fbpx

На Рівненщині громади можуть виділяти земельні ділянки для релокованого бізнесу

Рубрика Новини
МістоРівне

 

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує допомагати громадам України налагоджувати процес релокації бізнесу. Для представників громад Рівненщини відбулась інформаційна сесія щодо питань релокації бізнесу з областей, де ведуться активні бойові дії. Захід організували у Регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Рівненській області.

«Основна мета заходу – ознайомити з нормативними документами та кроками задля успішної релокації бізнесу на територію громад. Також експерти презентуватимуть успішні кейси релокації бізнесу, в тому числі, щодо виділення земельних ділянок», – повідомили у регіональному офісі.

З фахівцями рівненських громад працювали експерти з просторового планування та управління природними ресурсами «U-LEAD з Європою» Олександр Придатко та Катерина Резникова.

Олександр Придатко проаналізував основні нормативно-правові акти, які були прийняті під час воєнного стану та мають вплив на управління земельними ресурсами.

За словами експерта, нове законодавство дозволяє громадам передавати в оренду земельні ділянки без проведення земельних торгів. Також діє спрощена процедура зміни цільового призначення земельної ділянки та певні зміни в розробці містобудівної документації.

«Під час дії воєнного стану передача земельних ділянок державної, комунальної власності в оренду без проведення земельних торгів можлива також для розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених із зони бойових дій, у тому числі тих, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Також працює механізм передачі в оренду земельних ділянок без проведення земельних торгів», – роз’яснив експерт.

Експерт зазначив, що в територіальних громадах мають створити максимально сприятливі умови для релокованого бізнесу, адже завдяки ньому в громаді появляться нові робочі місця, пожвавиться місцева економіка та збільшиться рівень інвестицій.

Катерина Резникова поділилася з представниками громад примірним алгоритмом релокації бізнесу. Цей алгоритм включає складання переліку вільних земельних ділянок чи нерухомого майна, визначення пріоритетних галузей економіки, супровід процесу релокації бізнесу, промоцію тощо.

Як зазначила фахівчиня, громади повинні співпрацювати з бізнесом та органами державної влади. Зокрема це стосується допомоги в перевезенні потужностей підприємств, подальшого облаштування на нових місцях, іншої підтримки для працівників.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль