fbpx

На Прикарпатті стартував конкурс молодіжних ініціатив з підвищення екологічної обізнаності мешканців громад

Туристична Асоціація Івано-Франківщини (ТАІФ) оголошує конкурс молодіжних ініціатив з підвищення екологічної обізнаності мешканців громад

До участі в конкурсі запрошуємо молодіжні ОГС, ініціативні групи громадських активістів, заклади дошкільної, загальноосвітньої та вищої освіти, для яких збереження лісів, довкілля та біорізноманіття не є заїждженими фразами зі стрічок новин. Перевага надаватиметься організаціям, закладам та ініціативним групам з громад, що охоплюють населені пункти зі статусом гірських Косівського, Івано-Франківського, Калуського, Коломийського, Надвірнянського та Верховинського районів Івано-Франківської області.

Конкурс є відповіддю на результати базового соціологічного дослідження, присвяченого неформальній екологічній освіті та компетентності населення у сфері збереження довкілля, що проводилося у серпні-грудні 2020 року в рамках проекту ТАІФ «Карпатські лісові школи – пілотне співробітництво для збереження природи та екологічної освіти» серед  мешканців гірських поселень Івано-Франківської області України й повіту Марамуреш Румунії. Результати дослідження показали, що більшість українських респондентів не вважають біорізноманіття цінним або ж взагалі не знайомі з цим терміном. Вони також переважно не сприймають місцеву природу як сприятливе середовище для екологічної освіти та виховання молодого покоління. Повторне дослідження буде проведено після реалізації відібраних ініціатив у серпні-вересні 2021 року.

Для участі в конкурсі заповніть, будь ласка, електронну форму за посиланням: https://forms.gle/aVGNYTf8ngM7DcSi7.  Максимальна сума витрат для одної ініціативи – 15 000 гривень. В межах конкурсу ми можемо підтримати до 10 ініціатив (не більше, ніж одну ініціативу в одній громаді).

Кінцева дата подання заявок – 7 травня 2021 р.

ТАІФ підтримає ініціативи найбільш відповідні цим критеріям:

  • Відповідність меті та цінностям кампанії
  • Оригінальність ідеї
  • Охоплення аудиторії
  • Зворотний зв’язок з учасниками
  • Доцільність пропонованих витрат

Результати конкурсу будуть оголошені після 17 травня 2021 року на веб-сайті ТАІФ та його Facebook сторінці.

Усі ідеї мають бути реалізовані до 31 серпня 2020 року.

У випадку питань пишіть в особисті повідомлення сторінці у Facebook Carpathian Forest Schools або ж звертайтесь за емейлом: office@taif.org.ua.

Підтримані ініціативи мають доносити такі основні меседжі:

  • зникнення хоча б одного біологічного виду в природному середовищі вашого міста чи села, може призвести до втрати цілої екосистеми, а з часом – до деградації природи
  • лісові школи здатні підтримати суспільний баланс та національну безпеку в державах, де ліс є частиною економіки
  • навчаючись у природному середовищі, діти та молодь можуть створити інноваційні моделі використання біорізноманіття, що допоможуть пожвавити місцевий розвиток
  • екологічна освіта дітей в громаді додає цінності місцевій природній спадщині та, зрештою, робить громаду цікавішою і привабливішою
  • екологічні цінності закладаються в дитинстві і з ними дитина входить у доросле життя

Цей перелік не є вичерпним, ви можете запропонувати свої ціннісні повідомлення, що апелюють до особистого досвіду, потреб, свідомості, пам’яті чи емоцій близьких усім і кожному і стосуються теми й мети цього конкурсу.

Формати та концепції ініціатив, які ми підтримаємо: одноразові чи кілька разові вуличні акції, офлайн чи онлайн флешмоби, FB чи Instagram кампанії, квести, екологічні пікніки, молодіжні дебати, короткі промо-відео, створення скетчів та контенту для ліфлетів та постерів, краудфандингові кампанії, толоки, інші заходи, що відповідають меті й доносять основний меседж Вашої інціативи.

Ми не зможемо підтримати

  • заходи, що стосуються політичної діяльності (політичних партій, народних депутатів України, депутатів місцевих рад) чи виборчих кампаній;
  • довготривалі проекти чи заходи, що є частиною інших проектів;
  • комерційні проекти, метою яких є отримання прибутку;
  • заробітну плату;
  • придбання, оренду або ремонт майна;
  • покриття офісних витрат;
  • витрати на оплату комунальних послуг;
  • сплату неустойки (штрафних санкцій), адміністративних штрафів, відшкодування шкоди (збитків) третім особам;
  • іншу діяльність, що не відповідає чинному законодавству України.

Оголошення підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю ГО «Туристична Асоціація Івано-Франківщини» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу. 

Кампанія з підвищення обізнаності громадськості здійснюється в рамках проекту «Карпатські лісові школи – пілотне співробітництво для збереження природи та екологічної освіти», що реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна (www.huskroua-cbc.eu) на 2014-2020 роки.

Проект «Карпатські лісові школи» має на меті підтримати збереження лісів у Карпатському транскордонному регіоні через модернізацію неформальної екологічної освіти, а саме діяльність лісових шкіл та підвищення обізнаності жителів місцевих громад щодо цінності збереження біорізноманіття лісів та захисту унікальних гірських екосистем Карпат. Проектом започатковано Лісову школу в Марамуреському національному гірському парку (Румунія) та розширено можливості для діяльності Лісової школи Центру спадщини Вигодської вузькоколійки (Україна). Ці школи стануть хабами позашкільної екологічної освіти в регіонах, які нетрадиційно, сучасно та цікаво інтерпретуватимуть місцеву природу, екологічну культуру та стале лісокористування для школярів, спонукаючи їх зрозуміти та відповідально ставитися до довкілля. Також в рамках проекту буде створено інноваційну інфраструктуру та інструментарій для навчання дітей та молоді, які незабаром прийматимуть відповідальні рішення, пов’язані з довкіллям, тож мають розуміти, як воно функціонує. У Вигодській громаді створюється інноваційний відкритий освітній простір для вивчення дикої природи поруч із гідрологічною пам’яткою природи болотом Ширковець, обладнаний пішохідними містками, оглядовими вежами, інтерпретаційними панелями. У Центрі спадщини Вигодської вузькоколійки невдовзі буде обладнано екологічний клас, а біля Центру споруджено інтерактивний павільйон-репродукцію елементів лісової екосистеми.

Детальніше про проект читайте тут: https://cutt.ly/gcorVNl

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль