fbpx

Ольга Галак: «Абстрагуйтеся від рамок, втілюйте мрії, робіть помилки і ніколи не втрачайте можливостей»

Рубрика Новини

Сьогодні до нашої традиційної рубрики #ЛідериЗмін завітала надзвичайно неординарна особистість, волонтерка, громадська активістка та завідуюча Чемеровецькою центральною дитячою бібліотекою Ольга Галак.

В її арсеналі стільки громадських проєктів, що довелося обирати, які з них залишити для нашого стислого інтерв’ю.

  • Розкажіть про себе та свої хобі.

Мене звати Ольга Галак, я громадська активістка та завідуюча Чемеровецькою центральною дитячою бібліотекою. Моя мрія – зламати стереотип, що бібліотека це лише сховище для книг.  Вільний час я спрямовую на навчання  веб-дизайну, люблю  велоспорт, літературу, туризм, експерименти на кухні та багато  іншого. В роботі я завжди відкрита, відповідальна та цілеспрямована. Я люблю спілкуватися з людьми та швидко освоюю нову інформацію. Мене цікавлять нові напрямки професійної діяльності,  творчий  підхід до вирішення завдань та постійне прагнення до професійного та особистого зростання.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

У постійному пошуку нових ідей, які втілюю в життя. Ніколи не зупиняюся на досягнутому та прагну до нових звершень.

  • Ви завідуєте дитячою бібліотекою, чи вдається Вам співпрацювати з громадськими активістами?

Я завжди відкрита до співпраці. Якщо класна ідея, чому б і ні! В команді сила!

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Стартом моєї громадської діяльності вважаю 2018 рік, в якому нам з командою однодумців та за підтримки колективу вдалося реалізувати невеликий, але дуже цікавий інфраструктурний проєкт «Дитяча платформа розвитку». Саме робота з проєктом, клопоти, пов’язані з дрібними кроками, комунікація, фідбек від цільової групи, – усе це стало  поштовхом до  участі в громадській діяльності як в громаді, так і на теренах України.

  • Пам’ятаєте який проєкт був першим?

Так, звичайно, першим і надзвичайно знаковим для мене став  проєкт “Молоді лідери Європи – обмін досвідом, побудова діалогу – Ukraine Calling”. Він був Міжнародним і десь в середині чаївся страх чи впораюся, чи вистачить сил, адже це був перший досвід і перші кроки в напрямку проєктної діяльності. Але в результаті цей проєкт дав змогу налагодити контакти між українськими, польськими та німецькими лідерами громадських організацій для обміну досвідом, передусім в сфері історичної та громадянської освіти, з акцентом на демократичні цінності, громадянське суспільство та права людини.

Успішними для мене та моєї бібліотеки в  2019 році стала «Дитяча платформа розвитку» в рамках проєкту «Успішні локальні громади». За отримані кошти грантодавця було облаштовано   дитячу площадку новим обладнанням, яке покращило дозвілля та створило більше умов для всебічного розвитку дітей смт. Чемеровець . В рамках даного проєкту було проведено ряд заходів для дітей молодшого шкільного віку та їхніх батьків, а саме: конкурси, вікторини, тренінги, майстер-класи. За даний проєкт та за участь в обласному конкурсі кращих практик «Змінюй світ: досягай цілей сталого розвитку» мене, як координатора, та моя бібліотеку нагороджено дипломом та подарунками від Програми розвитку ООН в Україні.

І не можна не згадати Міжнародний проєкт: «Збереження культурної та історичної спадщини. Досвід Німеччини», адже це колосальний досвід в сфері роботи з культурою пам’яті  та культурною спадщино.

  • Які виклики були перед вами?

Основним викликом для мене, так як і в принципі для більшості людей, які прагнуть до змін, є створення прогресивної команди однодумців.  Людей, які б розуміли один одного з півслова, доповнювали та генерували нові цікаві ідеї. Так з часом ми створили класну команду серед колег та в 2018 році заснували ГО «Ініціативні громадяни Чемеровеччини».

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Уособленням найкращих змін у громаді є активні мешканці, які прагнуть до змін та діють в зазначеному напрямку. Усі ми чітко розуміємо, що для успіху потрібні лідери, які готові діяти прогресивно та рішуче. На жаль сьогодні охочих брати на себе таку відповідальність в суспільстві не так багато. Але в Чемерівцях існують позитивні приклади господарювання та готовності активних мешканців брати відповідальність на себе. Часто саме ініціативи  активних мешканців стають запорукою гарного облаштування навколишньої території і якісного обслуговування будинків та парків.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Кожен проєкт це частинка мене, тому рівними порціями, по максимуму,  кожного разу віддавала і сили і душу. Та є один проєкт, який залишив особливий відбиток, а саме соціальний проєкт для дітей з особливими потребами «Краплинка творчості дитячого серця». Його реалізація стала можливою в рамках перемоги в конкурсі міні-грантів «Розвиток волонтерства в громадах» оголошеного Львівською освітньою фундацією.

  • Чим ще ваша організація може бути корисною для інших?

Шляхом співпраці, постійних напрацювань в команді, опрацювавши та освоївши попередній досвід, ми готові  до  нових звершень в майбутньому, тому 100%  реалізуємо ще не одну цікаву ідею на теренах громади.  Ми завжди відкриті та готові до співпраці в усіх напрямках діяльності (екологія, гендерна рівність, культура, освіта, здоров’я, превентивне виховання та інше).

  • Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Насамперед, мені подобається те, чим я займаюся! Адже,  громадська діяльність – це найкращий вклад у саморозвиток та найефективніший шлях до реалізації хороших задумів. Що мотивує конкретно мене?  – Це постійна комунікація з цікавими людьми,  нові знайомства,  новий корисний досвід, можливість втілення ідей. Зрештою, це ідеальна мождивість робити прості, корисні та приємні вчинки.

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

Реалізувати декілька цікавих проєктів, які націлені на розширення можливостей дітей та молоді в розвитку громадянського суспільства, підвищення духовної культури, сприяння творчого та наукового потенціалу.

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Завжди будьте  в пошуках своєї ролі в громаді, адже Ваші дії та вектори розвитку формують Вас як лідера, людину, за якою хочеться йти. Абстрагуйтеся від рамок, втілюйте мрії, робіть помилки; це краще, ніж втратити можливість. Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль