fbpx

На Тернопільщині запрацював Центр розвитку громадської активності

Рубрика Новини

09 липня відбулося офіційне відкриття офісу Центру розвитку громадської активності. У заході взяли участь представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, ЗМІ, громадського сектору та партнерських організацій ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», яка реалізовує даний проект.

«З громадськими активістами ми працюємо з 2016-го року. За цей час помітили наступну особливість – наскільки б не був якісний тренінг та спікер, повертаючись додому і заповнюючи, для прикладу, проєктну заявку, готуючи звернення в місцеву раду чи збираючи документи для реєстрації громадської організації – виникає чимало запитань. І якщо громадський активіст не знайде оперативну і у доступній формі необхідну інформацію, він може просто «опустити руки». Тому, наш Центр працює, щоб находити таких активістів, мотивувати їх змінювати свої громади на краще, навчати і постійно підтримувати» – коментує керівник громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максим Черкашин.

Проєкт охоплює шість областей України : Тернопільську, Івано-Франківську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку та Чернівецьку. В рамках проєкту будуть проведені ряд форумів та тренінгів направлених на покращення використання інструментів участі у громадах та інших тем.

 «Центр надаватиме консультації для громадських активістів практично з усіх питань, які можуть виникнути в процесі їхньої діяльності. Для цього ми не лише маємо власних експертів, але й залучаємо фахівців Тернопільської обласної державної адміністрації та Юстиції. Окрім того, ми будемо регулярно проводити тренінги та форуми. Важливим аспектом роботи Центру буде сприяння у створенні коаліцій громадських активістів» – додає заступник керівника громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Рустам Ергешов.

Для громадських активістів будуть надаватися консультації з правових питань, фінансового менеджменту, фандрейзингу та з питань написання проєктних заявок.

«Добре, що цей проєкт буде реалізовуватися, співпрацюючи з «Центром розвитку громад», оскільки ці люди декілька років працюють з місцевим самоврядуванням і вміють реалізувати та вирішувати проблеми у зв’язку з децентралізацією. Фахівці центру досконало знають, які потреби і проблеми існують в місцевому самоврядуванні, можуть підказати молодим активним людям, як можна долучитися до розвитку свого міста», – зазначив Сергій Надал, голова Тернопільської міської ради.

Центр розвитку громадської активності – це можливість отримати консультації з правових, фінансових та фандрейзингових питань. Центр дає змогу як молодим активістам і тим хто давно у цій сфері швидко отримати необхідну інформацію, навчитись нового, заручитись підтримкою однодумців.

«Освітньо-аналітичний центр розвитку громад є давнім нашим партнером у впровадженні реформи децентралізації на Тернопільщині. Ми зіштовхнулися з проблемою, що в громадах, особливо малих, дуже низька громадська активність. Є люди, які готові включитися в роботу, допомагати органам місцевого самоврядування, але не знають як це зробити. Переконаний, що цей проєкт допоможе громадським активістами організувати свою роботу та принести користь своїм громадам», – коментує Ігор Гірчак, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України.

Також буде здійснюватися супровід по підготовці документів для реєстрації громадської організації та розвитку її інституційної спроможності.

«Робота таких центрів надзвичайно потрібна для суспільства, адже багато громадських активістів зупиняються на шляху, коли зустрічаються з першими перепонами. Тому дуже важливо, щоб були ось такі центри, куди можна звернутися за допомогою й отримати вчасну фахову консультацію для реалізації свого проєкту. Ми будемо підтримувати такі організації й сприяти їхньому розвитку», – підкреслив Віктор Устенко, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації.

Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль