fbpx

Іванна Мрига: «Моя громадська діяльність – це моя відповідь на чужу бездіяльність»

Рубрика Новини

Наша рубрика #ЛідериЗмін поповнилася новим матеріалом про яскраву особистість, історія успіху якої надихає та мотивує. Сьогодні гостем нашої, вже традиційної, рубрики стала Іванна Мрига, голова громадської організації «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс», діяльність якої давно вийшла за межі Шумської територіальної громади та Тернопільської області.

Пропонуємо вашій увазі ближче познайомитися з пані Іванною, почитати про її особисті успіхи та дізнатися більше про проєкти громадської організації «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс».

  • Розкажіть про себе, свої хобі

Я – психолог за першою освітою, нещодавно отримала також економічну спеціальність.

Я люблю гори, активний відпочинок, при можливості намагаюся подорожувати. Минулого року виявила, що мені подобається бігати. Сподіваюся, що це переросте в мою постійну корисною звичкою. Ще я багато читаю, коли є час та можливість.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Я – та, ким є.

А більш детальну мою характеристику треба питати в мого оточення, вони зможуть охарактеризувати мене одним реченням краще за мене.

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Важко сказати, коли конкретно розпочалася моя громадська діяльність.

А з чого розпочалася? Скоріш за все з розуміння того, що якщо тобі щось не подобається або ти вважаєш, що хтось десь недопрацьовує, тоді спробуй зробити це краще самостійно.

Вже потім це переросло в більш системну діяльність, а згодом у заснування з однодумцями громадської організації «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс».

  • Ви очолюєте громадську організацію, як вдається співпрацювати з іншими громадськими активістами?

На сьогодні ГО «ІнСорс» підтримує дружні та партнерські зв’язки з чималою кількістю громадських організацій з різних куточків України. Якщо говорити про більш офіційні речі, то в нас є підписані меморандуми про співпрацю з громадськими об’єднаннями Тернопільської, Рівненської, Хмельницької областей та міста Києва. З цими організаціями є досвід реалізації спільних проєктів. На жаль, зараз в громадському секторі все більше громадські об’єднання сприймають одне одного як конкурентів. Не думаю, що в цьому є щось хороше. В ГО «ІнСорс» ми переконані, що найкращі результати досягаються лише в партнерстві. На цьому наша організація й будує свою співпрацю з іншими громадськими активістами.

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Свій перший проєкт «Об’єднуємо зусилля – рухаємося до процвітання разом» я реалізувала у 2016 році. Він був спрямований на популяризацію та розвиток сільськогосподарської кооперації в Шумському районі Тернопільської області. Це був перший проєкт для нашої, тоді недавно створеної, громадської організації і перший мій досвід отримання грантових коштів.

  • Які виклики були перед вами?

Якщо говорити про цей мій перший досвід реалізації проєкту, то тоді все було вперше і все було викликом. У цей час я погано розуміла, як це працює і в моєму оточенні не було людей, які б могли поділитися власним успішним досвідом проєктної діяльності, щось порадити. Довелося вчитися зразу на практиці, а, звісно, хотілося все зробити максимально правильно і зразу досягнути неймовірних результатів.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Мені часто доводиться чути приблизно таку фразу: «В нас немає активних людей. Нема з ким працювати. Ніхто не хоче нічого робити!» Проте особисто я з цим не погоджуюся. Я керуюся іншим принципом (колись це порадили мені і зараз я це раджу іншим): головне почніть щось робити, покажіть приклад і тоді активні люди до вас підтягнуться самі.

Зараз я вже маю досвід співпраці з кількома громадами і про жодну з них я не можу сказати, що там немає активних жителів. Головне – це дозволяти, а іноді просто не заважали людям проявляти свою активність та підтримувати їхнє бажання діяти та змінювати.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Для мене кожен проєкт є унікальним, по-особливому цінним і кожним я пишаюся. Мені важливо, щоб проєкти мали стійкі результати і ставали основою для нових починань. В Центру розвитку ініціатив «ІнСорс» є досвід реалізації проєктів з різних джерел фінансування. І, мабуть, саме цим я пишаюся найбільше. Тобто щось ми робимо за грантові кошти, щось при підтримці місцевого бізнесу, а є й те, що ми реалізували на власному ентузіазмі, бо це було доцільно, потрібно та актуально.

  • Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

В ГО «ІнСорс» ми переконані, що громадські організації, як і будь-які інші організації, мають бути максимально професійними та профільними. Оскільки ми багато уваги приділяємо професійному розвитку членів нашої організації, а також у нас розподілені обов’язки і у кожного своя сфера відповідальності, то зараз в ГО «ІнСорс» є окреслений перелік послуг, які ми готові надавати і надаємо як громадським об’єднанням, так і іншим організаціям. Про це можна більше дізнатися у нас на сайті. Окрім цього, ми завжди радо ділимося власним досвідом щодо розвитку локальних громадських організацій та реалізації місцевих ініціатив.

  • Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Є речі, які ми робимо, бо мусимо робити. Є те, що ми робимо, щоб заробити певні кошти. Є щось, що ми робимо, бо нам це подобається. А є дії, які ми робимо, тому що нам не все одно. Моя громадська діяльність – це моя відповідь на чужу бездіяльність. На жаль, такої бездіяльності багато навколо, саме тому у мене завжди є мотивація працювати.

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

Центр розвитку ініціатив «ІнСорс» – це в першу чергу команда людей, яка надихається тим, що вона робить, і намагається надихати творити зміни інших. Ми вважаємо, що сильні, впливові та професійні громадські організації можуть успішно розвиватися та активно працювати не лише в столиці чи обласних центрах, але й в невеликих містах та територіальних громадах. Саме над цим активно працює команда нашої організації: забезпечити сталість розвитку ГО «ІнСорс», доповнити нашу команду професійними кадрами та втілювати потрібні проєкти, не просто ті, на які можна залучити кошти і закласти собі зарплату, а ті, які творитимуть зміни на місцях та розвиватимуть громадянське суспільство в Україні.

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Дайте собі чесну та щиру відповідь на просте питання: «А заради чого більшого Ви це робите?» Якщо відповідь знайдеться і вона буде дійсно чесна та щира, тоді Вам вже не будуть потрібні чиїсь поради. Ви знатимете, що і як робити далі.

Матеріал підготовлений в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності».

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль