fbpx

Оксана Костюк: «Футбол – це більше, ніж гра, бо за допомогою футболу можна об’єднувати громаду та збільшувати соціальний капітал!»

Рубрика Новини

«Коли друзі дізнаються де я працюю, то часто дивуються, адже багато-хто з нас уявляє футбольний клуб чисто чоловічим колективом зі своїм уставом, куди жінкам немає перепустки. Я хочу розвіяти міфи про те, що футбол – це лише про спорт, бо наша організація вже давно стала платформою розвитку молодіжної інфраструктури і двигуном  молодіжної політики в Смизькій громаді». – розповідає Оксана Костюк, виконавча директорка громадської організації  «ФК «Єврошпон-Смига» для рубрики #ЛідериЗмін.

  • Розкажіть про себе, свої хобі

Мене звати – Оксана Костюк. Народилася і живу у Смизі. Навчалася в Смизькій загальноосвітній школі. Закінчила Луцький національний технічний університет по спеціальності «Облік і аудит». Крім яскравих студенських років, університет відкрив переді мною можливість пройти навчальну практику в Німеччині. Пройшовши конкурсний відбір, комісія якого складалася з представників керівництва вузу і німецької сторони, я отримала можливість стажуватися в державному банку Sparkasse. Три місяці я проживала в Німеччині, в місті Herford. Це безцінний досвід для мене, не тільки з точки зору професійної практики, а також – це можливість побачити європейський стиль життя «зсередини». Незабутні подорожі по Німеччині: Берлін, Кьольн, Гамбург, Бремен та інші міста. Люди з зовсім іншим стилем життя. Все це залишило новий «європейський» слід у моєму характері, мисленні та життєвих цінностях.

Після закінчення університету працювала певний час в АКБ «Індустріалбанк» в місті Рівне. Згодом повернулася в рідне селище. Маю невеликий досвід підприємницької діяльності. Працюю виконавчою директоркою у громадській організації «Футбольний клуб «Єврошпон-Смига». Моя робота – це моє хобі, моє натхнення і моя можливість зробити свій внесок у розвиток громади, де я народилася, виросла, живу зараз, де живе моя родина і мої діти, і саме головне, мрію про те, щоб тут жили діти моїх дітей.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Гармонія у всьому. Цей вислів найбільш точно описує моє життєве кредо. Коли людина живе в гармонії зі своїм внутрішнім світом, з оточуючими, займається справою близькою їй до душі, цей стан окрилює і надихає рухатися далі в пошуках нових вершин.

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Моя активна громадська діяльність розпочалася з 2018 року. Перед тим була головою батьківського комітету у класі своєї доньки Діанки (до речі, в садочку також була головою батьківського комітету). Думаю, ця діяльність стала початком моєї громадської активності, адже жінка відчуває себе щасливою тоді, коли щасливі її діти, а мені дуже хотілося створити нові можливості для розвитку дітей та молоді в нашому селищі. Саме тоді я написала свій перший проєкт.

  • Розкажіть про цей проєкт?

Мій перший проєкт став «переломною точкою» в моїй професійній діяльності, і вніс нові яскраві барви в моє життя.  Проєкт мав назву «Світ талантів». Цей проєкт був покликаний якісно змінити  підхід до виявлення здібностей дитини у ранньому віці. Адже часто думала над проблемами, які є в нашій країні: високий рівень безробіття, еміграція і т.д. Ставила питання «чому?» і намагалася зрозуміти корінь цих проблем. Одним із них є, на мою думку, неправильний підхід у виборі майбутньої професії. Як ми вибираємо собі професію? Дуже рідко це буває за покликанням, частіше, зважаємо на те, що скажуть батьки або яка професія «модна» сьогодні чи яка приноситиме високий дохід. Вважаю, що потрібно йти від «зворотнього» і ще з раннього дитинства намагатися розгледіти в своїй дитині здібності, талант: чи то до малювання, чи до спорту, чи до музики. Тому що, коли дитина творча, має хист до малювання, а її примусити обрати собі спеціальність – фінанси, тому що ця робота приноситиме стабільний дохід, на мою думку, це може дати той «антисоціальний ефект», який ми зараз маємо. Так, виникла ідея створення простору для виявлення і розвитку таланту кожної дитини у Смизькій загальноосвітній школі. Основна мета цього проєкту – це  сприяння розвитку індивідуальної особистості, яка є в кожній дитині, підтримка в її творчих починаннях, дати дитині впевненість в собі і своїх силах.

Діти – це наше майбутнє. І якщо ми (дорослі) прагнемо бачити це майбутнє світлим і гідним, то потрібно діяти сьогодні. Так я вирішила і з цією рішучою думкою,  з допомогою багатьох небайдужих людей, реалізувала успішно свою ідею.

Після завершення цього проєкту мене запросили працювати в громадську організацію «Футбольний клуб «Єврошпон-Смига».

  • Які виклики були перед вами?

Проєкт «Світ талантів» був реалізований через краудфандингову платформу «Go Founded». Проведення краудфандингової кампанії – це для мене неоцінений досвід перемог і розчарувань. Адже, не все так просто, як може здатися на перший погляд: подав проєкт на платформу і доброчинці вишукуються в чергу. Це непростий процес інформаційного поширення своєї ідеї, і залучення, в першу чергу, не коштів, а людей, які підтримають твій проєкт, розуміють всю важливість соціального значення від реалізації ідеї. Для себе потрібно зрозуміти, що відмова – це не кінець, і не потрібно на цьому зациклюватися. А рухатися далі, шукати тих людей, які повірять в те, що ти робиш.

Краудфандинг – це, в першу чергу, спілкування між людьми: друзями, знайомими, малознайомими або і зовсім незнайомими. Це можливість донести свою ідею «до світу» і зробити мрію – реальністю. Звичайно, сумніви є завжди, але якщо робиш добру справу з «чистим серцем» і віриш в неї сам, то сумніви швидко розвіюються. Якщо пригадати початок зародження ідеї проєкту «Світ талантів» і день, коли вже простір був повністю готовий, то це період у 8 місяців. Досить тривалий шлях. Але це шлях, який мав благородну мету і це було того варте.

 Я пам’ятаю, коли на проєкт надійшли кошти від першої доброчинниці – Наталії, то емоції мене просто переповнювали. Зовсім незнайома людина повірила в мою ідею, це для мене було дуже знаково.  До сих пір не знаю, хто ця людина, але я їй дуже вдячна. Користуючись нагодою, щиро дякую всім, хто підтримав цей чудовий проєкт.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

На мою думку, 3-5% цього достатньо. Якщо цей відсоток мешканців громади буде максимально активним та робитиме все, що від них залежить (або трохи більше) в своїй професійній чи громадській сфері, то цього буде більше, ніж достатньо. Цих 3-5% – це «локомотиви, які рухають за собою цілі ешелони». На сьогодні, відсоток жителів, які прагнуть активно змінювати нашу громаду зростає, що, я вважаю, є величезним плюсом для загального розвитку Смизької громади. Проте дуже важливо навчитися активістам співпрацювати і підсилювати один одного, бо дуже часто їм важко знайти спільні точки дотику.

  • Ви працюєте у громадській сфері, чи вдається співпрацювати з владою в громаді?

Співпраця є. І, що дуже важливо, є спільне бачення взаємодії влади, бізнесу та громадського сектору в майбутньому. Ми взяли на себе відповідальність за розвиток молодіжної політики та інфраструктури для молоді, щоб збільшувати та розвивати соціальний капітал. Ні в якому разі не йдемо в опозицію, вчимося вести конструктивний діалог та дієву адвокаційну кампанію.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Кожен проєкт для мене особливий, тому що у всі ідеї, над якими працюю, вкладаю частинку себе. Одним із таких важливих проєктів, особисто для мене і в цілому для нашої організації, став проєкт – «11 х 11 чемпіонів. Футбол заради розвитку молоді та регіонів». Пишаюся, що отримали цей грант в сумі 11000 євро. Це був перший грант на таку значну суму, майже півмільйона гривень. Коли готувала заявку на цей конкурс, мало хто вірив, що вона пройде. Але серед 72 претендентів на перемогу, заявка потрапила в 11 найкращих. В рамках цього проєкту нам вдалося провести Міжнародний фестиваль з футболу «Я-Патріот!» в Смизькій громаді, придбати професійні ворота, і спільно зі Смизькою селищною радою профінансувати проєктно-кошторисну документацію на реконструкцію спортивного комплексу «Меблевик», що ще є одним масштабним проєктом. Взагалі, для мене найважливіше, що я отримую для себе з кожного проєкту – це нові люди, нові знайомства, які перетворюються в дружні відносини, що є найбільшою цінністю.

  • Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

Девіз нашої організації – «Футбол – більше, ніж гра!». І кожного разу реалізовуючи новий проєкт, переконуюся, що це дійсно так. На початку цього року голова Рівненської обласної асоціації футболу звернувся до нашої громадської організації, на мій погляд, з неймовірно масштабною класною ідеєю. Він запропонував започаткувати дитячо-юнацький чемпіонат області, але місія цього проєкту набагато потужніша, ніж просто дитячі змагання. Меседж цієї ідеї – це об’єднати владу, бізнес та громадськість кожної з 64 громад Рівненщини через футбол, донести до кожного, що для сталого розвитку громади, району, регіону, країни в цілому, потрібно співпрацювати і тільки тоді можна очікувати на потужний соціально-економічний ефект.

  •  Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Найкраща мотивація для мене – це почути щире «дякую» з уст дітей, людей  для яких працюю і для яких здійснює діяльність вся наша команда.  

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

Цьогоріч вдалося спільно з Смизькою селищною радою пройти конкурсний відбір Державного фонду регіонального розвитку по проєкту «Реконструкція спортивного комплексу «Меблевик», який знаходиться в нашому селищі Смига. Цей проєкт – результат дворічної наполегливої праці нашої громадської організації, керівництва Смизької громади та місцевого соціально-відповідального підприємства ПрАТ «Єврошпон-Смига». Реалізація цього масштабного проєкту, стане новим етапом розвитку нашої громади. Тому роботи попереду ще дуже багато.

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Активіст – це в крові. І якщо людина має підтримку серед близьких, надійну команду, віру в те, що її діяльність принесе користь суспільству, то шлях змін буде світлим і всесвіт буде сприяти Вашим діям.  Буйно мрійте – і все обов’язково вдасться!

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Рівненській області Вікторія Костюк. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за підтримки Європейського фонду за демократію.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль