fbpx

Як протидіяти викликам часу: історія успіху двох громадських організацій

Рубрика Новини

«Як протидіяти викликам часу? – Об’єднувати зусилля і створювати мережі!», – такого висновку дійшли Вікторія Костюк і Наталія Кононенко, керівниці двох організацій – «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН» та «На варті».  Організації знаходяться в різних куточках України, а знайшлися вони завдяки Програмі «Meet up: німецько-українські зустрічі», адже у 2020 році обидві перемогли у конкурсі «MEET UP! Zukunftsstipendium»

Нову стипендійну програму – «MEET UP! Стипендія майбутнього» запустили цього року вперше, щоб розширити можливості обміну між німецькою та українською молоддю ініціювання чи укріплення німецько-українських партнерств, культурного обміну та мистецьких дослідницьких поїздок, дослідницьких поїздок на соціально актуальну тему в контексті німецько-українського обміну, розбудови нових партнерських відносин у сільській місцевості або між малими містами.

На жаль, карантин безжально перекреслив усі заплановані поїздки, тому довелося продумувати новий план дій і обґрунтовувати як саме можна реалізувати україно-німецькі ініціативи тут, в Україні. Рішення прийшло поступово, адже при підготовці до спільної поїздки в Німеччину тривалий час спілкувалися, обговорювали деталі можливої співпраці з громадою Небельшюц, що знаходиться в Саксонії, вивчали тему пермакультури та розвиток малого і середнього бізнесу в німецьких громадах.

У серпні 2020 року активісти вирішили провести свій перший спільний захід – велозабіг «Стежками громад від заходу до сходу» до Дня Державного Прапора, коли велосипедами мандрували селами своїх громад під синьо-жовтими стягами, виходили в прямі ефіри, щоб передати вітання зі святом партнерам по іншу сторону Дніпра. Враження залишилися чудові, а дружба між організаціями тільки посилювалася, адже знайшлося багато спільних тем для співпраці і одна спільна місія – розвиток жінок у своїх громадах.

Вже у жовтні стипендіатки зрозуміли, що поїздку в Німеччину здійснити буде практично неможливо, тому запропонували альтернативу – спільні жіночі проєкти за участю німецьких партнерів у режимі онлайн, щоб не втрачати зв’язок і розповісти більше про свої громади світу українською та німецькою мовами вустами жінок, які є активними учасницями суспільного життя.

«Під час молодіжного обміну в німецьку громаду Небельшюц у 2019 році за підтримки Програми «Meet UP» ми зрозуміли, що  там зовсім нічого не знають про Україну, її звичаї, традиції, українські ініціативи та стартапи. Нічого, крім того, що в нас йде війна і в нас є відомий боксер Кличко. І тут ми бачимо потребу в цікавій інформації саме про наші громади, про людей, які тут живуть, про активістів, які розвивають свої села і містечка, про нашу культуру. Доволі часто цим займаються жінки, тому й розповідати цікаві історії будемо теж від імені жінок», – розповідає Вікторія Костюк.

Наступною спільною ініціативою організацій стала висадка павловній із Запоріжжя в селищі Смига на Алеї відповідальності, яку створили волонтери ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН». До акції долучилися місцеві першокласники, які висадили свої перші дерева і зобов’язалися їх доглядати. Таким чином активісти прагнуть заохочувати молодь до активності і виховувати відповідальність ще з шкільної парти.

«Після того, як я отримала стипендію, я зосередилася на вивченні пермакультури в німецьких громадах. Для мене це дуже цінно, адже у нас є мрія – створення пермакультурного центру у Малобілозерській громаді як альтернатива стихійному смітнику, з яким ми боремося вже тривалий час. Німецькі практики – дуже цікаві, вже вдалося провести першу зустріч з німецькими активістами, які розвивають пермакультуру у сільській місцевості. Нам сподобалося, тому будемо продовжувати торувати цей шлях, щоб більше місцевих жителів дізналися про нашу ідею і підтримали даний проєкт. Тепер я стала депутаткою, тому це покладає на мене ще більше відповідальності за розвиток своєї громади, адже потрібно докладати чимало зусиль, щоб відбулися зміни в свідомості людей», – ділиться Наталія Кононенко.

Отож, те, що могло стати невдачею року через карантин і непереборні обставини, жінки перетворили в нові можливості під назвами «Повір у себе» та «Жінки об’єднують громади, регіони, країни». Саме так називаються нові україно-німецькі проєкти, які будуть реалізовані протягом наступних двох місяців за підтримки Програми «Мeet up: deutsch-ukrainische Jugendbegegnungen. Німецько-українські зустрічі». Про заходи та результати ініціатив ми ще вам розповімо згодом, але в будь-якому випадку пам’ятайте: «Плани для життя, а не життя для планів!», тому не бійтеся змінювати плани, якщо життя вносить свої корективи, і об’єднуйте зусилля, як це зробили наші героїні.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль