна сесія, яку для громад з шести західних областей України організували в регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Львівській області.
Експерт U-LEAD з питань освіти Сергій Дятленко нагадав представникам громад про чинне законодавство щодо забезпечення фінансової автономії закладів освіти територіальних громад та розповів про особливості бухгалтерського обслуговування.
Ми зібрали для вас ключові тези  спікера:
  • Переваги фінансової автономії закладів освіти, враховуючи позитивний практичний досвід окремих громад, вже не викликають жодних сумнівів.
  • Фінансова автономія спрямована не на зменшення обсягу видатків на освіту, а на підвищення їх ефективності.
  • Фінансова автономія – це інструмент, який має вирішити конкретні проблеми. Цей процес обов’язково супроводжується завданнями, які необхідно вирішити шляхом запровадження фінансової автономії.
  • Першим кроком для запровадження фінансової автономії має бути готовність керівництва та колективу закладу перейти на новий формат роботи.
  • Перша форма організації бухгалтерського обліку – це введення до штату закладу бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з бухгалтером. Іншим варіантом може бути, коли бухгалтерський облік здійснюється через централізовану бухгалтерію шляхом укладання відповідного договору.
  • Засновники закладів освіти й надалі матимуть на них контроль через затвердження річних бюджетів, погодження штатних розписів чи навчальних планів.
Також на заході були представлені успішні приклади запровадження фінансової автономії закладів освіти.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль