fbpx

Лілія Кравчук: «Мало знати – потрібно використовувати, мало бажати – потрібно й робити»

Рубрика Новини

Цього разу для нашої рубрики #ЛідериЗмін ми поспілкувалися з представницею Мамаївської громади Лілією Кравчук, яка знається не лише на місцевому самоврядуванні, а є й активною громадською діячкою.

  • Ви працюєте в апараті Мамаївської сільської ради, але також є активною громадською діячкою. Чи не складно поєднувати ці два напрямки? Розкажіть про Вашу громадську організацію. Чому вирішили її заснувати та очолити?

Наша громадська організація «Перспективи ХХІ століття» досить молода, адже офіційно ми працюємо трохи більше року. Але рішення заснувати організацію не було спонтанним. Про це ми говорили ще на громадських зборах наприкінці 2017 – початку 2018 року. Ми чітко окреслили виклики, які стояли перед нами,  визначили якою організація має бути, чим має відрізнятися від інших, що маємо вирішувати тощо. Підштовхувало й те, що сама сільська рада не могла справлятися з усіма напрямками, адже є поточні питання, часові обмеження та й не завжди були можливості тісно співпрацювати з жителями громади.

Відтак ініціативу вирішила очолити я, бо мені загалом близька така діяльність. Бути флагманом, основним виконавцем, реалізовувати ідеї – це моє. До цього у мене був досвід консультування, я була радником з питань децентралізації Програми «U-LEAD з Європою», я є кандидатом економічних наук, доцентом кафедри менеджменту та маркетингу Миколаївського державного аграрного університету. Але навчання, консультування, як виявилось, мені було замало. Мені також цікаво реалізовувати конкретні задуми, спробувати щось нове та випробувати себе.

Чи складно поєднувати? Ні, навпаки допомагає бути в курсі подій та рішень з обох сторін, знати проблеми й перспективи та разом з усіма все робити, згладжуючи іноді конфлікти між різними заінтересованими сторонами.

Наша громадська організація є ниточкою, яка пов’язує інші громадські ініціативи, організації та сільську раду. Люди не завжди знають про повноваження ради, або навіть не завжди вірять у таку співпрацю. Ми ж, натомість, будучи й працівниками сільської ради, маємо можливість бути містком. Ми зустрічаємось з ними, збираємо їхні пропозиції, дослухаємось до їхньої думки й навіть в сільській раді  намагаємось вирішити ці питання. Те, що члени організації працюють в апараті сільської ради – більше допомагає, адже ми комунікуємо з громадськістю в рамках роботи організації, а також можемо вирішувати окремі питання уже в межах повноважень сільської ради.

  • Що мотивує Вас займатися громадською діяльністю?

До громадської діяльності мене мотивує можливість бути корисною та продукувати певні блага, не обов’язково матеріальні, а й соціальні. У тренінгах, консультаціях, навчаннях, роз’ясненні та інформуванні вбачаю велику користь. Основне кредо в нашій громадській організації – це слова Гете: «Мало знати – потрібно використовувати, мало бажати – потрібно й робити». Саме це в основі нашої діяльності і цим ми пишаємось.

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим? Якими проєктами найбільше пишаєтеся?

Перший наш проект – це Фестиваль тюльпанів, започаткований 2018 року. Тоді ми були як ініціативна група, адже самої організації ще не було. Як ініціатори ми почали перемовини з бізнесом, а саме з квітникарями, про організацію дійства. Було багато організаційних питань, але в результаті ми й самі не могли повірити у такий успіх. Тепер фестиваль став нашою родзинкою, певним брендом громади.

Основним, справді масштабним і значимим для нас є проєкт, покликаний покращити інфраструктуру приміської території, включаючи пріоритети сталої мобільності. У нас була проблема, що людям не було де очікувати громадський транспорт, не було комфортних зупинок. Враховуючи побажання мешканців, ми поставили перед собою завдання облаштувати територію ОТГ смарт-зупинками, які запланували біля Тюльпанового поля у с. Мамаївці та біля дендропарку у смт Лужани. Загальний бюджет проєкту склав 1 млн 300 тис. грн та передбачав співфінансування 50/50.

 Участь у проєкті «Посилене партнерство для сталого розвитку», що впроваджується Програмою розвитку ООН за підтримки Уряду Швеції, стала прикладом партнерських відносин бізнесу і громади. Адже до комплексного покращення інфраструктури підключилися також інші підприємці. На партнерських засадах відремонтували сервісний центр, побудували пішохідні доріжки.

Тоді ми виділили більше пріоритетів: велопарковки, автопарковки, створення туристичної карти громади, застосування спільних варіантів мобільності, щоб можна було масштабувати проект на інші громади України. Оскільки жителі активно користуються велотранспортом, хочемо забезпечити можливість залишати велосипед на зупинці, з якої вони пересідають на громадський транспорт. Також розглядаємо реалізувати ідею велоообміну.

Загалом для реалізації проектів ми залучаємо партнерські кошти (близько 20%) та кошти донорів через гранти та конкурси.

  • Які основні цілі і плани на майбутнє?

У мене та громадської організації плани на майбутнє справді масштабні. У першу чергу, плануємо розширити територіальні межі діяльності. У нас уже налагоджені зв’язки з представниками громадськості Миколаївської області, багатьма територіальними громадами, з регіональними агенціями місцевого розвитку, інноваційними кластерами, стартапами. Ми плануємо спрямувати свою діяльність на стратегічне планування соціально-економічного розвитку, посилення спроможностей інституцій ОТГ,  формування команди та інвестиційну діяльність. Плануємо не лише консультувати у написанні проектів, але й самим спільно подавати заявки з агенціями.

Наша мета – це міжрегіональна співпраця. І цьому уже закладені основи.

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Пораджу більше працювати, бути завжди обізнаними, ініціативними і комунікабельними. Працювати з людьми – це дослухатися до їхньої думки. Якщо ви придумаєте щось, то це буде лише ваше. А щоб задовольнити потреби тих, хто до вас звернувся, треба дослухатися до них.

Матеріал підготував координатор проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Чернівецькій області Андрій Кучуран.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль