fbpx

Христина Мокрій: «Щоб якісно співпрацювати з громадськими активістами потрібно їхати у кожну громаду та налагоджувати діалог»

Рубрика Новини

Наша рубрика #ЛідериЗмін подорожує країною і сьогодні завітала на Львівщину. Ми хочемо Вас познайомити з Христиною, яка поєднує роботу і громадську активність, щоб творити якісні зміни в громадах.
Давайте ж знайомитися. 

  1. Розкажіть про себе,  звідки, 3 цікаві факти про вашу організацію:

Мене звати Христина, мені 23 роки. Моє рідне місто Соснівка, але зараз працюю та живу у Львові. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка спеціальність “Соціологія” (бакалаврат), а потім навчалася у НУ “Львівська політехніка” на спеціальності “Управління проєктами” (магістратура). Працюю вже близько 2,5 роки завідувачем сектору у КЗ ЛОР “Львівський обласний молодіжний центр”, а також вже як рік засновниця Memories events school – школи організації подій.

Серед цікавих фактів у нашому молодіжному центрі є тваринка-символ – Жирафа, ідея полягає в тому, що у неї довга шия і вона бачить все, що відбувається у молодіжній політиці на Львівщині. Якщо ви хоч раз побували у нас неодмінно повернетесь назад, адже там ви можете залишити частинку себе – свій підпис на нашій стіні. Вже другий рік поспіль у нас відбувається форум у якому головні герої –  качки Гордон та Катря. Ще один додатковий факт раз на рік молодіжний центр перетворюється у табір, де представники Львівщини генеруюють різні круті ідеї для втілення у їхніх громадах, а також живуть та харчуються.

  1. Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Молода дівчина, що завжди залишає частинку себе у кожній справі за яку вона візьметься.

  1. Як Вам вдається співпрацювати з громадськими активістами в різних громадах? Який найнеочікуваніший проєкт запам’ятався на Львівщині.

Для того, щоб якісно співпрацювати з громадськими активістами потрібно їхати у кожну громаду та налагоджувати діалог. Не переписуватися та розмовляти по телефоні, а просто їхати! Коли є діалог вибудовуються довірливі стосунки, і ми таким чином стаємо хорошими друзями, які не бояться звернутися за допомогою та діляться своїми перемогами і поразками. Адже лише разом ми можемо шукати шлях для досягнення запланованих цілей. Головне не стояти на одному місці і не думати, що все прийде самостійно до ваших рук, а завжди пробувати щось робити задля розвитку себе та своєї громади,  надаючи різні можливості. Навіть такі можливості як проведення навчань, консультацій, надання ресурсів, передання розробок для втілення на місцях та інше. Саме таким чином вдається співпрацювати з громадськими активістами в різних громадах.

Найнеочікуваніший проєкт для мене – це запуск авторського курсу “Хто у шоу бізнес?” від Христини Пшик для артистів, менеджерів артистів, PR-менеджерів та усіх бажаючих розвиватися у цій сфері. Ніколи не думала, що будемо реалізовувати проєкти у сфері музики, але він показав свою унікальність та зацікавленість у ньому різних творчих особистостей.

  1. Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Моя громадська діяльність почалася у 2014 році, коли я тільки приїхала на навчання до Львова. Так як я з іншого міста, знайомих у мене було зовсім мало. Одного навчання було для мене недостатньо та й до розваг у великому місті не дуже тягнуло. Про можливості волонтерства я нічого не знала до цього і тому не мала загальної картини як робота у громадському секторі йде. Я була як чистий аркуш паперу, мені все було цікаво і одночасно мене охоплював страх перед невідомістю. Найбільше мене спонукало те, що я не хотіла просто існувати, хотіла бути корисною для суспільства. Через певний період ти розпочинаєш розуміти, що волонтерство – це стиль твого життя, без якого ти не уявляєш себе і зупинитися дуже складно.

  1. Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Культурний проєкт “Colors of Lviv”, що був створений AIESEC у Львові. Його мета – просування міста за допомогою фотографій, відео та статей. Серед учасників були представники таких країн як Індія, Туреччина, Йорданія, Китай, Мексика, Єгипет, Бразилія. Тривав даний проєкт, здається, місяць часу.

  1. Які виклики були перед вами?

Викликів було багато, але серед основних – вийти із своєї зони комфорту і почати щось робити; відсутність досвіду роботи у соціальних проєктах; наявність стереотипів щодо громадської діяльності та іноземців; робота в команді, а особливо, коли всі різні.

  1. Які виклики стоять зараз?

Зараз стоять такі виклики як забезпечити доступ молодих людей до достовірної інформації; потреба в  кращому забезпеченні ментального здоров’я, через високий стрес, тривогу, депресію (особливо через умови, які спричинив Covid19); забезпечити рівність молодих людей у міських та сільських  умовах.

  1. Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашому оточенні?

Моє оточення зараз складають переважно активні. Однак, будучи у різних громадах звичайно дуже мало активних людей. Більшість активних після закінчення школи виїжають у великі міста та не повертатися до рідної громади, інші виїжають за кордон бо ми територіально близько розміщені до Польщі. Коли я ще була студенткою більшість моїх одногрупників не розуміли чому варто бути активними у громадських організаціях. Завжди всі шукають сферу, яка оплачується і не всі готові витрачати свій час та сили на щось що не передбачає матеріальної вигоди за це.

  1. Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Насправді я пишаюся всіма проєтами до яких я була дотична, адже у кожному з них залишилася частинка мене. Найбільше, мабуть, пишаюся такими проєктами як – Територія успіху, що фінансувалася з державного бюджету КЗ ЛОР ЛОМЦ та благодійних внесків учасників; Школа розвитку молодіжного тренера “КРОК”, що була реалізована також завдяки благодійним внескам учасників; Форум можливостей #Не_формат на який ми отримали фінансування з державного бюджету ЛОДА та КЗ ЛОР ЛОМЦ, допомога партнерів; Memories events school (курс “Організації освітніх подій”), що реалізовувалася шляхом залучення благодійних внески учасників. Зараз ми запланували на 2021 рік багато крутих проєктів, які реалізовуємо за підтримки Британської ради в Україні та ще подаємося додатково на конкурси від Львівської міської раді, Львівської ОДА, а також на гранти від Українського культурного фонду та House of Europe.

  1. Чим ще ваша команда може бути корисна для інших?

Наша команда може бути корисною  у розробці навчальних програм та налагодженні механізмів роботи команди, консультування та підтримка у сфері організації подій, створенні молодіжних просторів у громаді.

  1. Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Мене мотивують люди та результат. Люди, тому що вони завжди додають сили рухатися вперед. Результат, тому що саме він дозволяє не зупинятися на досягнутому.

  1. Які основні цілі та плани на майбутнє?

Створення громадської організації “Львівська майстерня організації подій” для допомоги у втіленні різних подій на Львівщині. Провести подію “ Event Story Forum” для популяризації сфери івент-менеджменту. Оптимізація діяльності Memories events school, для запуску різних курсів у сфері організації подій. Залучення інвесторів, партнерів, міжнародних грантів до роботи молодіжних просторів Львівщини для забезпечення необхідними ресурсами у їхній діяльності. Впровадження програми “Активні громадяни” від Британської ради у кожній ОТГ у Львівській області.

  1. Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Коли щось робите ставте собі запитання “Чому це потрібно робити?”, “Як я це буду робити?”, “Що мені це дасть?”.  Якщо дасте собі відповіді не бійтеся розпочинати свій шлях та рухатися вперед, адже саме ви агенти змін і можете впливати на зміни у нашому суспільстві.

Матеріал підготував координатор проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Львівській області Павло Медина.

Проєкт «Центр розвитку громадської активності», який реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль