fbpx

«Освічена і юридично підкована молодь зараз на вагу золота», – Світлана Олексійчук

Рубрика Новини

Ми продовжуємо спілкуватись з цікавими і працьовитими людьми, які розвивають свої громади. Цього разу для рубрики #ЛідериЗмін ми взяли інтерв’ю в Світлани Олексійчук, заступниці начальника відділу у справах сім’ї та молоді Чернівецької міської ради. Про впроваджені проекти та те, що мотивує до роботи з громадськими активістами та організаціями читайте в матеріалі.

  • Розкажіть про себе, свої хобі.

Зараз я на 100 відсотків мама двох хлопців, один з яких першачок на мінімалках,  себто відвідувач школи-онлайн. А ще, я держслужбовиця,  книголюбка,  мандрівниця і мрійниця.

Веду книжковий блог, читаю більше аніж 50 книг в рік.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Ооо. Складне питання. Книгозалежна оптимістична жінка, яка не уявляє себе без сім’ї, пригод і роботи.  Мабуть, якось так.

  • Ви працюєте в міській раді. Чи вдається співпрацювати з громадськими активістами, молодіжними організаціями?

Так, я в молодіжній політиці вже 10 років, з них в місцевому самоврядуванні 7 років. Саме цей напрямок роботи мій улюблений. Кайфую від талановитої молоді, інколи щастить і їх іскри та запал відроджують в мені фонтан ідей, які хочеться втілити. Так було з молцентром, який ось-ось запрацює на повну потужність. Дуже поважаю всіх членів громадських організацій, особливо тих, хто береться за справу і доводить її до завершення.

  • Коли й чому розпочали таку співпрацю?

Молодь приходила до нас зі своїми пропозиціями, але рідко. Частіше ми вишукували активістів із студентських осередків та залучали їх до наших заходів. Ми проводили різні фестивалі, квести, конкурси, запрошували до волонтерської роботи. Це часто дуже весела справа – от, наприклад, зустріти КВК-команду з потяга і провести екскурсію містом.

  • Що спонукало вас до цього?

По перше, професійні обов’язки.

А, по-друге, поклик душі, чи як це назвати. Я отримую велетенську насолоду, коли своєю працею даю поштовх молоді до росту. Мені пощастило мати справу з талановитими студентами, які відкривалися по-новому завдяки нашому міському конкурсу “Студент року”. Справа не тільки в перемозі. Всі учасники дуже круті. За всю історію його існування він відкрив багато імен. Яна Рогожа – відомий блогер,  Петро Мендришора – фіналіст Всесвітнього конкурсу «Містер глухий», Віталій Яремчук  – молодіжний делегат ООН від України, Софія Шклярук – фіналістка гумористичних шоу. О, я можу довго про них говорити.

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Мій особистий проект, який був від початку і до кінця на мені – фотоконкурс  “Крізь призму сімейного щастя”. В мене навіть всі фотографії учасників перед очима. Класний був конкурс, виставку зробили в художньому музеї, серед переможців – Ахрименко, Абрамова,  Devor one.

  • Які виклики були перед вами?

Емоційне вигорання, все, що пов’язано з бюрократією.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Насправді ця цифра в нас ще менша – 1% тих, які долучені до громадської діяльності. Якось, в 2019 році, робила запит в статистику, то виявилося, що протягом 2018 жодної зареєстрованої молодіжної організації. Але не все так погано, ті, які є активні, корисні та результативні.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся?

Створення Чернівецького молодіжного центру “Резиденція молоді”. Я не хочу присвоювати собі всі лаври, бо це командна робота, але для мене це, як ще одна дитина. Назвала цю дитину, до речі, я.

Вірю, що за цією установою велике майбутнє і це буде серцем молодіжного руху міста.

  • Що мотивує займатися молодіжною політикою?

Бажання бути завжди молодою, жартую, хочу йти в крок з часом, а без молоді це ніяк.

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

Зробити все, щоб молодіжний центр запрацював, давав результати, зібрав та примножив активну, творчу,  талановиту молодь. Хочу, щоб Чернівці стали молодіжною столицею, а там і до Європейської столиці рукою подати.

  • Що порадите молоді, яка тільки стала на шлях громадської активності та намагається налагодити діалог з органами влади?

Читайте. Міксуйте художню літературу із нормативними документами. Це важливо. Освічена і юридично підкована молодь зараз на вагу золота. І ще, не забувайте про розваги, бо знов молодість не буде.

А щоб налагодити діалог, треба говорити однією мовою, важливо вміти бути толерантним, старатися обходитися без ейджизму. Це стосується двох сторін.

Матеріал підготував координатор проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Чернівецькій області Андрій Кучуран. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль