fbpx

Як громади Львівщини розвивають інструменти прямої демократії?

Рубрика Новини

Львівщина, як і вся Україна, впевнено крокує до прямої учасницької демократії. Це тренд, рух, який вже не зупиниш.  Громади Львівщини думають про те, як удосконалювати діючі інструменти участі, поглиблювати знання громадян щодо користування ними та впроваджувати нові.

У Львівській області згідно реформи створено 73 територіальні громади та 7 районів, які мають різний досвід та можливості. Команда проєкту «Центр розвитку громадської активності», який реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», провела опитування про інструменти участі, які наразі діють у громадах Львівщини. Вже незабаром розпочнеться серія навчань та заходів щодо розвитку інструментів участі, в яких зможуть взяти працівники органів місцевого самоврядування та громадські активісти.

«Інструменти участі є важливим елементом управління всередині громади, оскільки Конституцією України передбачено, що єдиним джерелом влади в Україні є народ.  Попри здійснення влади через органи державної влади та органи місцевого самоврядування, жителі громади можуть брати участь в розвитку територіальної громади шляхом участі в дорадчих органах, написанням петицій тощо. Це дає важелі впливу на прийняття тих чи інших рішень, скерування необхідних ресурсів в сфери, які, на думку жителів, необхідно забезпечувати. Ефективність діяльності органів влади підвищується в тому випадку, якщо вона підкріплюється активністю самих громадян, їх ініціативою та самостійністю. Ось чому підвищення соціальної активності громадян у вирішенні місцевих проблем, прийняття жителями відповідальності за життя у своєму місті чи селищі є найважливішим завданням. Розвиток інструментів участі забезпечить, в першу чергу, відчуття дотичності до суспільного життя громади, відповідальності та впевненості», – коментує львівська юристка Марта Лігус

Лідерами Львівщини, які просувають участь громадян в житті громади, та використовують шість і більше інструментів участі є Львівська, Бродівська та Дрогобицька територіальні громади. Трійка громад, які використовують три і менше інструменти –  Рава-Руська, Підкамінська та Яворівська громади.

Три інструменти участі, які громади Львівщини найчастіше використовують на місцях це – місцева ініціатива, громадські слухання та загальні збори громадян.


Як показує практика, використання одного інструменту участі не завжди забезпечить вирішення питання. Потрібно комбінувати інструменти згідно чинного законодавства.  Наприклад, збори громадян, громадські слухання, інтерв’ю у ЗМІ, поширення інформації про проблему серед сусідів, знайомих чи депутатського корпусу міської ради, часто дасть набагато більший ефект, ніж один інструмент. 

Коротко про найпопулярніші інструменти серед громад Львівщини

Місцева ініціатива – це можливість жителям територіальної громади самостійно підготувати проект рішення, який обов’язково розглядається на сесії свої рад.

Чим корисні місцеві ініціативи:

  • Громадяни вчаться бути місцевими законотворцями
  • Згуртування громади та можливість впливати на важливі виклики міста/села
  • Налагодження зв’язку між обраною владою та громадою

Громадські слухання – це колективні зустрічі мешканців  громади з депутатами міської ради, посадовими особами, міським головою, старостами, під час яких обговорюються і ухвалюються пропозиції щодо вирішення актуальних проблем громади.

Громадські слухання є обов’язковими під час вирішення питань містобудування, змін до генерального плану. Часто забудови у містах носять скандальний характер, тому, якщо ви не хочете, щоб чергова забудова виросла у вас під носом – відслідковуйте оголошення про громадські слухання на сайті або інформаційних дошках вашої ради. Попросіть вашого депутата повідомити про такі заходи, на яких може вирішуватися доля міста або мікрорайону.

Загальні збори громадян за місцем проживання – це колективні зустрічі жителів територіальної громади, на яких спільно обговорюються проблеми територіальної громади та ухвалюються пропозиції щодо вирішення проблем.

«Будь-якій громаді, на Львівщині, чи за її межами, важливо розвивати інструменти участі, бо це, щонайменше, можливість для мешканців, а особливо молоді, розвинути громадянські компетентності. Коли ти реєструєш петицію чи проєкт на бюджет участі – тобі, щонайменше, треба розібратись, хто відповідає за ту ділянку роботи, яка тебе хвилює, напрацювати певні пропозиції, провести інформаційну кампанію, щоб тебе підтримали. Такі маленькі кампанії мають серйозний навчальний компонент і допомагають не лише вирішити якусь конкретну проблему, але й збудувати суспільство, відповідальне за свою громаду.», – зазначаєЯрина Волишинтренерка з громадянської освіти, депутатка Мурованської ТГ.

Відповідно до проведених опитувань команда проєкту «Центр розвитку громадської активності» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED) розпочала підготовку із залучення експертів для розвитку в громадах Львівщині вже діючих інструментів участі.

Однією з важливих цілей у нашому проєкті ми бачимо розвиток нових інструментів участі на локальному рівні. Згідно з проведенням попереднього опитування громади Львівщини зацікавлені у впровадженні нових інструментів участі.  Презентуємо вашій увазі трійку найбільш запитуваних –громадський бюджет, електронні петиції та консультативно дорадчі органи.

«Громадам Львівщини важливо розвивати інструменти участі для відкритості , публічності та підзвітності органу місцевого самоврядування. Залучення мешканців територіальної громади до прийняття важливих рішень та вирішенні проблем територіальної проблеми. Варто зазначити, що через інструменти участі мешканці громади мають змогу контролювати рішення та дії, які приймає місцева влада щодо розвитку територіальної громади. Організовувати громадські обговорення та пропонувати власні рішення щодо розгляду певних питань, які є важливими для територіальної громади. Кожен із зазначених інструментів участі є важливим, як для якісної комунікації між основними стейкголдерами у територіальній громаді так і при подачі різноманітних проектів, інколи деколи зустрічається запит від потенційного грантодавця щодо наявності у територіальної громади інструментів участі.», – ділиться Борис Орест, громадський активіст, політолог, представник з Добросинсько-Мегерівської громади.

Що з це за інструменти, які хочуть активно розвивати громади Львівщини?

Громадський бюджет (бюджет участі) – це частина бюджету громади, з якого здійснюється фінансування, визначених безпосередньо жителями Львова заходів, виконання робіт, надання послуг, придбання матеріально-товарних цінностей, які носять загальнодоступний характер (вільний, безкоштовний доступ та вільне безкоштовне користування усіма бажаючими результатами реалізації проектів), відповідно до оформлених проектів, які стали переможцями конкурсу.

Чим корисний бюджет участі?

Мешканці вчаться розуміти місцевий бюджет та складають свої проекти

Реальний вплив на прийняття рішення: ви отримуєте не лише можливість вирішити питання, а й одразу отримуєте необхідну сумму з бюджету.

Аби проект було втілено, мешканці активізовуються та залучають інших до голосування, а згодом і до створення спільних проектів.

Електронна петиція – це особлива форма колективного звернення громадян до  представників ваших ОМС, що подається через офіційний веб-сай, що здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції щодо будь-якого питання, яке належить до компетенції Ради та її виконавчих органів. Електронна петиція підлягає обов’язковому розгляду радою вашої територіальної громади.

Чим корисна електронна петиція?

Економить ваш час.

Згуртовує людей навколо проблеми.

Петиція, що набрала потрібну кількість голосів відповідно до положення або до статуту, має бути розглянута на наступній сесії ради.

Консультативно-дорадчий орган – це колегіальна установа або орган, які створені при органі публічної влади на постійній чи тимчасовій основі з метою забезпечення участі громадян в управлінні державними та суспільними справами шляхом проведення консультацій з громадськістю, попереднього обговорення питань, віднесених до компетенції органу публічної влади та здійснення громадського контролю за його діяльністю

Підписавшись на сторінки громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» та проєкту «Центр розвитку громадської активності» ви зможете першими отримувати актуальну інформацію про заходи які плануються та пропонувати ваші тематики, які допоможуть розвивати громади Львівщини.

Матеріал підготував координатор проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Львівській області Павло Медина. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль