fbpx

На Дубенщині активісти встановили пам’ятний знак на місці заснування селища

Рубрика Новини

25 грудня в смт Смига, що на Дубенщині відбулося відкриття пам’ятного знаку з нагоди 140-річчя німецької колонії Кенеберг. Роботи і дослідження історії волинських німців на території Смизької громади відбувалися в рамках міжнародного проєкту «Мультикультурна спадщина Смизької громади: історія, що єднає покоління» за фінансової підтримки Програми «Meet UP! Німецько-українські зустрічі для молоді».

Цього року керівниця ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН» вперше отримала стипендію для подорожей (Zukunftstipendium), яка направлена на розбудову нових контактів та розвиток нових ідей у німецько-українському молодіжному обміні. Вона розрахована, насамперед, на німецьких та українських акторів громадянського суспільства. На жаль, через карантинні обмеження відвідати німецькі громади не вдалося, проте було вирішено здійснити в Україні мікропроєкт, що буде сприяти налагодженню міжнародного партнерства.

Дослідження тривали понад два місяці, були залучені місцеві краєзнавці, громадські активісти, жителі селища, які ділилися спогадами своїх батьків, старовинними фотографіями. Таким чином вдалося знайти місце, де була заснована німецька колонія Кенеберг. Також знайшли нову дату заснування – 1880 рік, адже саме тоді німецький граф Берг придбав 10 000 десятин лісистої землі у князя Любомирського, привіз 132 робітники з Прусії та Царства Польського для роботи на лісопильному заводі. Вже у 1882 році землі були продані берлінській фірмі «Вільгельм Кене і Ко», яка побудувала тут залізничну вітку до м. Дубно для вивезення лісоматеріалів закордон. Найбільшого розвитку лісопильний завод і деревообробна галузь зазнала під керівництвом барона Кріденера-Струве, який володів ще й смолярним заводом в с. Мартинівка та паперовою фабрикою в с. Миньківці.

Встановлення пам’ятної стели відбулося за участі громадських активістів, місцевих жителів, представників влади, нащадків німецьких колоністів. На місці розташування планують облаштувати ландшафтний парк, який стане місцем вивчення історії рідного краю, культурного відпочинку та цікавим туристичним об’єктом, на якому можна проводити реконструкції історичних подій, літні табори.

Громадські активісти будуть і надалі займатися вивченням історії Смизької громади, яка стане фундаментом для налагодження міжнародної співпраці.

Сприяти початій роботі обіцяє і селищний голова, тому вже в наступному році буде створена робоча група для вивчення мультикультурної спадщини громади, куди увійдуть місцеві краєзнавці, експерти, громадські активісти та зацікавлені жителі. Дана робоча група буде займатися питаннями створення культурної резиденції графа Берга та розвитку туристичного потенціалу.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль