fbpx
Голосуйте!
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Голосування завершене
до закінчення голосування

Громади Закарпаття за 2022 рік заробили понад 7 млрд. гривень

МістоУжгород

Минулий рік для територіальних громад України супроводжувався низкою викликів та частими змінами в законодавстві, які впливали на рівень надходжень до місцевих бюджетів. Громади аналізували нові умови та приймали рішення для стабілізації і вирівнюванню бюджетів. Експерти регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області проаналізували виконання бюджетів територіальних громад Закарпаття у 2022 році та підготували роз’яснення з інфографіками.

У цілому до загального фонду сільських, селищних та міських бюджетів територіальних громад Закарпатської області за 2022 рік надійшло 7 647,5 млн. грн, що на 41% або на 2 236,9 млн. гривень більше, ніж за 2021 рік. Виконання уточненого плану на рік склало 107,5%.

Левову частку цих доходів громад становить надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб – це 5 504,8 млн. грн., або 72%. Друге місце серед надходжень загального фонду місцевих бюджетів територіальних громад займає єдиний податок, а саме 858,3 млн. грн., або 11%. Третю сходинку посів податок на майно, який в сукупності всіх його складових склав 586,8 млн. грн., або 8%.

«Збільшення доходів місцевих бюджетів територіальних громад Закарпаття по ПДФО в цілому по області зумовлено, зокрема, відрахуваннями із грошового утримання військовослужбовців, чисельність яких значно зросла після початку повномасштабного вторгнення рф. Також були значно збільшені й відповідні виплати військовослужбовцям у порівнянні з минулим роком. Свою роль відіграло збільшення нормативу зарахування ПДФО до місцевих бюджетів із 60% до 64% з початку 2022 року», – пояснив радник з питань муніципальних фінансів та управління U-LEAD Михайло Бундзяк.

Експерт додав, що поряд з тим є ряд громад, де планові показники даного виду надходжень не були виконані, наприклад, у зв’язку із припиненням діяльності деяких суб’єктів господарювання та відповідно скороченням кількості працівників.

За його словами, зростанню загальної суми надходжень єдиного податку, в порівнянні з запланованими показниками, в цілому по всіх громадах області, сприяє поступове відновлення ділової активності суб’єктів малого та середнього бізнесу.

«Інфляційні процеси також супроводжуються підвищенням загального рівня цін на товари і послуги, що впливає на зростання обсягів доходів та відповідно відрахувань податку. Є ряд громад, де є невиконання планових показників зазначеного виду надходжень. Тут основними чинниками є зниженням бізнес-активності суб’єктів господарювання на території відповідних громад та встановлення пільг по сплаті податку на період воєнного стану», – зазначив Михайло Бундзяк.

Як повідомили в регіональному офісі U-LEAD, із 64 територіальних громад Закарпатської області планові показники надходжень за підсумками 2022 року на 100% та більше, виконали 49 територіальних громад.

Інформація для аналізу була взята із відкритих ресурсів – Державного веб-порталу бюджету для громадян та Tableau Public, де кожен може більш детально ознайомитися із бюджетними показниками громад області та України в цілому.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль