fbpx

Манявська екошкола: задля об’єднання молоді та збереження довкілля

Рубрика Новини

У Манявському ліцеї відбулася знакова подія для усієї Солотвинської ТГ – відкриття Екошколи у рамках проєкту «Долучайся, взаємодій, створюй: молодь за розвиток згуртованих і сталих громад», який впроваджує представництво IOM Ukraine за фінансової підтримки Посольства Великої Британії.

Молодіжна громадсько-екологічна організація «Наш дім – Манява» та Манявський ліцей долучилися до реалізації проекту «Долучайся, взаємодій, створюй: молодь за розвиток згуртованих і сталих громад» ще у грудні торік. Об’єднавши зусилля, спільно сформували молодіжну ініціативну групу у складі 25 осіб, пройшли навчання та в рамках проекту розробили локальний проєкт «Манявська Екошкола».

На відкритті Екошколи керівник ініціативної групи, голова молодіжної громадсько-екологічної організації «Наш дім – Манява» Микола Скиданюк передав Манявському ліцею обладнання на суму 169981 грн. для функціонування Екошколи. Це зокрема набір для аналізу води exact® micro 20 з відповідними реагентами, ноутбук Acer Aspire 5, принтер Epson L805 with WI-FI, проектор Acer HV532 та екран для проектора, фотоапарат Canon EOS 2000D, сім мікроскопів учнівських SIGETA MB-12, 4G WiFi роутер Huawei та навчальну літературу. А також для належного моніторингу стану довкілля та виявлення надзвичайних ситуацій на території Солотвинської територіальної громади у рамках проєкту придбано квадрокоптер DJI Mavic2Pro.

Голова Солотвинської ТГ Манолій Піцуряк, який взяв участь у відкритті Екошколи високо оцінив цей проєкт і подякував ініціативній групі, зосібна її керівникові Миколі Скиданюку. На думку очільника громади, цей проєкт матиме значну роль не тільки в житті Манявського ліцею, а й Солотвинської громади загалом. Адже завдяки аналізатору, який отримано в рамках проєкту, є можливість досліджувати якість води майже за 20 параметрами. Відтепер можна визначати рівень забруднення річок, потічків, які є на території громади. А за допомогою квадрокоптера є можливість моніторити стан довкілля і попереджати виникнення стихійних лих.

«Серед пріоритетних завдань місцевої влади – підтримка громадських, зокрема молодіжних ініціатив, які сприяють сталому розвитку населених пунктів на території Солотвинської громади. Селищна рада готова долучатися до будь-яких проєктів, які в недалекому майбутньому покращать якість життя в громаді, якість надання послуг, зміцнять економічну та інвестиційну спроможність та безпосередньо збережуть довкілля для майбутніх поколінь», –підсумував Манолій Піцуряк.

«Одним із пріоритетних завдань молодіжної громадсько-екологічної організації «Наш дім – Манява» є об’єднати молодь нашого регіону задля збереження довкілля та спільних дій, які сприятимуть досягненню цілей сталого розвитку. У нас багато екологічних ініціатив, які ми хочемо втілити в життя, і саме завдяки проєкту МОМ та фінансовій підтримці посольства Великобританії нам вдалося реалізувати одну із наших численних ініціатив», – наголосив Микола Скиданюк. – Спільно з вчителями та учнями Манявського ліцею ми змогли досягнути бажаного результату та сьогодні маємо сучасне обладнання і навчальну літературу для закладу!»

Вчителька хімії Манявського ліцею Наталія Монастирецька переконана у необхідності проєкту для громади: «Для мене проєкт «Манявська Екошкола» є важливим тому, що ми, як вчителі, маємо можливість здійснювати екологічне виховання і підвищити екологічну обізнаність учнів Манявського ліцею та екологічну культуру жителів с. Манява шляхом проведення інформаційної кампанії, тренінгів, акцій та поширення відеопродукції, використавши обладнання, яке надала нам МОМ. Спільними зусиллями  учасників проєкту хочемо привернути увагу місцевих жителів та представників влади до екологічних проблем та пошуку шляхів їх вирішення. Адже ми частинка природи, і людина може існувати лише зберігаючи її».

Не приховує радості від події учениця11-А класу Манявського ліцею Оксана Вінтоняк, яка підкреслила, що останнього року її навчання закладі випала честь брати участь у такому грандіозному проєкті. «Це було складно, проте й в такий важкий для людей час ми змогли досягнути результату. Тренери приклали багато зусиль. Тренінги розвивали нас різносторонньо, починаючи з фінансів та як правильно розпоряджатись грошима, продовжуючи планом дій і як правильно оформляти свої ідеї та завершуючи комунікацією, де нас навчали правильно доносити свої думки до людей. Вивчали багато нових слів, знайомились з новими цікавими людьми. Ми дуже вдячні тим, хто дав нам можливість стати частинкою такої глобальної організації», – зазначила Оксана Вінтоняк.

Вочевидь, у молодій Солотвинській територіальній громаді, яка тільки з початку цього року почала працювати у нових фінансових умовах, відбулася цікава і знакова подія – відкриття Екошколи у Манявському ліцеї, що стане родзинкою закладу. Нехай це буде добрим початком для згуртування, поступу і розвою громади.

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Івано-Франківській області Оксана Процюк. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль