fbpx

Громади з шести областей пройшли навчання з проєктного менеджменту

Рубрика Новини
МістоУжгород

Завершилася серія четвертих практикумів для команд проєктних менеджерів громад з Волинської, Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської та Рівненської областей. Заходи проходили на базі регіонального офісу “U-LEAD з Європою в Закарпатській області”.

З фахівцями громад працювали Микола Сюсько, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Закарпатській області, Михайло Бундзяк, радник з питань муніципальних фінансів та управління, та Петро Гоцалюк, експерт «U-LEAD з Європою» з управління проєктним циклом.

«Кроки для спеціалістів з управління проєктами» – це унікальна навчальна програма, адже учасники отримали теоретичну базу знань з проєктного менеджменту та пройшли серію практикумів. На заходах учасники могли самі розробити проєкти, що є дуже важливим, оскільки їм вдалося здобуті знання одразу закріпити на практиці. Більшість учасників ініціативи новачки в проєктному менеджменті, тому завдяки експертній підтримці U-LEAD вони дізналися, що таке проєкт та як заповнювати проєктні заявки. Також учасники програми, які пройшли весь цикл навчання, зможуть взяти участь в конкурсі проєктів та отримати фінансування для своєї ідеї», – зазначив Микола Сюсько, керівник регіонального офісу “U-LEAD з Європою”  в Закарпатській області.

На заключному практикумі учасники дізналися про принципи реалістичності при формування бюджету проєкту та про особливості бюджетного співфінансування при реалізації проєкту

«Учасники ініціативи практично пропрацювали всі важливі складові розробки проєкту, особлива увага була приділена темі, що є складною для початківців – створенні логіко структурної матриці. Учасники навчились на практиці проводити аналіз проблем та можливостей, формувати систему цілей, результатів та заходів проєкту, визначати адекватні індикатори для моніторингу проєкту, формувати графік реалізації та бюджет проєкту. Сьогодні, коли практично всі громади розробляють стратегії розвитку, або вже реалізовують раніше розроблені, важливо громадам володіти інструментами проєктного управління, адже реалізувати стратегію можна лише тоді, коли реалізований перелік проєктів, що запланований у стратегії, а цих проєктів десятки», – сказав Петро Гоцалюк.

Також фахівці з громад опанували принципи коректної калькуляції витрат при реалізації заходів проєкту та як проводити аналіз ринку та прогнозування фінансових ризиків при формуванні бюджету, навчилися визначати фактори сталості, релевантності, доцільності, здійсненності та цілісності проєкту.

«Навчальна програма дозволила закріпити знання, які я мала, а також дізнатися чимало нового, зокрема щодо написання логіко-структурної матриці та бюджету проєкту. Приємно, що теоретичні знання одразу вдалося закріпити на практиці, коли ми повністю робили проєкт. Вдячна експертам U-LEAD за проведене навчання та можливість познайомитися з колегами з інших громад» – ділиться Наталія Харбака, учасниця навчальної програми з Ясінянської громади Закарпатської області.

Нагадаємо, що в практикумах від Закарпатської області брали участь команди проєктних менеджерів з Горінчівської, Дубівської, Іршавської, Керецьківської, Нересницької, Тур’є-Реметівської та Ясінянської територіальних громад.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль