fbpx

Громади Закарпаття дізналися про фінансування пунктів тимчасового проживання переселенців

Рубрика Новини
МістоУжгород

Для представників громад Закарпатської області організовано інформаційну сесію щодо фінансування перебування внутрішньо переміщених осіб у тимчасових пунктах проживання. Подія проходила на базі Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області.

«Війна, на жаль, затягується, тому територіальним громадам слід до цього підготуватися та працювати над посиленням своєї спроможності. Закарпатська область стала надійним тилом для тисяч внутрішньо переміщених осі. Чимало нових обов’язків лягло на плечі територіальних громад, яким слід посилювати свою фінансову спроможність. Зараз надається чимало підтримки, але чимало потреб громади змушені закривати самостійно», – розповів Микола Сюсько, керівник Регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області.

Інформаційну сесію проводили Оксана Швець та Світлана Тютюник, радниці з питань муніципальних фінансів та управління регіональних офісів «U-LEAD з Європою»  в Івано-Франківській та Миколаївській областях.

Світлана Тютюник розповіла про діючу законодавчу базу щодо фінансування та забезпечення проживання внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, йшлося про Постанову КМУ №220 від 7 березня 2022 р., яка визначає питання надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні.

«Право на отримання компенсації на оплату комунальних послуг мають заклади, підприємства, установи та організації державної та комунальної власності, а також заклади освіти приватної власності. Основна вимога – безоплатне  розміщення тимчасово переміщених осіб у будівлях, які перебувають на балансі відповідних закладів, підприємств, організацій чи установ. Для отримання компенсації необхідно зібрати пакет документів, який включає інформацію про заклад, комунальні послуги та документи про підтвердження здійснення оплати. Кошти, отримані як компенсація витрат на комунальні послуги, не визнаються доходами, а відображатимуться як відновлення касових видатків», – зазначає Світалана Тютюник.

Першочергово Мінсоцполітики розподіляє кошти між виконавчими органами сільських, селищних, міських рад або військових адміністрацій в розрізі населених пунктів, які відновили діяльність внаслідок здійснення заходів з деокупації території територіальної громади. За іншими напрямами кошти розподіляються за рішенням комісії з питань розподілу коштів для надання допомоги в умовах воєнного стану, утвореної Мінсоцполітики.

«Кошти можна використовувати для придбання продуктів харчування, питної води, одягу, взуття, медикаментів, товарів першої необхідності, гігієнічних засобів та їх доставку до місць призначення. Також державні кошти використовують громади для облаштування місць розміщення громадян, оплати та транспортування гуманітарних вантажів», – йшлося під час інформаційної сесії.

Також представникам закарпатських громад експерти «U-LEAD з Європою» розповіли про можливості краудфандингових кампанія, які можуть стати ефективним інструментом для забезпечення потреба внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль