fbpx

Міжнародний досвід з організації медичної допомоги: чого варто повчитися громадам?

Рубрика Новини

У регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Волинській області організувала інформаційну сесію, на якій представники громад ознайомилися з кращими практиками функціонування медичних закладів у муніципалітетах Європи та США. У заході взяли участь працівники органів місцевого самоврядування та медичних закладів з шести областей заходу України.

У вітальному слові керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області Анатолій Пархом’юк зазначив, що в «U-LEAD з Європою» надають системну підтримку територіальним громадам в різних напрямках, серед яких й медицина. За його словами, підтримка надається у форматах інформаційних сесіях, навчальних програмах та мереж з обміну досвідом. Анатолій Пархом’юк розповів про нову Мережу з обміну досвідом «Створення спільних комунальних підприємств», що дозволить громадам налагодити співпрацю, створюючи спільне комунальне некомерційне підприємство в сфері охорони здоров’я.

Перший блок на заході стосувався роботи медичної сестри в закладах охорони здоров’я Республіки Польща та Фінляндії. Зовнішній експерт «U-LEAD з Європою» Аліса Макаріхіна розповіла про типові завдання медсестри на рівні первинної медичної допомоги. Так, у польських закладах охорони здоров’я медичні сестри відповідають за домашні візити до пацієнтів, імунізацію та вакцинацію, лікування деяких хронічних хвороб та призначення ліків, визначення черговості надання медичних послуг тощо.

У Фінляндії медичні сестри володіють розширеними навиками з консультування та діагностики. У зону їхньої професійної відповідальності входять замовлення та проведення діагностичних досліджень, поглиблена фізіологічна та психологічна оцінка пацієнтів та їхнє сортування. Медсестри у Фінляндії повинні володіти відмінними комунікаційними навичками, щоб пацієнти відчували турботу, що є ключовим у їхній взаємодії.

Експертка відзначила, що чимало завдань збігаються з тими, які виконують медичні сестри в Україні, але підхід різниться.

«В Україні середні медичні працівники являються найбільшим кадровим ресурсом в закладах охорони здоров’я, потенціал яких використовується не повністю. Насправді в українських закладах охорони здоров’я медичні сестри не є автономними членами команди, вони є помічниками лікарів. Дуже часто такі працівники ведуть виключно паперову роботу, яка полягає у підготовці звітів чи довідок під керівництвом лікаря. У більшості випадків медичні сестри – це асистенти лікарів, хоча їхні професійні можливості значно більші», – зауважила експертка.

За її словами, в Україні слід розширити повноваження та збільшити роль медичної сестри на рівні первинної медичної допомоги. Такий підхід дозволить покращити доступність медичних послуг на місцевому рівні та компенсує дефіцит сімейних лікарів, що часто зустрічається в малих територіальних громадах. Експертка зазначає, що в такий спосіб вдасться й зменшити навантаження на сімейних лікарів, які мають велику кількість пацієнтів та брак часу.

«Медичні сестри можуть розширити свою роботу у напрямку скрінінгів, профілактики та вакцинації. Також вони мають всі професійні навики для проведення навчання серед населення задля популяризації здорового способу життя та боротьби з хронічними захворюваннями. Законодавча база дає можливості для надання певної автономії медичним сестрам та розширення їхніх обов’язків», – підкреслює Аліса Макаріхіна.

Експерти U-LEAD проаналізували досвід діяльності лікарень на місцевому рівні в Сполучених Штатах Америки та Великій Британії. Алісі Макаріхіна повідомила, що Україна має втричі більшу кількість ліжок на 100 тис. населення, ніж Велика Британія, та найбільше серед країн Європи.

«Часто зустрічається ситуація, коли в лікарнях на локальному рівні мала кількість сервісів, які затребувані серед пацієнтів. Такі лікарні не можуть надавати весь спектр медичних послуг, що змушує пацієнтів шукати інші варіанти. Ще однієї проблемою є недостатність фінансування, яке «лягає» на бюджети громад», – ділиться фахівчиня.

Аліса Макаріхіна переконана, що підвищити доступність медичних послуг для населення можна шляхом створення мобільних бригад, в які входили б лікарі та інші спеціалісти різних напрямків. Наводилися приклади функціонування мобільних стоматологічних кабінетів чи кабінетів УЗД-діагноситики.

Учасники заходу ознайомилися й з іншими медичними практиками, які діють в різних країнах.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль