fbpx

Міжнародний діалоговий захід: Новобузька молодь – за європейський вибір

Рубрика Новини

День Європи щорічно відзначається 9 травня. Є святом миру та єдності. У п’ятницю, 10 травня команда Регіонального Офісу Програми U-LEAD з Європою в Миколаївській області та представники Новобузької громади приєдналися до міжнародного діалогового заходу «День Європи» з U- LEAD з Європою з теми: «Європейські принципи місцевого самоврядування», який відбувся у 24 містах України. Говорили про європейські цінності, демократію, участь молоді у розвитку та відновленні громади.

В ОНЛАЙН форматі до дискусії приєдналися представники ЄС в Україні, а саме: директор програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель, керівник відділу підтримки багаторівневої системи управління «U-LEAD з Європою» Сорен Гербст, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, радниця з питань муніципальних фінансів та управління регіонального офісу U-LEAD в Київській області Марія Пальчук, представники регіональних офісів Програми «U-LEAD з Європою», молодіжних рад, студентських та молодіжних організацій усіх областей України.

Від Новобузької громади долучилися до участі перший заступник Новобузького міського голови Олександр Славінський, заступник міського голови Людмила Сотник, секретар міськради Валентина Остапенко, директор Новобузького центру позашкільної освіти «Твій простір» Наталія Художник, заступник директора з навчально-виховної роботи ЦПО «Твій простір» Світлана Назарій, головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту міськради Олена Лагодієнко, провідний спеціаліст відділу інвестиційних проєктів та соціально-економічного розвитку міськради Анна Афоніна, активні учні освітніх закладів, педагоги, вихователі, члени Молодіжної ради при міській раді та інші.

Підчас практичної частини спікери Бастіан Файгель, Сорен Гербст, Олександра Азархіна провели з учасниками заходу онлайн модеровану дискусію щодо розвитку європейського самоврядування, європейської інтеграції України та можливостей українських громад. Ведучі студії в Києві нагадали основні етапи децентралізації та поділилися власним досвідом участі.

Керівник Регіонального Офісу в Миколаївській області Програми «U-LEAD з Європою» Олег Ільницький та радниця Регіонального Офісу Програми «U-LEAD з Єврпою» з питань муніципалітетів, фінансів та управління Оксана Гейко ознайомили молодь з основними положеннями Європейської хартії місцевого самоврядування, розповіли про європейські принципи місцевого самоврядування.
Активна молодь громади 14-35 років отримала інформацію щодо погляду європейської спільноти на місцеве самоврядування, щоб розуміти цінність нашого руху до Європейського Союзу. Також говорили про можливості місцевого самоврядування, обговорювали напрями, де можна допомогти та підтримати керівництво громади. Під час заходу присутні долучилися до онлайн-дискусії у телемості, віртуально побували на екскурсії у німецькому місті Магдебург, дізналася, які є можливості для впровадження змін в громаді.

А далі у другій частині програми провели дискусію і практичну роботу в групах «Моє майбутнє в моїй громаді», яку модерували експерти U-LEAD.
Учасникам запропонували визначити нагальні проблеми, які вони бачать у громаді та запропонувати шляхи їх вирішення. Доволі цікавими були обидві презентації. Серед проблем, які потребують розв’язання, молодь, зокрема, називала створення молодіжного простору, скейтмістечка, якісного водозабезпечення, встановлення сміттєвих баків, облаштування велосипедних доріжок, будівництва об’їзної дороги, благоустрою парку з достатньою кількістю лавочок, урн, будівництва спортмайданчика, облаштування місця для вигулу тварин та інші.

Як приклад реалізації подібних ініціатив, Олег Ільницький представив власну презентацію про те, як 5 років тому, очолюючи Молодіжну раду в Доманівці, він залучив ініціативних людей і облаштували з допомогою волонтерів декілька дитячих майданчиків.
Підбиваючи підсумки заходу, Олександр Славінський щиро подякував організатором за такий змістовний захід та розповів про тісну співпрацю Новобузької громади з U- LEAD, яка триває вже декілька років. Це, зокрема, і робота над плануванням Стратегії розвитку Новобузької громади та ряд інших важливих проєктів. Серед них – реконструкція каналізаційної мережі.

Як зазначив Олександр Дмитрович, у м. Києві саме в той день проходив національний Форум «Інклюзивне відновлення громад», який зібрав сотні представників громад з України. Нашу громаду представляли Новобузький міський голова Максим Лагодієнко та начальник відділу інвестиційних проєктів і соціально-економічного розвитку міської ради Анна Луценко. Вони презентували проєкт «Реконструкція каналізаційної мережі в місті Новий Буг», який допомагає реалізовувати Програма «U-LEAD з Європою».

Насамкінець всі учасники заходу дякували представникам Програми «U-LEAD з Єврпою» за можливість спробувати свої сили в практичних заняттях, подискутувати та помріяти про майбутнє. Новобузька молодь – за європейський вибір. Вона натхненна та йде вперед у такт із часом. І це тільки початок.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль