fbpx

Громади Закарпаття за 9 місяців 2022 року заробили більше 5 млрд. гривень

Рубрика Новини
МістоУжгород

Економічна стабільність та фінансова спроможність територіальних громад важлива складова сталого розвитку регіонів, тим більше в умовах війни. Радник з питань муніципальних фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області Михайло Бундзяк провів аналіз виконання  бюджетів громад Закарпаття за 9 місяців 2022 року.

Як повідомив експерт, у цілому до загального фонду сільських, селищних та міських бюджетів Закарпатської області за 9 місяців 2022 року надійшло 5 228,1 млн. грн, що на 37,3 % або на 1 421,2 млн. гривень більше, ніж за відповідний період 2021 року.

«Левову частку приросту складає ПДФО, а саме 1 406,4 млн.грн. Така ситуація зумовлена, насамперед, відрахуваннями із грошового утримання військовослужбовців. Заплановані показники по доходах сільських, селищних та міських бюджетів виконано на 105,1%. Одночасно слід розуміти, що громади зараз мають абсолютно не типові для попередніх періодів видатки, тому сприймати перевиконання планових показників у деяких громад треба дуже стримано», – наголошує фахівець.

Із 64 територіальних громад Закарпатської області планові показники надходжень за підсумками третього кварталу 2022 року на 100% та більше, виконали 39 територіальних громад.

«Дещо змінилася структура надходжень місцевих бюджетів у порівнянні із аналогічним періодом минулого року, так наприклад щодо двох основних видів надходжень слід відмітити, що ПДФО за підсумками 9 місяців складає 72% надходжень без урахування трансфертів. У цей же період минулого року його частка складала 62%, а доля єдиного податку 12% зараз, проти 15% у минулому році»,  – аналізує Михайло Бундзяк.

Виконання планових показників за цими основними видами надходжень у розрізі територіальних громад експерт розділив на сільські, селищні та міські.

Так, надходження ПДФО до бюджетів всіх територіальних громад області, за підсумками третього кварталу складає 3 779,6 млн.грн., що складає 109,5% планового показника на відповідний період.  Перевиконання загалом по всім громадах області склало 328,6 млн.грн.

За інформацією регіонального офісу, найвищий відсоток виконання плану по ПДФО  серед сільських територіальних громад спостерігаються у Великобийганській, Нересницькій та Горондівській ТГ (216%, 144% та 140% відповідно). Серед селищних громад лідирують Кольчинська, Буштинська, Вилоцька та Жденіївській (149%, 147%, 125%, 125% відповідно), серед міських – Чопська, Перечинська, Іршавська, Мукачівська та Ужгородська (125%, 112%, 109%, 109%, 109% відповідно).

Щодо надходжень єдиного податку – план на 9 місяців виконано на 100,3%, понад запланований обсяг надійшло 1,6 млн.грн.. Найвищий показник виконання серед сільських громад у Косоньській, Сюртівській та Горондівській ТГ (158%, 140%, 120%), серед селищних у  Батівській, Буштинській та Королівській ТГ (124%, 112%, 111%), серед міських у Тячівській, Свалявській та Перечинській ТГ (119%, 117%, 109%).

Інформація, яка використовувалася при аналізі надходжень, взята із сайту https://openbudget.gov.ua, де кожен може більш детально ознайомитися із бюджетними показниками громад області та України в цілому.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль