fbpx

Єлизавета Ясько – про реформу децентралізації, розвиток громад у 2031 році та роль в цьому процесі органів центральної влади

Рубрика Новини

Експерти з різних галузей продовжують надавати свої прогнози щодо розвитку громад України у найближчі десять років у рамках проєкту «Громади України 2031». Основна мета проєкту – допомогти керівництву муніципалітетів з перспективи оцінити розвиток власної громади та акцентувати свою увагу на стратегічних питаннях вже сьогодні.

Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі прозноз від Єлизавети Ясько, народної депутатки України від партії «Слуга народу». Пані Єлизавета прогнозує можливі сценарії розвитку громад в 2031 року, ділиться своїми думками щодо основних викликів та  розповідає про основні тренди серед муніципалітетів 2031 року.

  • Опишіть оптимістичний сценарій для розвитку громад України протягом 10 років? (за можливості враховуючи законодавчі, економічні, форс-мажорні, міграційні, міжнародні та інші аспекти).

Реформа не буде згорнута, а, навпаки, гармонійно завершена. Будуть чітко розмежовані повноваження, рух коштів, система органів влади на рівнях громада-район-область. Виокремляться громади-лідери – фінансово самодостатні, з сильними керівниками, які стануть прикладами для інших. Саме там громадяни отримуватимуть послуги та користуватимуться інфраструктурою справді європейського рівня. Вони ж активно залучатимуть зовнішнє фінансування для виходу на новий рівень і реалізацію суперамбітних проєктів (нові потужні підприємства, курорти європейського рівня, великі інфраструктурні об’єкти тощо).

  • Який песимістичний сценарій для громад України, який може трапитись протягом 10 років?

Згортання реформи, коли фінансування та самоврядність громад залишаться лише на папері, а можливості залежатимуть від вміння домовлятися з центральною чи регіональною владою та корупційної спритності. Перетворення децентралізації на феодалізацію чи сепаратистські рухи. Перевищення ОМС громад своїх повноважень, політизація їхньої діяльності. Створення незаконних збройних формувань, що перешкоджатимуть роботі Національної поліції. Перенесення повноважень місцевої влади на рівень областей і районів, а не громад (федералізація).

  • Опишіть середньостатистичну громаду України у 2031-му році (за можливості враховуючи наступні аспекти: кооперація між муніципалітетами, прозорість місцевої влади, активність мешканців, залучення зовнішніх ресурсів, міжнародна співпраця, підтримка і розвиток бізнес-активності, розвиток благодійності, місцеві партії.)

Це громада, об’єднана навколо міста середньої величини, що має всі ключові об’єкти інфраструктури для комфортного, безпечного і гармонійного життя мешканців (мережу закладів середньої освіти, передвищої та/або вищої; мережу медичних закладів; дорожню мережу хорошої якості, залізничну станцію в межах 50 км та аеропорт в межах 300 км, можливості для працевлаштування, культурного дозвілля, рекреації).

  • З якими викликами зіштовхнуться громади протягом цих 10 років. Яка роль Уряду\Верховної ради і міжнародних донорів у їх вирішенні?
  1. Територіальні суперечності.
  2. Дефіцит коштів.
  3. Війна за повноваження.
  4. Суперечки при розробці нового адміністративно-територіального устрою (щодо областей).
  5. Посилення феодальних князьків.

Роль центральних органів влади – регулярна робота над законодавством, модерування конфліктів, реагування на правопорушення.

  • Які тренди чекають на громади у 2031-му? (свого час такими були ЦНАПи, дитячі і спортивні майданчики, ремонти шкіл).
  • Відновлення об’єктів культурної спадщини (замків, палаців, музеїв тощо).
  • Турбота про природу (чистка русел річок, збереження флори і фавни).
  • Створення об’єктів нової економіки.
  • Просування іміджу громад на загальноукраїнському та міжнародному рівнях.
  • На що варто звернути увагу головам громад вже сьогодні, щоб бути конкурентними в перспективі 10 років?
  • Комунікація з суспільством.
  • Відкритість, прозорість, нетолерантність до корупції.
  • Залучення інвестицій, створення робочих місць.
  • Покращення інфраструктури.
  • Пошук зовнішнього фінансування.
  • Правопорядок.

Команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» невдовзі підготує збірник, у який увійдуть прогнози від усіх експертів, які взяли участь в проєкті.  З відповідями на запитання кожного експерта можна ознайомитися на сторінці та сайті організації.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль