fbpx

Ольга Стецюк: «Коли ти стоїш на порозі чогось великого, найважливіше – не зупинитись на півдорозі!»

Рубрика Новини

«Якщо діяти трохи більше ніж прописано в твоїх посадових обов’язках, то можна досягнути якісних результатів і в громаді, і в житті загалом». – ділиться Ольга Стецюк, громадська активістка Острога, яка нам розповіла про свій шлях з бізнесу в громадський сектор через роботу в органах місцевого самоврядування в рубриці #ЛідериЗмін.

  • Розкажіть про себе, свої хобі

Мене звати Ольга Стецюк –  корінна жителька свого улюбленого міста Острог. Тут народилася я та живуть мої діти. Саме тому мені не байдуже як буде розвиватися моє місто завтра. Якими вулицями йтимуть мої батьки, в якій школі вчитимуться діти, чи матимуть вони якісні місця для дозвілля та неформальної освіти, чи зможуть займатися у красивих спортивних залах і чи  захочуть вони залишитися тут. Мені не байдуже, які підприємства відкриватимуться в  місті і чи зможе моє місто конкурувати в розвитку культури, туризму, підтримці молоді та спорту з іншими розвиненими містами України.

Часто запитують мене про мої хобі, і все більше переконуюсь що найбільшим хобі яке забирає в мене весь мій вільний час і є моя  робота, а саме написання проєктів розвитку міста. Так, втомлююсь, але це приносить мені велике задоволення: вловити музу, створити ідею, стратегічно прописати її, виграти конкурс і втілитися в життя. Цей процес має початок і кінець, який може впливати і тривати ще багато років.

Взагалі, я дуже люблю танцювати і навіть ходжу на тренування в студію сучасних танців Dance Way зі своєю донечкою, таким чином ми поєднуємо спілкування і вільний час разом.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

(Сміється) Спеціально запитала своїх друзів – запальна і наполеглива, вірить у добрі вчинки та не жаліє власних сил для досягнення поставлених цілей.

  • Ви працюєте в органах місцевого самоврядування, чи вдається співпрацювати з громадськими активістами?

На даний час працюю начальницею відділу проєктної та інвестиційної діяльності виконкому Острозької міської ради. З 2010 р. працювала головним спеціалістом відділу молоді та спорту.

Потім довгий час перебувала в декретній відпустці, проте  не змогла сидіти на місці та започаткувала сімейний бізнес: Весільний салон «Love is…», пізніше повернулася на роботу в міську раду та виконувала обов’язки начальниці відділу з питань молоді та спорту. Помітила, що в Острозі є багато молодих людей, які активні та дуже вмотивовані, тому у 2018 році стала ініціаторкою створення Молодіжної ради, яка зараз дуже якісно працює. А під час карантину з колегами вдалося заснувати громадську організацію, діяльність якої спрямована на глобальний розвиток нашої громади. «Я пройшла етап від власниці бізнесу, посадової особи місцевого самоврядування та є співзасновницею громадської організації «Центр суспільних перетворень», мені дуже хочеться максимально об’єднувати роботу Громади-Бізнесу-Влади, і на власному прикладі показати, що будучи людиною, яка працює в міській раді, можна робити реальні справи та діяти трохи більше ніж прописано в твоїх посадових обов’язках, тільки так можливо досягнути якісних результатів і в громаді і в житті загалом».

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Якщо взяти досвід діяльності ще з учнівського та студентського самоврядування, мабудь з 8 класу не зупинялася ні на мить. Весь час мала поруч прекрасних людей-однодумців, шалених бджілок, з якими придумували найшаленіші проєкти. Найбільш запам’ятався проєкт «Танці з викладачами» в Національному університеті «Острозька академія», де учасниками були 10 викладачів в тому числі декани факультетів. Проєкт, який точно відтворював відомий проєкт «Танці з зірками» з телебаченням, професійними хореографами та кубком. Ох і весело було, досі про цей захід згадують викладачі та студенти університету. Чому громадська діяльність, тому що прекрасно бути частиною творення позитивних змін. Якщо в тебе це виходить то чому ж не робити).

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Проєкт який був не перший але точно найдушевніший в моєму житті. Навіть коли вдасться втілити 100 ідей, проєкт «Повір у себе, бо «Надія» є» особисто для мене буде найбільш цінним. Це – проєкт про перетворення закинутого підвалу у відкритий простір для молоді, де не було навіть вивіски і вологі стіни, проте простір став сучасним місцем для дозвілля молоді з кімнатою для коворкінгу, кімнатою для гри в настільні ігри, настільний теніс, великого залу для перегляду фільмів та вечірок, а також тренажерного залу. Завдяки синергії та консолідації волонтерів, влади, місцевих жителів та бізнесу цьогоріч проєкт став переможцем «Кращих практик молодіжної роботи» від Міністерства молоді та спорту України.

  • Які виклики були перед вами?

Мені здається, що усі виклики, які дуже часто стають перед тобою, варто переформатовувати у позитив. Особливо важливо мати команду однодумців, які на одній хвилі з тобою, тому що сам ти можеш стати ініціатором, але реалізовувати зміни варто в команді. Тому найбільшою цінністю та викликом для мене є команда людей. Часто ти думаєш що не варто братися за ту чи іншу роботу, а проговорив в голос для друзів та колег і розумієш – підтримка є. Отже, будь які виклики можна здолати, рухаючись разом до мети.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Як би сумно це не звучало, мабуть це так. Часом мені здається що в місті є 50-100 людей, які постійно беруть участь у всіх заходах, ініціюють, допомагають, мотивуюють. Хоча це теж поняття відносне хтось не бере участь тому що не хоче, а хтось тому що не знає що відбувається в місті. Недостатня інформованість, знання та розуміння значною мірою є негативним чинником активності молоді та жителів загалом.  Тому перед тим, як провести захід чи реалізувати проєкт, потрібно дуже цільово інформувати громадян, використовуючи усі можливі традиційні і сучасні методи поширення інформації, використовуючи мотивацію, а головне робити те, на що є запит в громаді, тоді й активістів стане більше, якщо це буде відповідати їхнім інтересам.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Кожна ідея, захід, проєкт – унікальний. він має свою цільову аудиторію і територію поширення, обрати один мені важко, тому що все що було продумано та реалізовано точно влучило в ціль, і має свої позитиви. Чи то розвиток молоді у неформальній освіті, чи у спорті, чи то підтримка сільського господарства чи розвиток молодіжного підприємництва – це те що пропускаєш через себе, аналізуєш, втілюєш і живеш. Зовсім недавно реалізували проєкт перший «Молодіжний бізнес-інкубатор» в Острозі. Цим можу пишатися, тому що з 9 команд (28 учасників) – пройшовши комплексний навчальний тренінг, опанували ази фінансової грамотності, визначили що таке перший проєкт – стартап, як його розвивати та популяризувати, як оформити ФОП та відкрити рахунок, що для цього потрібно зробити, які документи збирати і що знати при цьому. Учасники інкубатора мали змогу послухати історії людей які стали успішними бізнесменами, починаючи з «нуля», зрозуміли як зробити прототип свого бізнесу, і практично зрозуміли чи буде їхній бізнес успішним. У фіналі проєкту одна команда виграла першу інвестицію у сумі 15 тисяч грн, а 4 команди-фіналісти отримали партнерство та співпрацю з Острозькою  міською радою, громадською організацією «Центр суспільних перетворень», ГО «Братство ім. князів Острозьких», та експертами навчальної програми, які є підприємцями власного бізнесу.

Даний проєкт був реалізований відділом проєктної та інвестиційної діяльності, Молодіжною радою,  відділом з питань молоді та спорту виконкому Острозької міської ради, у партнерстві з ГО «Братство ім. князів Острозьких» за підтримки Департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту Рівненської облдержадміністрації. Також часто залучаємо кошти всеукраїнських та міжнародних донорів.

  • Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

Якщо говорити про відділ проєктної та інвестиційної діяльності то це місточок від громади до реальних проєктів.  Цей відділ є одним із перших у Рівненській області, що спрямований і утворений для того, щоб об’єднати знання і зусилля працівників міської ради, громадських активістів, бізнесменів та підприємців, учнів, студентів, молоді та жителів громади  на спільну діяльність, особливо у сфері проєктного менеджменту та діяльності, що спрямована на залучення коштів потрібних для розвитку міста.

Також, важливою є діяльність громадської організації «Ценр суспільних перетворень», яка утворена як рішення під час викликів спричинених Covid-19, задля можливостей підримати активних громадян в їхніх ідеях та бажаннях розвивати своє місто та громаду.

  •  Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Любов до міста в якому я живу і є головною мотивацією займатися  громадською  діяльністю також . Відчуття реалізованої ідеї чи мрії, дає надзвичайений стимул працювати далі. Мені подобається бути причетною до змін. Творити ці зміни, бути зміною і запалювати інших ставати змінотворцями своєї громади. Навіть якщо ти посадова особа місцевого самоврядування ставати прикладом для інших працювати ще й як громадський активіст.

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

Щороку роблю одну маленьку практику 1 січня, коли всі ще тихенько посопують у своїх ліжечках, я пишу список мрій, справ на рік, сумлінно та детально прописую кожну думку, намагають її максимально візуалізувати, і ви не повірите 16 з 20 здійснюється, не знаю як це працює, але, переконана, прописуючи мрії ми заряджаємо себе на обов’язкове привернення до них увагу, а отже і можливість здійснити їх.

Головне в моєму листі)

Написати та виграти проєкт від Українського культурного фонду, Створити волонтерський осередок в Острозі «ЦЕНТР ДОБРА» (чекаємо результатів конкурсної комісії), Отримати перемогу та реалізувати проєкт «Молочний кластер  – добробут для людей та сталий розвиток села в умовах Covid -19», і поїхати у подорож до Албанії).

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Коли ти стоїш на порозі чогось великого найважливіше не зупинитись на півдорозі. Ти можеш навіть не знати що тебе чекає завтра, але бути впевненим у свою мрію   – це перший крок до успіху.

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Рівненській області Вікторія Костюк.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль