fbpx

Ольга Яневич-Федишина: Захист прав учасників освітнього процесу та посилення спроможності громади – актуальні питання в період реформи «Нової української школи»

Рубрика Новини

Сьогодні в нашій рубриці #ЛідериЗмін інтерв’ю з Ольгою Яневич-Федишиною, головою громадської організації «Батьківська ініціатива» що на Хмельниччині.  

1. Розкажіть про себе, свої хобі.

Голова громадської організації «Батьківська ініціатива».  Маю активну життєву позицію. Налаштовую себе та родину тільки на позитив. Постійно навчаюсь, та здобула 3 освіти. Заміжня, виховуємо трьох дітей. Завжди готова допомогти колегам.

2. Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало Вас до цього?

Організація була створена у 2016 році вмотивованими батьками, які не хотіли миритися з недосконалими освітніми та медичними послугами, що отримують наші діти, а також корупцією у цих сферах. 

Діяльність громадської організації за останні два роки охоплювало моніторинг за фінансовою звітністю та організацією харчування у  закладах освіти міста Хмельницького, проведення просвітницької діяльності серед батьків  з метою активізації   їх участі у прийнятті та розв’язання організаційних питань, які виникають у закладах освіти, адвокаційна діяльність(близько 20 позовів), обмін досвідом з іншими громадськими організаціями по Україні, висвітлення діяльності у групі фейсбук.

У 2017 році, отримала перемогу у 5 громадських проєктах. За кошти з міського бюджету було придбано необхідний інструментарій та обладнання для травматологічного відділення Хмельницької міської лікарні, в результаті покращилось надання допомоги мешканцям громади.

3. Які виклики були перед вами?

Головною проблемою суспільства в Україні, я вважаю, є низький рівень громадської активності та свідомості громадян. Недосконала судова система, точніше – корумпована та політизована. Кругова порука в органах влади. Та низька активність в громаді, страх щось змінювати.

4. Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви їх шукаєте?

У 2019 році команда розробила та почала реалізовувати проєкт з підтримки освітньої реформи та зусиль у боротьбі з корупцією в системі освіти. Проєкт був підтриманий Європейським фондом. На сьогодні ми маємо певні позитивні зрушення у місті Хмельницькому та області.

Для прикладу, громадська організація «Батьківська ініціатива» надала юридичну допомогу учасникам освітнього процесу Лісовогринівецької ОТГ, шляхом скасування рішення сесії про реорганізацію навчальних закладів. Закрити в селі школу – означає знищити село. Два роки поспіль ми скасовували рішення сесій, та відстоювали права учнів на здобуття якісної та доступної освіти.

5. Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

Громадська організація має досвід адвокаційної діяльності, допомагаємо у розв’язання соціальних питань, шляхом надсилання відповідних звернень. Проводимо просвітницькі заходи серед учасників освітнього процесу. Займаємось моніторингом діяльності громадських рад при органах виконавчої влади.

6. Що мотивує вас займатися громадською діяльністю та що порадите активістам?

Мотив якщо зупинитися, то це кінець. Життя, це боротьба. Ми хочемо не тільки стати більш професійними та ефективними, але й вийти на всеукраїнський рівень, стати лідером і впливати на позитивні зміни у сфері освіти та медичних послуг.

Найголовніше, це сформувати свою місію та рухатись згідно зі стратегічним планом.

Необхідно бути обізнаними із законодавством, про громадські об’єднання, відвідувати тренінги та вебінари, проводити офлайн чи онлайн зустрічі та щодня рухатись вперед.

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Хмельницькій області Ольга Мороз.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль