fbpx

На Львівщині обговорили особливості функціонування органів місцевого самоврядування під час воєнного стану

Рубрика Новини
МістоЛьвів

Воєнний стан вніс корективи в низку законодавчих актів, які регламентують діяльність органів місцевого самоврядування. Програма «U-LEAD з Європою» продовжує підтримувати територіальні громади та посилювати їхню спроможність.

Нещодавно на базі регіонального офісу U-LEAD у Львівській області відбулася інформаційна сесія для громад Львівщини, Прикарпаття та Волині в ході якої обговорювали особливості функціонування органів місцевого самоврядування під час воєнного стану.

Експерти «U-LEAD з Європою» ознайомили учасників заходу з новаціями законодавства, зокрема Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12 травня 2022 року №2259-IX.

Радник з юридичних питань програми «U-LEAD з Європою» Володимир Божко проаналізував правові засади взаємовідносин між органами місцевого самоврядування та військовими адміністраціями під час дії воєнного стану. Так, військові адміністрації утворюються Президентом України для забезпечення дії Конституції та законів України на період дії воєнного стану. Органи місцевого самоврядування повинні тісно співпрацювати з обласними військовими адміністрації та інформувати про прийняття рішень з числа додаткових повноважень.

 

Обговорювалися повноваження сільського, селищного, міського голови під

час дії воєнного стану. Вікторія Чебан, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернівецькій області, зазначила, що повноваження голови мають певні риси – часові, територіальні та за метою. Наприклад, деякі повноваження можуть здійснюватися тільки в період воєнного стану або ж на певній території, де ведуться бойові дії.

«Сільський, селищний, міський голова має можливість укладати довогори від імені відповідної ради для реалізації своїх повноважень під час воєнного стану та строком до 1 року. У період дії воєнного стану голова може призначати на посади та звільняти з посад в органах місцевого самоврядування, керівників комунальних підприємств, установ та організацій. На час дії воєнного стану особи призначаються на посади в органах місцевого самоврядування, комунальні установи сільським, селищним, міським головою без конкурсного відбору на підставі поданої заяви згідно норм чинного законодавства», – зазначає Сергій Рибалко.

Також експерти обговорили порядок оприлюднення актів органів місцевого самоврядування під час дії воєнного стану.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль