fbpx

«Я б волів бачити масовий похід волонтерів у політику на всіх рівнях», – Сергій Притула

Рубрика Новини

Нещодавно відбувся другий випуск рубрики #ЗапальнаРозмова, яка реалізовується в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності». Гостем рубрики був Сергій Притула – відомий телеведучий та волонтер.

Під час реєстрації учасники залишали питання для Сергія, на які він відповідав протягом ефіру. Уже традиційно автор найцікавішого запитання отримав від гостя нашої рубрики подарунок. Переможницею стала Оксана Смирнова з Стрийської територіальної громади.

Тематика запитань для Сергія Притули була різною, починаючи від його волонтерської чи громадської діяльності та закінчуючи питаннями про відпочинок і плани на майбутнє. Захід проходив у форматі прямої трансляції на сторінці громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у соціальній мережі Facebook. Ми вирішили зібрати для вас найцікавіше з нашої розмови.

  • Яка роль волонтерства на локальному рівні громад? Чи актуально робити це маленькими командами і залучаючи маленькі кошти?

Волонтерство ґрунтується на довірі. Ви ніколи не дасте гроші людині, якій не довіряєте. Волонтер, який робить низку корисних справ, допомагає військовим чи діткам, зазвичай акумулює не тільки власні кошти, але й кошти людей, які йому довіряють. Коли на локальному рівні з’являється волонтер, який викликає у вас довіру, він стає центром притягання. Він притягує до себе людей все більше і більше, яким не байдужа ця справа. Кінцевим маршрутом цього волонтерства я б волів бачити масовий похід волонтерів у політику на всіх рівнях. Так, серед них теж будуть люди, які «зіпсуються» та не виправдають сподівань. Але я підозрюю, що «браку людського ресурсу» буде набагато менше, ніж зазвичай ми бачимо серед тих людей, яких називають професійними політиками. Волонтери вміють мобілізувати людей навколо себе для досягнення певної мети, до них є довіра. Якщо вони стають активними учасниками розвитку громади, тоді цю людину слід делегувати до органів місцевої влади.

Суть волонтерства полягає не втому, скільки коштів ви можете акумулювати, суть волонтерства в тому, що вам не байдуже. Ви можете зібрати 5 тис. грн. і зробити стільки, скільки до вас ніхто не робив. Ви об’єднуєтеся задля досягнення якоїсь мети, на яку зазвичай не звертає уваги держава.

  • Що допомагає завжди бути на позитиві, активним, дієвим? Чи часто розчаровуєтесь в людях і навпаки?

Я обожнюю своє життя та тих людей, які мене оточують.  Я не бачу підстав, щоб засмучуватися. Чому ви іноді розчаровуєтеся в людях? Тому що ви про них занадто доброї думки. Не зачаровуйтеся і не будете розчаровуватися, все дуже просто (ред., сміється). Не забувайте дивитися, що ця людина обіцяє, а що виконує з обіцяного. Також не забувайте дивитися, хто є оточенням цієї людини. Ставтеся до людини, яка викликає довіру, як до партнера.

  • Який найефективніший інструмент, спосіб, донести думку до населення, що їхня активність, небайдужість допоможуть створити дієву громаду?

Якби я знав стовідсотково відповідь на це запитання, я б тут не сидів, а займався справами державного характеру на якісь високій посаді. Підозрюю, що допоки державна машина не розпочне освітню діяльність, то такі проєкти як «Центр розвитку громадської активності», окремо взяті волонтери чи громадські активісти будуть тільки латати невеликі дірочки. Ми не можемо охопити мільйони людей своєю активністю. Потрібно робити суттєві перетворення в мізках мільйонів громадян. Ми не повинні тягатися з державою, вона має пояснювати людям. Має бути структура, яка буде пояснювати людям на пальцях прості речі.

  • Чи практикуєте пропагування громадської активності серед друзів та рідних? Яким чином?

Немає кращого пропагування чогось, ніж власний приклад. У моєму випадку немає кого пропагувати до громадської активності серед свого оточення. Я не знаю серед своїх друзів таких, які б не долучалися до допомоги військовим чи дитячим будинкам. У мене з оточенням все гаразд. Ми всі розуміємо, що під лежачий камінь вода не тече, тому ми активні.

  • Якими рисами характеру має володіти громадський активіст?

Мені все одно, які в громадського активіста будуть риси характеру. Якщо ця людина хоче щось робити для громади і громада не проти, яка різниця, які в нього риси. Мабуть, людина має бути чесна, насамперед, все решта це вже в індивідуальному порядку. Я би хотів, щоб в усіх активістів було прекрасне почуття гумору.

  • Які методи порадите для подолання стану професійного вигорання?

Мені здається, що час від часу потрібно перемикатися на речі, які приносять задоволення. По-перше, займатися потрібно тільки тою роботою, яка приносить задоволення. По-друге, не дозволяйте роботі «з’їсти» себе. Я сам трудоголик, але з роками ти приходиш до висновку, що має бути якийсь здоровий баланс. Я останнім часом почав робити те, що не робив раніше – робочий день закінчую трішки раніше. Але якщо вам 25 років, то про ніяке професійне вигоряння мова йти не може. Розберіться про яку саме роботу ви говорите. Якщо ви молоді та неодружені, майте кілька робіт. Ви зможете заробляти більше і пізнаєте інші сфери.

  • Як вдало розподіляти час між громадською роботою та основною?

Я, мабуть, поганий порадник. У моєму випадку багато часу займала робота, яка забирала 70% мого часу. Позаминулого року я порахував, що з сім’єю я провів менше 80-ти днів. Не зовсім здоровий баланс. Після роботи була громадська діяльність, а потім сім’я. Не займайтеся громадською діяльністю в мінус своїй роботі.  У вас є робота – ходіть на неї та утримайте сім’ю. Займайтеся громадською діяльністю у вільний від роботи час, інакше вона почне залазити на той час, який ви мали б тратити на роботу. Пізніше громадська діяльність викликатиме у вас роздратування.

Люди, які кажуть, що добрі справи потрібно робити тихо, намагаються зрівняти до спільного знаменника людей, які щось роблять і нічого не роблять. Якщо вам байдуже і ви нічого не робите – це ваш особистий вибір. Якщо ми щось робимо, ми маємо про це заявляти гучно. Ми маємо показати куди пішли гроші, ми маємо показати приклад для підростаючого покоління.

  • Коли активісти стають службовцями місцевого самоврядування, або депутатами місцевих рад, як стримувати свою активність вже будучи по іншу сторону барикад?

Громада і влада не повинні протистояти одне одному. Я бачив натовп, чергу людей перед державною установою, які мають здійснити свої операції. Це ганебне явище, це стоять не просто люди, які не мають чим зайнятися, це – платники податків. Такої неповаги до людей, які забезпечують роботою чиновницьку армію в Україні, я не знаю, де ще можна побачити. Потрібно змінювати сприйняття людей. Чиновник – не бог, не цар. Потрібно викорінювати феодалізм, який, на жаль, почав зараз відроджуватися, бо в Україні зараз надзвичайно слабка центральна влада.

Робота державного службовця полягає в тому, щоб допомагати громаді. Якби державні службовці на всіх рівнях робили все від них залежне, в контексті виконання службових обов’язків, то потреби у волонтерах чи громадських активістах, мабуть, не було б. Ми існуємо, оскільки держава не може справитися з усім навколо, їй не вистачає грошей, можливо, спеціалістів на якихось ланках. Тому ці білі плями, прогалини заповнюємо ми у вільний від роботи час, оскільки нам не байдуже.

  • Як, на вашу думку, можна повпливати на менталітет нашого народу для того, щоб його змінити?

На це потрібно витратити дуже багато часу, не одне десятиліття, на це піде декілька поколінь, але виключно за умови радикальної освітньої реформи.  Все впирається в освіту. Без освіти ми стадо, з освітою – ми громадяни, народ, нація.

  • Чи варто сприймати діяльність політичних партій в межах ОТГ серйозно?

Так, діяльність політичних партій в межах ОТГ це серйозно. Здавалося б, що депутати на рівні ОТГ вирішують – глобально наче нічого, але один «зашквар» депутата від якоїсь партії на місцевому рівні б’є по рейтингу партії на всю Україну. Коли вилазять такі речі, то люди звертають увагу на політичну приналежність. З рештою, а як партія має функціонувати, якщо навіть в маленьких громадах не займатися комунікацією з виборцями. Політична партія в межах ОТГ це добре, це має бути.

  • Де межа між громадською роботою і політичною діяльністю?

Межа проходить у той момент, коли ти отримуєш якусь посаду. Допоки ти громадський активіст ти вимагаєш від влади, щоб вона щось виконувала, контролюєш її, замінюєш. Потім ти стаєш владою, то будь готовим, що завтра сотні громадських активістів щось вимагатимуть від тебе.

Переглянути відео-запис другого випуску рубрики #ЗапальнаРозмова за участю Сергія Притули можна за цим посиланням. Стежте за нашими новинами на сайті та сторінці організації.

Захід проходив в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності», який реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль