fbpx

Громади Волині обговорили з НСЗУ реформу медицини

Рубрика Новини
МістоЛуцьк

Стартувала серія онлайн-зустрічей «Діалог з Національною службою здоров’я України», яку ініціювала Програма «U-LEAD з Європою» На базі регіонального офісу U-LEAD у Волинській області відбувався перший діалоговий захід з НСЗУ для громад із шести регіонів заходу України, серед яких були й громади Волині.

Про це повідомили у у регіональному офісі U-LEAD у Волинській області.

Керівник Відділу підтримки багаторівневої системи управління «U-LEAD з Європою» Сорен Гербст наголосив на готовності Програмою підтримувати реформу медицини як невід’ємний процес децентралізації.

«З самого початку наші експерти надавали підтримку та навчальні матеріали щодо кожного аспекту трансформації системи охорони здоров’я в Україні. U-LEAD разом із зовнішніми та внутрішніми експертами є надійним джерелом рекомендацій та досвіду щодо розвитку стійких мереж медичних закладів у територіальних громадах на всіх етапах реформи», – зазначив експерт.

Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак відзначила велику кількість питань від громад, які направлені на посилення управлінської спроможності та відповідального засновництва.

«Національна служба охорони здоров’я України зі своєї сторони  вже п’ятий рік є надійним партнером усіх медичних закладів, в яких ми купуємо медичні послуги на користь людей, які проживають в громадах. Наше завдання, щоб кожен мав доступ до якісної та безпечної медицини. Сподіваємося, що ця ціль нас усіх об’єднує – Програму «U-LEAD з Європою», органи місцевого самоврядування, керівників медичних закладів та лікарів», – наголосила очільниця НСЗУ.

Територіальні громади найбільше цікавило питання щодо інфраструктурного етапу реформування галузі медицини, який передбачає об’єднання мережі лікарень однієї області до одного госпітального округу. Чимало обговорень викликає процес формування кластерної мережі лікарень.

За словами директорки Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Тетяни Кудик, багатьох закладів охорони здоров’я цікавить  питання створення спроможної медичної мережі.

«Порядок створення такої мережі це спільні рішення та відповідальність засновників закладів охорони здоров’я та профільних департаментів при обласних військових адміністрацій. Є багато питань щодо діяльності закладів, які не потраплять в спроможну мережу. Згідно чинних законодавчих норм всі заклади, які мають укладені договори з НСЗУ, до кінця 2023 року будуть контрактуватися за діючими правилами. Стосовно контактування закладів у 2024 році, які не увійдуть в мережу, то зараз однозначної відповіді ще немає, оскільки відповідні нормативно-правові документи не напрацьовані», – розповіла директорка.

Тетяна Кудик додала, що керівники місцевих закладів охорони здоров’я повинні вже зараз все прорахувати та проаналізувати свої можливості. Формування спроможної мережі складний процес, тому до нього потрібно підходити підготовленим.

«Ми розуміємо важливість конструктивного діалогу та якісної комунікації між різними зацікавленими сторонами для успішної реалізації складного завдання у реформуванні охорони здоров’я. Саме для цього ми проводимо діалогові заходи із Національною службою здоров’я України, які підтримали нашу ініціативу. Щиро сподіваємося, що ця серія заходів стане новими етапом співпраці з НСЗУ та дозволить продовжувати підтримувати територіальні громади», – резюмував Сорен Гербст.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль