fbpx

Марія Луцак: Знайомі називають мене вітром, «генератором ідей», оскільки я завжди в русі та прагну змін

Голова громадської організації «ДІЄ. Добрі Ідеї Єднають» Марія Луцак в інтерв’ю для нашої рубрики #ЛідериЗмін розповіла про особливості, рецепти успіху і виклики громадської праці, а також дала пораду активістам, які тільки розпочинають свій шлях і наголосила, що у громадській роботі важливо, аби поряд були люди, які підтримують та вірять в тебе.

– Пані Маріє, розкажіть про себе, свої хобі.

Я мама двох синів, дружина підприємця, бухгалтерка та громадська активістка. Найбільше задоволення і якесь умиротворення приносить робота на власній клумбі. Дуже люблю квіти та читати.

– Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Знайомі називають мене вітром, «генератором ідей» (Авт. – Сміється). Я завжди в русі та прагну змін.

– Ви працюєте головним бухгалтером у Слобідській гімназії Печеніжинської ТГ, чи вдається співпрацювати з громадськими активістами?

– Цю посаду я зайняла з початком цього року, що істотно зменшило кількість вільного часу. Але коли є цікава ідея, яка може принести цінний результат, обов’язково знаходяться час і потрібні люди.

– Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

– Я змалку цікавилася політикою, навіть в дитинстві мріяла стати президентом (Авт. – Сміється). Після затяжної декретної відпустки вийшла на роботу і, буквально, поглинала все нове. Наша Печеніжинська громада однією з перших почала активно впроваджувати реформу децентралізації. Нас часто відвідували закордонні делегації, представники програми DOBRE проводили різноманітні тренінги, і на одному з них я загорілася бажанням створити громадську організацію. Обговорили цю ідею з теперішньою моєю заступницею Марією Козьменко, на той час головою Молодіжної ради, підготували пакет документів й поїхали до Івано-Франківська реєструватися. Досі з усмішками згадуємо, як прийшлося перешивати статут на лавочці в парку.

– Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

– Так, звичайно. Це мандрівний кінотеатр «Єдине небо». Ми відвідали всі 9 населених пунктів нашої громади з мультфільмами чи фільмами. Кінопокази супроводжувалися різними заходами: майстер-класами, настільними іграми (шахи, уно, джанга).

– Які виклики були перед вами?

– Їх було декілька: брак досвіду, пасивність громади, вигорання. Важливо, щоб поряд були люди, які підтримують та вірять в тебе. Знаннями з нами ділилася команда ГО «Центр Політичних Студій».  Але з пасивністю громади було набагато важче. Люди наскільки зневірилися, що шукали в нашій діяльності підступ… Мовляв, проводимо заходи безкоштовно і ще й при цьому всьому не отримуємо за це заробітну плату…

Коли ми виграли свій перший грант, то дуже хотіли максимально всім сподобатися: і донорам, і нашим відвідувачам. Часто відбувалося по два-три заходи на день, що дуже виснажувало. Нині ми таких помилок не робимо.

– Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5 відсотків мешканців є активними. Яка ситуація у Печеніжинській громаді?

– На жаль, така ж, як і державі загалом, після карантину навіть погіршилася.

– Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

– Все розпочалося від проєкту «Майстерня особистісного зростання жінок Печеніжинської ТГ», що фінансувався Українським жіночим фондом та переріс у «Громадський простір «Liberty space» за фінансової підтримки Центру Політичних Студій та Програми DOBRE. Ці проєкти передбачали серію інтерактивних занять, книжковий клуб, кіноклуб, а також гурток з вивчення англійської мови, гурток hand made і найцінніше – ігровий клуб, де ми з молоддю не просто розважаємося, а навчаємося одне від одного.

– Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

– Ми любимо ділитися досвідом і раді долучатися до корисних ініціатив у сфері екологічної освіти, фінансової грамотності, розвитку жіночого потенціалу, молодіжної роботи.

– Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

– Перш за все, це саморозвиток, подорожі, знайомство з новими людьми. А ще те неймовірне відчуття, коли проєкт чи організований захід став успішним.

– Які основні цілі та плани на майбутнє?

– Передовсім мусимо стати самозарядними, тому працюємо над пошуком стабільного фінансування. Також працюємо над розвитком і підтримкою жіноцтва, громадянською освітою молоді, збереженням культурної спадщини.

– Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

– Переймати успішний досвід інших громадських організацій. Читати, опановувати те, що цікаво на безкоштовних онлайн-майданчиках, зокрема, «Prometheus» чи «Гурт». Також корисно знайти ментора чи менторку. І головне, пам’ятайте – виклики будуть завжди і в кожного свої, та головне – не здавайтеся!

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Івано-Франківській області Оксана Процюк. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль