fbpx

Мар’яна Зварич – звертаюся до голів громад: «Не бійтеся змін!»

Рубрика Новини

Громади України у 2031 році будуть мати свої тренди розвитку, певні здобутки та проблеми. У нашому проєкті «Громади України 2031» експерти з різних галузей дають свої прогнози щодо розвитку територіальних громад у 2031 році, що керівники муніципалітетів могли вже зараз реагувати на можливі виклики.

Сьогодні своїми прогнозами ділиться Мар’яна Зварич, начальниця управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Тернопільської міської ради. У матеріалі ви зможете прочитати про основні оптимістичні сценарії розвитку громад, роль в цьому процесі молоді та ознайомитися з ключовими закликами до керівництва територіальних громад.

  • Опишіть оптимістичний сценарій для розвитку громад України протягом 10 років? (за можливості враховуючи законодавчі, економічні, форс-мажорні, міграційні, міжнародні та інші аспекти).

Цифровізований. Мрію, що розпочаті у попередні роки державні реформи у сфері діджиталізації будуть успішно розвиватися. Хочеться бачити, що великі і малі громади будуть рівними у доступі до інтернету, до різних онлайн-сервісів, до нових смарт-можливостей.

Чудово буде бачити, що молодь не виїжджаєте з невеликих міст та містечок, а успішно розвиває свої громади.

  • Який песимістичний сценарій для громад України, який може трапитись протягом 10 років?

Песимітичний сценарій – це масовий виїзд молоді за кордон. Якщо впродовж цих десяти років не зупинити його, на жаль, знизиться якісь фахівців в Україні, а у містах подекуди працюватимуть одні ентузіасти. А розвитку громад без молоді просто не відбудеться. Це дуже поганий сценарій.

  • Опишіть середньостатистичну громаду України у 2031-му році (за можливості враховуючи наступні аспекти: кооперація між муніципалітетами, прозорість місцевої влади, активність мешканців, залучення зовнішніх ресурсів, міжнародна співпраця, підтримка і розвиток бізнес-активності, розвиток благодійності, місцеві партії.)

Співпраця має бути дуже проста, і вона може реалізовуватися вже сьогодні. Це міжбюджетні трансферти. Спільні проекти для розвитку громад. Спільне фінансування для вирішення проблемних питань.

Громади повинні розуміти, що лише від співпраці виграють усі.

  • З якими викликами зіштовхнуться громади протягом цих 10 років. Яка роль Уряду\Верховної ради і міжнародних донорів у їх вирішенні?

Навчитися співпрацювати з іншими громадами. На мою думку, це сьогодні одна з найбільших проблем. Адже громади у своїх амбіціях не розуміють, що співпраця – це єдиний можливий шлях розвитку громад.

Також буде проблема з об’єднанням громад. Неспроможні громади будуть об’єднувати з іншими – від цього, на жаль, нікуди не подітися

  • Які тренди чекають на громади у 2031-му? (свого час такими були ЦНАПи, дитячі і спортивні майданчики, ремонти шкіл).

У 2030 році трендами будуть смарт-проекти та креативні ідеї у сфері бізнесу та культури.

  • На що варто звернути увагу головам громад вже сьогодні, щоб бути конкурентними в перспективі 10-ти років?

Звісно – на молодь та ідеї. Звертаюся до голів громади: «Не бійтеся змін!» Зміни – це завжди складно, але ви повинні разом з молоддю їх пройти. У іншому випадку ви відстанете від інших громад дуже сильно…. І потім наздоганяти буде ще складніше…

Проєкт «Громади України 2031» започаткувала команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад». Усіх прогнози публікуються на сторінці та сайті громадської організації.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль