fbpx

Конкурс грантової підтримки органів громадянського суспільства на заснування соціальних підприємств

Рубрика Новини

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (далі – UNFPA) спільно з МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (далі – УФГЗ) за фінансової підтримки Посольства Великої Британії оголошує про початок грантового конкурсу для підтримки органів громадянського суспільства у створенні/розвитку соціальних підприємств (далі Запит).

Budget_SE SE Application Form for Seed Funding План запуску соціального підприємтсва 

В рамках Запиту, соціальне підприємство є соціальним бізнесом, заснованим українськими органами громадянського суспільства (надалі – ОГС), соціальна місія якого спрямована на розвиток професійного потенціалу та фінансової спроможності жінок, постраждалих від домашнього/гендерно зумовленого насильства, або жінок, які перебувають у групі ризику потрапляння у випадки насильства.

Метою Запиту є отримання заявок від органів громадянського суспільства на грантове фінансування для заснування/розвитку соціального підприємства. Соціальна місія підприємства повинна відповідати таким критеріям:

  • розвиток професійного потенціалу та фінансової спроможності жінок, постраждалих від домашнього/гендерно зумовленого насильства, а саме: працевлаштування, організація кар’єрного розвитку, навчання, стажування жінок, постраждалих від домашнього/гендерно зумовленого насильства.
  • реінвестування частини чистого прибутку на протидію домашньому/гендерно зумовленому насильству;
  • або обидва вищезазначені критерії.

 ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАДАННЯ ГРАНТУ

УФГЗ від імені UNFPA планує надати гранти для фінансування успішних заявок, поданих у відповідь на Запит. Обсяг фінансування в рамках одного гранту можливий від 5 000 до 25 000 доларів США у гривневому еквіваленті. Конкурсний відбір буде здійснюватися комісією у складі представників UNFPA та УФГЗ (далі – Комісія). Кількість грантів та обсяг доступного фінансування можуть змінюватися, і Комісія залишає за собою право:

  • повністю фінансувати грант;
  • частково фінансувати грант;
  • або відмовитись у наданні гранту на будь-якій стадії процесу з програмних причин або через невідповідність заявленій в заявці меті.
  • Комісія може визначити поетапне (виплати здійснюються на основі завершення та прийняття визначених етапів проєкту) або одноразове фінансування обраних заявок за цим Запитом.

 Конкурсний відбір за цим Запитом буде відкритий до 23.59 30 червня 2021 року.

Термін реалізації гранту: липень 2021 р. – грудень 2021 р. (з можливістю продовження).

Комісія залишає за собою право закрити цей Запит раніше з програмних причин або через відсутність фінансування. Тривалість грантів, передбачених цим Запитом, може становити до 6 місяців з можливістю подовження.

 ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ВІДПОВІДНОСТІ ВИМОГАМ

Оскільки соціальне підприємництво не є предметом окремого законодавчого регулювання в Україні, спеціальних організаційно-правових форм для соціальних підприємств не існує. Вибір організаційно-правової форми соціального підприємства залежатиме від цілої низки факторів, зокрема таких як запланований вид діяльності, обсяг обороту, кількість задіяних учасників тощо. Комісія заохочує дві можливі моделі заснування соціального підприємства:

  • Соціальне підприємство засноване громадським об’єднаннями, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання та відповідає меті діяльності організації з зазначенням відповідних до профілю підприємства КВЕДів (відповідно до листа Міністерства фінансів України № 11210-09-5/3214 від 06.02.2019);
  • Створення соціального підприємництва шляхом асоціації з фізичною особою підприємцем (ФОП) або ММП[1], що має успішний прототип товару або послуги, наявність продажів; (детальніше про юридичні і податкові аспекти вибору організаційно-правової форми і режиму оподаткування соціального підприємства в Україні можна прочитати тут).

Типи організацій, які можуть подати заявку.

Заявник повинен бути українською неурядовою громадською організацією, або благодійним фондом за умови, що засноване соціальне підприємство сприяє реалізації основних статутних цілей і завдань організації-Заявника. Заявник повинен бути офіційно заснованою, зареєстрованою в Україні організацією, що визнається відповідними українськими органами влади та дотримується українського законодавства і всіх вимог цивільного та податкового кодексів України.

Комісія приймає заявки від організацій, які відповідають вищезазначеним критеріям прийнятності та демонструють наступне:

  1. Заявник повинен мати досвід успішної реалізації проектів у сфері соціального підприємства та протидії домашнього насильства, а у випадку створення соціального підприємництва шляхом асоціації з фізичною особою підприємцем/ММП, асоційований ФОП/ММП повинен мати діючий бізнес-проєкт.
  2. Заявник повинен подати листи підтримки потенційної співпраці від установ мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі міського чи обласного рівня.
  3. Заявник повинен мати персонал на наступні посади: керівник/ця соціального підприємства, кваліфікований/а працівник/ця відповідно до сфери діяльності соціального підприємства, бухгалтер/ка соціального підприємства, маркетолог/иня (рекламіст/рекламістка) соціального підприємництва.

Внесок грантоотримувача.

Власний внесок грантоотримувача – це частина фінансованого проєкту, яку грантоотримувач повинен внести, щоб розподілити витрати для досягнення цілей заходів, зазначених у грантовій угоді. Цей внесок може бути наданий готівкою, товарами чи послугами. Наприклад, внесок може бути у формі власних коштів грантоотримувача; це може бути праця працівників або волонтерів грантоотримувача. Власний внесок може також включати використання наявних приміщень або транспортних засобів заявника.

Від Заявника очікується власний внесок щонайменше 15%.

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ЗАЯВОК ТА ЇХ ПОДАННЯ

Процес подання заявки. Комісія розглядатиме заявки за допомогою двоетапного процесу.

І. На першому етапі кандидати повинні подати повну заявку, що має містити таку інформацію:

  1. Аплікаційна заявка;
  2. План реалізації;
  3. Бюджет проєкту, з описом бюджету та супровідною документацією щодо обладнання;
  4. Підписані копії засвідчень, гарантій, листів підтримки потенційної співпраці, тощо;
  5. Реєстраційні документи.

Повна заявка повинна бути подана за наданими шаблонами, доступними в додатках до цього оголошення. Комісія залишає за собою право відхилити заявки, які не містять усіх вищезазначених документів.

Заявки (аплікаційну форму, план реалізації, бюджет та супровідні документи) слід подавати в електронному форматі не пізніше 23:59 за місцевим часом 30 червня 2021 р. на адресу: anastasiia.liadneva@healthright.org (тема листа “SE – [назва організації]”).

Отримані до встановленого терміну заявки будуть розглядатися та оцінюватися Комісією на основі критеріїв відбору, зазначених нижче.

Зверніть увагу, що до надання гранту всі заявники підлягають оцінюванню, що охоплюватиме їх фінансову спроможність і систему управління організацією, а також від них можуть вимагати продемонструвати наявність надійної системи фінансового контролю та моніторингу для ведення систем і записів, що підлягають аудиту.

ІІ. На другому етапі, Комісія здійснить моніторинговий візит до заявників, які набрали найбільшу кількість балів.

Під час моніторингового візиту конкурсна комісія огляне існуючий бізнес ОГС чи асоційованих ФОПів/ММП, пропоноване місце заснування соціального підприємства та пересвідчиться в організаційній спроможності ОГС у реалізації поданого проєкту.

 ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАДАННЯ ГРАНТУ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ

Після вибору переможця Комісія повідомить успішного претендента про надання гранту. Комісія буде повідомляти успішних Заявників електронною поштою. Комісія також повідомляє заявників, які не були обрані, про їх статус після того, як буде проведений відбір.Звітність про впровадження гранту визначатиметься на підставі результатів спільної фіналізації запланованого проєкту. Буде узгоджено план моніторингу та оцінки ефективності, що використовує встановлені базові дані та конкретні, вимірювані цілі та показники.

Брендування: Після оцінки заявок та на запит Комісії ймовірний успішний Заявник подає Стратегію брендингу, яка визначатиме правила найменування і позиціонування проєкту, правила промоції, інформування і комунікації, а також визначатиме усіх донорів і забезпечуватиме визнання їх внеску. Комісія не буде конкурсно оцінювати запропоновану Стратегію брендування.

ПИТАННЯ. Питання або запити на додаткові роз’яснення можна задати під час інформаційного вебінару, який відбудеться 10 червня 2021 р. з 16.00 до 17.00 години за київським часом. Зацікавлені заявники, які відповідають наведеним критеріям прийнятності та бажають взяти участь у цьому вебінарі, повинні підтвердити свою участь, надіславши ім’я учасника, назву організації, електронну адресу учасника та його/її номер телефону до 9 червня 2021 р. на адресу anastasiia.liadneva@healthright.org (тема листа “SE – [назва організації]”).

Якщо ви не можете взяти участь у вебінарі, надішліть свої запитання та запити на ім’я координаторки проєкту від УФГЗ Анастасії Лядневої-Ірлік, на електронну адресу: anastasiia.liadneva@healthright.org.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ФОНД ООН У ГАЛУЗІ НАРОДОНАСЕЛЕННЯ

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. UNFPA працює у 150 країнах і територіях світу. Представництво в Україні працює з 1997 року. З 2015 року UNFPA впроваджує програму з протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству, що працює над створенням національної системи протидії та запобігання домашнього та гендерно зумовленого насильства в Україні:

  • розробка політико-правової бази
  • налагодження міжвідомчої взаємодії (національний і регіональний рівень)
  • створення і робота спеціалізованих послуг для постраждалих (гаряча лінія, притулки, денні центри, кризові кімнати, пункти невідкладної медичної допомоги, мобільні бригади психосоціальної допомоги, мобільні групи поліції з реагування на факти домашнього насильства)
  • підвищення обізнаності та зміна суспільного ставлення до проблеми насильства.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНОГО ПАРТНЕРА

МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ) – благодійна організація, заснована міжнародною організацією «Право на здоров’я» (HealthRight International) з метою розбудови місцевого потенціалу та підтримки українських ініціатив, які полягають у наданні життєво-важливої допомоги незахищеним жінкам, дітям та молоді. В Україні організації працюють з 2005 року. З 2011 року УФГЗ та «Право на здоров’я» запроваджують в Україні проєкти, спрямовані на профілактику ґендерно зумовленого та домашнього насильства; сприяння розвитку місцевих громад через підвищення спроможності громадських організацій та органів місцевого самоврядування щодо покращення спектру, доступу та якості соціальних послуг і послуг реабілітації для потерпілих від насильства жінок та чоловіків, які вчинили насильство.

 ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПРОЄКТ

Фонд ООН у галузі народонаселення за фінансової підтримки уряду Великої Британії втілює проєкт «Посилення національних і регіональних механізмів побудови адаптивної, підзвітної та економічно ефективної системи протидії та запобігання насильству за ознакою статі». Проєкт спрямований на посилення національної системи попередження та реагування на гендерно зумовлене насильство на загальнодержавному та регіональному рівнях для забезпечення умов, в яких більшість потерпілих від гендерно зумовленого насильства зверталися б по допомогу та мали доступ до якісних послуг з особливою увагою на потерпілих, сприяючи поширенню ідеї «нульової» терпимості до насильства в суспільстві.

У рамках проєкту UNFPA спільно з УФГЗ реалізує компонент «Розірви коло. Women Career Hub» для розвитку професійного потенціалу та фінансової спроможності жінок, постраждалих від домашнього/ґендерно зумовленого насильства, або жінок, які перебувають у групі ризику потрапляння у випадки насильства.

В рамках проєкту пропонуються наступні послуги:

  • Консультації кар’єрних радників/ць з метою кар’єрного супроводу в усіх етапах пошуку роботи, здобуття нових професійних навичок жінками, які постраждали від домашнього насильства;
  • Організація професійних курсів для клієнток притулків/денних центрів/кризових кімнат з метою розширення можливостей працевлаштування або започаткування ініціатив, що можуть приносити дохід, стійких і затребуваних в рамках пандемії COVID-19;
  • Підтримка ініціатив соціального підприємництва для жінок, які пережили насильство та перебувають у притулках/денних центрах/кризових кімнатах, створених за фінансової підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення у партнерстві з УФГЗ. Заснування таких соціальних підприємств допоможе створити робочі місця для клієнток, прискорюючи їх відновлення, побудову життя вільного від насильства та подолання травматичного досвіду.

Джерело – Громадський простір

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль