fbpx

“Молода Просвіта” на Прикарпатті допомагає активним людям змінювати на краще життя в громадах

Рубрика Новини

21 липня 1996 року в місті Коломия Івано-Франківської області на установчій конференції Івано-Франківської обласної організації “Молода Просвіта” було оголошено про намір створити однойменну Всеукраїнську молодіжну громадську організацію. Тоді зібрання молодих просвітян ухвалило публічне звернення до юнаків і дівчат України, яке опублікували у газеті “Слово Просвіти”:

“… Об’єднавшись сьогодні у єдиному гурті “Молода Просвіта”, віримо, що сильна організація національно свідомої молоді може серйозно впливати на ситуацію в державі, формування молодіжної політики, вирішення найскладніших проблем, формування еліти української нації – культурної, духовної, творчої, господарської.

Із нашого середовища виростатимуть майбутні президенти і прем’єри, політики і громадські діячі, професіонали різних галузей”.

А 30 жовтня 1996 року молоді просвітяни вперше оформилися юридично, створивши повноцінну громадську організацію “Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта”. Її засновниками були студенти-правники Прикарпатського університету (сучасна назва Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника). Головою став коломиянин Андрій Довганюк. Діяльність організації було спрямовано відповідно до тогочасних суспільних викликів на формування національної свідомості, патріотичне та ідейне виховання молоді, широку культурно-освітню роботу, відтворення історичного минулого. Згодом, 25 травня 1997 року на злеті молодих просвітян у Києві було створено Всеукраїнське об’єднання “Молода Просвіта”, де головою обрано Андрія Довганюка.

Яскравою і помітною в житті Прикарпаття стала “Молода Просвіта” з 2009 року, відколи її головою було обрано Євгенію Бардяк. Відповідно до тенденцій, які формувалися у громадянському середовищі, зробили акцент на побудову структури та сталої діяльності.

За словами Євгенії Бардяк, значну увагу команда почала приділяти організаційному розвитку. На вимогу часу, у 2018 році було проведено ребрендинг – змінено логотип, створено візуальний стиль. Щорічно відбуваються стратегічні сесії, стажування членів та волонтерів, розроблено комунікаційну стратегію функціонування громадської організації.

Визначено місію “Молодої Просвіти”: “Ми інструмент, який допомагає активним людям змінювати на краще життя в громадах”.

У процесі роботи команда сформувала основні її напрямки: активізація громад, громадянська освіта, українознавство. Кожен з визначених курсів має свої цілі та завдання, наповнюється проєктними заходами.

Починаючи з 2011 року організація активно запроваджує навчання у малих громадах у вигляді постійно діючих гуртків. Серед них – комп’ютерні курси для дорослих та IT-освіта для молоді, навчання вокалу, сучасних танців, драматичного мистецтва тощо. Окремо зроблено акцент на розробку бізнес-планів та проєктне керування.

Для отримання більш видимого та стабільного результату, “Молода Просвіта” почала створювати громадські простори. Відібрана група місцевих мешканців спершу проходить інтенсивне навчання, як розвивати такі простори, а відтак організовує різні активності на їх базі. Зміст заходів залежить від того, який напрям роботи обирає той, чи інший громадський простір.

Задля отримання досвіду організація проводить навчальні візити громад одна до одної. Такі поїздки відбуваються не тільки у межах області, але й по Україні та за кордон. Наприклад, у 2015 році прикарпатці переймали досвід у поляків, як налагоджувати співпрацю місцевих органів влади та неурядових організацій, а саме передавати деякі функції та повноваження від місцевих рад громадським організаціям задля просування польського досвіду місцевої демократії в Україні. У 2017 році відбулися аж дві освітні поїздки – в Естонію та США. Тематика обидвох – громадянська освіта, розвиток третього сектору, робота з молоддю, налагодження співпраці між громадськими організаціями та органами влади з метою досягнення кращих результатів для громад. У 2019 році серед візитів була і подорож на Донеччину. Представники громад з Івано-Франківщини відвідали 6 міст та десяток громадських просторів, що діють там більше п’яти років. Євгенія Бардяк наголосила, що у таких відвідинах важливим є не тільки отриманий досвід, але й нові знайомства, які переростають у співпрацю. Адже так налагоджуються контакти, народжуються ідеї, створюються проєкти, що змінюють Україну.

Євгенія Бардяк

Окремий акцент “Молода Просвіта” робить на громадянську освіту. До цього залучаються не тільки молоді люди, але й ті, кому за 35. Для неформального навчання використовуються різні інструменти. Деякі організація розробляє самостійно, інші – запозичає у пратнерів.

Понад десять років “Молода Просвіта” є регіональним партнером Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та організовує щорічно Мандрівний фестиваль на Прикарпатті. Глядач має можливість безкоштовно переглянути найкращі фільми світової документалістики, обговорити актуальні теми з експертами, долучитися до акцій та правозахисних рухів. Наприклад, дуже часто відвідувачі пишуть листи у рамках щорічного Марафону написання листів від міжнародних організацій на підтримку українських в’язнів Кремля чи людей, котрі зазнають політичних переслідувань у різних країнах.

З початком воєнних дій на сході України “Молода Просвіта” ввійшла у Коаліцію громадських організацій “Справедливість заради миру на Донбасі”. Члени активно документують порушення прав людини, пишуть аналітично-публіцистичні звіти, розробляють освітні матеріали. Таким чином організацією задокументовано близько пів сотні історій людей, котрих торкнулася російсько-українська війна. Разом з партнерами підготовлено два звіти – “Жити всупереч. Проблеми цивільного населення під час війни на Донбасі” та “Слов’янськ. Місто, з якого почалася війна”, а також освітній матеріал – графічна новела “Перехрестя”.

Велика увага приділяється роботі з молоддю. При підтримці міжнародних донорських організацій у 2018 році було започатковано рух “Молодіжні радники поліцейських”. Студенти училищ, коледжів, вищих навчальних закладів проходять навчання під час тренінгів, комунікують з поліцією, вивчають сучасні методики роботи зі своїми однолітками. Їх завдання – попереджувати негативні явища серед молоді. Наприклад, зловживання алкоголем, цькування, порушення правил дорожнього руху тощо. У рамках діяльності налагоджено партнерську співпрацю з Головними управліннями національної та патрульної поліції Івано-Франківської області.

Одним із важливих напрямків роботи “Молодої Просвіти” є українознавство. Це і збереження культурної спадщини, і популяризація традицій серед молоді, і відродження ремесел. У 2018 році розпочалася активна комунікація з організаціями, що представляють лемківську етнографічну групу. Проєктом “Ми – лемки!” розпочато мережування активістів з лемківським корінням як в Україні, так і світі. Ця тема обговорювалася і під час симпозіуму з міжнародною участю “Лемківська спадщина. Єднання поколінь”, який було організовано спільно зі Світовою федерацією українських лемківських об’єднань.

Недавно молоді просвітяни за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) успішно впровадили проєкт «Здорові медики – здорова громада». До співпраці залучено лікарні з Івано-Франківська, Калуша, Долини, Рожнятова, Яремча, Надвірної та Коломиї. А також станції і підстанції швидкої медичної допомоги з Галича, Тлумача, Тисмениці, Городенки, Снятина, Перегінська, Івано-Франківська. У межах проєкту «Молода Просвіта» облаштувала кімнати для відпочинку у 16 прикарпатських медзакладах.

Презентація кімнати відпочинку для медиків у КНП “Долинська багатопрофільна лікарня”.

За діяльністю організація можна слідкувати на офіційній сторінці у соціальних мережах www.facebook.com/molodaprosvita.if

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль