fbpx

Нехай прийде свято в кожну хату або як громадські організації з Хмельниччини розвивають благодійність

Рубрика Новини

Казкова зимова пора – це час домашнього затишку, смачних пампушок та веселих Різдвяних свят. Але цей рік став випробуванням на виживання для багатьох людей, які зараз не можуть дозволити собі придбати найнеобхідніші для життя речі. Тому активісти Хмельниччини започаткували благодійні проекти по всьому регіону для збору речей першої необхідності для всіх, хто цього потребує. Теплий одяг, взуття, побутова хімія, іграшки, продукти, книги та багато іншого – відтепер кожен бажаючий може стати благодійником і зробити добру справу перед Різдвом. Ми взяли інтерв’ю у організаторів, щоб познайомити наших читачів з благодійними проєктами.

Проєкт «Пункт взаємодопомоги» – ГО “Хмельничинна без сиріт”

1.Розкажіть про Ваш проєкт, хто його організовує?

Проєкт «Пункт взаємодопомоги» ініціювала громадська організація «Хмельниччина без сиріт» за співпраці районних центрів соціальних служб та просто небайдужих громадян. Ідея полягає в тому, щоб допомогти малозабезпеченим верствам населенням, родинам та діткам, яким на даний момент немає за що придбати необхідний одяг та взуття, які знаходяться на межі виживання. В кожному районі або селі (де є приміщення та бажаючі волонтери) відкривається пункт, куди ми привозимо гуманітарну допомогу (одяг, взуття, засоби гігієни, побутову хімію), люди приходять та обирають собі все необхідне.

2. Де зараз працюють пункти та як можна долучитися? 

Зараз в нас є пункти в с. Олешин (Хмельницький р-н), с. Гатна (Деражнянського р-ну) та с. Явтухи (Деражнянського району).  Планується також пункт у смт. Віньківці (на днях передаємо допомогу), в смт. Чемерівці та інших населених пунктах. Долучитися можуть мешканці цих населених пунктів, а також сусідніх, де вже є відкритий пункт (або планується відкриватися) та приносити все необхідне.

3. Які саме речі приносити і куди?

Речі можуть бути як нові так і вживані (головне, щоб були чисті та в хорошому стані): взуття, одяг, продути, побутова хімія, засоби гігієни тощо. Про відкриття пунктів (час та дату) ми повідомляємо в соц.мережах і дуже багато людей пише коментарі про те, що готові підтримати цю ідею. Також можна на місцях долучатись та приносити допомогу. Інформація про це поширюється через людей.

4. Що потрібно найбільше?

Найбільше зараз просять зимове взуття та одяг (особливо для хлопчиків), памперси, а також продукти та засоби гігієни.

5. Як можна отримати допомогу?

Просто звернутися в цей пункт та взяти все необхідне. В пункті потрібно буде лише написати заяву та розписку про отримання.

6. Чи знаєте колег по області хто організовує схожий проєкт?

Благодійний центр «Довіра» у СМТ Теофіполь.

7. Що надихає Вас рухатися вперед?

Віра в те, що все це робиться не даремно. Ти вкладаєш частинку своєї душі в цю справу. Ти розумієш, що якщо ти зараз цього не зробиш, то хто і коли? А люди потребують нашої з Вами підтримки вже зараз. Кожного дня якась родина опиняється в скруті і їй потрібна допомога, вона може прийти та отримати її, і є багато небайдужих, які можуть надати цю допомогу, головне налагодити контакти (є безліч людей, в яких є що дати, а не знають кому і як )

8. Адреса та контактні дані для зв’язку.

В кожному селі на місцях можна розпитати людей і вас направлять.

Також нас можна знайти у соцмережах: https://www.facebook.com/khmelbezsyrit

Проєкт «Зігрій теплом нужденних» (м.Красилів)

1.Розкажіть про Ваш проєкт, як виникла така ідея?

Під час пандемії люди потребують підтримки та допомоги як ніколи, а люди старшого віку особливо, тому ідея допомогти  нужденним на сьогодні є дуже актуальною. Ідею напрацювали спільно міський голова Ніла Островська, заступник міського голови Валерій Лось та начальник відділу культури Інна Грицюк. Назвали «Зігрій теплом нужденних».

Ідея полягала у тому, щоб організувати пункт видачі теплого одягу для людей, які з тих чи інших причин опинились у скрутному становищі та мають таку потребу. При цьому всі бажаючі мали змогу принести необхідні речі в цей пункт для подальшої їх передачі тим, хто потребуватиме.

2. Коли він був започаткований, скільки людей зараз в ньому працюють?

Дана акція тривала з 30 листопада по 04 грудня з 11:00 до 15:00 на вході в міський парку відпочинку, в альтанках на вишиванці. Акція пройшла успішно, тому ми вирішили створити такий пункт на постійній основі в Красилівському центрі надання соціальних послуг.

До цієї акції долучилися працівники Центральної бібліотеки та Центру культури “Перлина”, які і надалі підтримують зв’язок з людьми, які готові допомогти теплим одягом.

3.Як долучитися? Які саме речі приносити і куди?

Аби надалі поповнювати гардероб теплих речей для нужденних, потрібно звернутися в центр надання соціальних послуг, де і надалі буде функціонувати пункт для видачі теплих речей. Усі небайдужі мешканці можуть приносити одяг та взуття (у гарному стані), якими більше не плануєте користуватись.

4.Як можна отримати допомогу?

Звернутися в центр надання соціальних послуг і вибрати необхідні речі.

5. Що надихає Вас рухатися вперед?

Любов до ближніх та бажання робити добрі справи надихають рухатися вперед, тільки таким чином ми зможемо допомогти тим, хто найбільше цього потребує.

6.Адреса та контактні дані для зв’язку.

Керівник Тамара Магмет (068-172-45-95).

https://www.facebook.com/KrasylivCentreSocPoslyg

Проєкт «Шафа» – ГО “Успішна молодь Нетішина”

1.Розкажіть про Вашу ідею? Хто її  організовує?

Карантин не відміняє гарних справ, а тому наша ГО «Успішна молодь Нетішина» організувала благодійний проєкт «Шафа». Мета акції – спільними зусиллями зібрати одяг, взуття (б/у, але в гарному стані), дитячі іграшки та книжки, предмети особистої гігієни, розвиваючі ігри для малозабезпечених родин Нетішинської громади.

2.Коли він був започаткований, скільки людей зараз в ньому працюють?

Активісти нашої організації проводять акцію з 1 по 15 грудня у співпраці з комунальним підприємством «Комфорт», службою у справах дітей і територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

3.Як долучитися?

Приєднатися до благодійного проєкту може кожен бажаючий. Збір речей проводиться у міському парку культури і відпочинку (за міською сценою). Наразі зібрано більше 200 пакунків з речами для людей різної вікової категорії силами усіх небайдужих.

4.Які саме речі приносити і куди?

Приносити можна б/у одяг, але в гарному стані,  також взуття, іграшки, книжки, предмети особистої гігієни. 

5.Що потрібно найбільше?

Найбільше родини потребують сезонного одягу, тобто теплих речей. Дякуємо мешканцям громади за розуміння і за те, що приносять багато теплого одягу.

6.Як можна отримати допомогу?

У співпраці зі службою у справах дітей і територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) всі речі будуть передані індивідуально кожній родині громади, яка потребує допомоги.

7. Що надихає Вас рухатися вперед?

Наша громадська організація продовжує активну діяльність, незважаючи на карантин. Деякі проєкти ми були змушені відкласти, однак більшість акцій продовжуємо реалізовувати. Можу сказати одне, що найбільше надихають люди! Дякуємо усім небайдужим людям громади, які постійно підтримують наші ініціатив та проєкти.

8.Адреса та контактні дані для зв’язку.

За детальною інформацією звертайтеся за телефоном (097) 727-47-11. Збір речей проходить у міському парку культури і відпочинку (приміщення за міською сценою). Велика подяка усім за підтримку та допомогу у важливій справі! Спільними зусиллями вдається все!

Проєкт «Кімната милосердя» – центр «Натхнення» м.Шепетівка

1.Розкажіть про Ваш проєкт?

Нещодавно у місті Шепетівка на базі Центру «Натхнення» було відкрито «Кімнату Милосердя». Відтак, кожен, хто опинився у складних життєвих обставинах, може безкоштовно взяти собі взуття, одяг, іграшки, посуд чи інші речі для домашнього вжитку. Соціальні категорії, яким служать волонтери Центру «Натхнення», це діти-сироти, діти з кризових сімей, сім’ї СЖО, випускники школи-інтернат, малозабезпечені, багатодітні, роми та інші.

2. Коли був започаткований проект, хто зараз у ньому працює?

Наш центр «Натхнення» було відкрито в 2017 році. Наша мета – сприяти всебічному вихованню вразливих та соціально незахищених верств населення на засадах християнської моралі, а також сприяти підвищенню рівня і якості їх життя шляхом реалізації проєктів, що допомагають успішній соціальній адаптації та комплексній підготовці до самостійного життя.

Керівником проєкту «Кімната Милосердя» є один із волонтерів Центру «Натхнення», — Назар Мартинов. Також є волонтери, які допомагають фасувати одяг згідно до вікових категорій та розкладають його в Кімнаті, щоб було зручно та комфортно його вибирати.

3.Як долучитися?

Нам надають благодійну допомогу звичайні мешканці міста та району, які залюбки діляться своїм власним добром. Долучитися може кожен охочий. Детальніше за телефоном – 068 582 10 37 (Назар Мартинов).

4.Що потрібно найбільше?

Зараз із настанням холодів найбільше звертаються люди за теплим одягом та взуттям, особливо багато звернень щодо чоловічого взуття, курток. Звичайно, залишається актуальним і дитячий одяг та взуття.

5.Як можна отримати допомогу? Куди приходити?

Прийти й обрати одяг собі чи дітям можуть усі, хто потребує, щовівторка з 11-ої до 13-ої години. «Кімната Милосердя» знаходиться у місті Шепетівка по вулиці Лозовій, 13/1.

6. Що надихає Вас рухатися вперед?

Щоразу коли ми бачимо як з’являється посмішка на обличчі чи то в дідуся, який попросив взуття, і отримав його, бо ще й досі ходить в подертих тапках в холод; чи в юнака, який зміг підібрати собі курточку, бо його була придатна лише для літніх вечорів; чи в маленької дівчинки, яка знайшла собі іграшку, — ми, вся команда, волонтери Центру «Натхнення», підбадьорюємося і  розуміємо, що прагнемо і надалі творити добро. Адже разом із громадою міста робити добро так легко!

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Хмельницькій області Ольга Мороз.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль