fbpx

Мирослав Ліщинський: «Я займаюся громадською діяльністю, щоб змінювати світогляд молодих людей»

Рубрика Новини

Нещодавно у містечку Бучач, що на Тернопільщині, відбувся «Молодіжний форум Бучача». Захід був спрямований на те, щоб ознайомити молодь з такими поняттями як «децентралізація», «громада» та показати, як вони можуть себе реалізовувати на місцях. Серед партнерів заходу була наша громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».  

Спікерами заходу стали громадські активісти, народні депутати України, управлінці та представники експертного середовища, серед яких –Захар Ткачук, Олександр Ярема, Ігор Чорний, Роман Лозинський, Іван Омелян, Христина Білінська, Максим Черкашин, Алла Соколовська, Леся Голояд, Марія Слободян та інші.

Для учасників заходу проводилися лекції на актуальні теми та діяли панельні дискусії. Присутні на форумі багато працювали у групах, виконуючи різні завдання від тренерів. Одна з вправ полягала в напрацюванні стратегії розвитку молодіжного руху в місті на найближчі  5 років. Молоді люди активно працювала в групах та презентувати свої напрацювання.

Менеджер з комунікації Центру розвитку громадської активності Сергій Волохатий поспілкувався з одним із організаторів Молодіжного форуму Бучача Мирославом Ліщинським.

  • Розкажіть про себе та про свою громадську діяльність. З чого все розпочалося?

 «Я працюю у бухгалтерії відділу освіти Бучацької РДА, а у вільний час займаюся громадською діяльністю. Являюся керівником молодіжного об’єднання «Молодіжний портал Бучача» та заступником керівника громадської організації «Бучач-АРТ». У школі я був дуже скромним хлопцем, у студентські роки також мало проявляв активність. Свою діяльністю я активізував після зустрічі з організацією AIESEC, перейнявши від них цінності «агента змін». Після завершення навчання я повернувся в Бучач та вирішив творити там зміни, реалізовувати проєкти та працювати з молоддю. У громадському секторі ми працюємо разом з дружиною, Світланою Ліщинською. Ми творимо активне молодіжне життя нашого міста та позитивні зміни в суспільстві».

  • Ви працюєте в громадському секторі вже не один рік, якими проєктами найбільше пишаєтеся?

«На початках ми реалізовували проєкти «Бучач кевест» та «Бучач флешмоб», після чого я став співзасновником громадської організації «Бучач-АРТ». Найбільшим успіхом можна назвати створення культурного простору «Арт-двір», керівником якого є Віктор Гребеньовський. В “Арт-дворі” відбуваються різні події – виступи музичних колективів, творчі зустрічі, конференції та інші заходи. А в 2013 році ми зібрали молодь та створили організацію «Молодіжний портал Бучача». Наше завдання, щоб молодь розвивалася та творила зміни навколо себе». Ми кожного року організовуємо “Фабрику Святого Миколая”, вишкільний табір “Порталівець”, “Молодіжний квартал. Також великим проєктами були “Наукові пікініки”, “Великдень для одиноких” та інші. За цей період сформувалася сильна команда молодих людей, з якими разом реалізовуємо мету організації»

  • Які виклики були перед вами та громадською організацією?

«Найбільший виклик – не здатися та не піддатися негативному впливу скептиків. Ми працюємо з молоддю переважно шкільного віку, учнями старших класів, які після закінчення школи покидають Бучач. Тому, ми завжди спілкуємося з молодим підростаючим поколінням, залучаємо нових учасників та активістів. У нас є гасло, яке ми використовуємо на всіх заходах та на нашій продукції: «Тільки той досягає мети, хто йде, тільки той, хто горить, не згорає». Ця фраза нас мотивує та підносить командний дух».

  • Чому вирішили провести «Молодіжний форум Бучача»?

«Ідея провести Молодіжний форум Бучача виникала навесні цього року, коли розпочався карантин. Ми оцінили, які проєкти будуть корисними та потрібним. У такий спосіб ми проінформуємо молодь про створення Бучацької ОТГ та покажемо можливості для її розвитку. Молодь важлива в суспільстві, її потрібно чути та заважати на її думки. Нам важливо побачити, яку громаду бачать наші молоді люди та громадські активісти».

  • Що порадите громадським активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

«Зрозуміти, заради чого ви це робите, враховуючи свої цінності. Зрозуміти, що навіть одна людина може творити зміни, це можна побачити на багатьох прикладах. Необхідно повірити у власні сили та свій внутрішній потенціал, сформувати середовище, яке буде підтримувати, мотивувати та допомагати».

Для довідки:

Молодіжний портал Бучача – молодіжна організація Бучача, яка являється структурним підрозділом ГО «Бучач-АРТ». Головна мета: об’єднати молодь, створити активний та ініціативний молодіжний рух Бучача. В результаті чого формуватимуться молодіжні лідери, які будуть змінюватимуть світ навколо себе: місто, країну, оточення. Бачення: молодіжні об’єднання (громадські об’єднання), шкільні самоврядування (школи), студентські ради (Біма, Коледж, ПТУ) – добре знаються, разом співпрацюють, розвиваються та підтримують одне одного.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль