fbpx

Громади України 2031: прогноз від Тараса Баранецького

Рубрика Новини

Ми розпочинаємо серію публікацій в рамках проєкту «Громади України 2031». Нагадаємо, що нещодавно команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» звернулася до експертів з різних галузей, щоб дізнатись, якими ж будуть громади України через 10 років. Ці відповіді допоможуть керівництву муніципалітетів з перспективи оцінити розвиток власної громади та акцентувати свою увагу на стратегічних питаннях вже сьогодні.

Сьогодні ви можете ознайомитися з прогнозами від Тараса Баранецького, директора Агенції регіонального розвитку Львівщини. За його словами, головам громад, щоб бути конкурентними в перспективі 10-ти років, вже сьогодні варто звернути увагу на молодь. «Громада може бути ідеальним першим робочим місцем для амбітної молодої людини. Активна молодь забезпечить інновації в системі управління», – зазначив експерт.  З іншими його прогнозами ви зможете ознайомитися в нашому матеріалі.

  • Опишіть оптимістичний сценарій для розвитку громад України протягом 10 років? (за можливості враховуючи законодавчі, економічні, форс-мажорні, міграційні, міжнародні та інші аспекти).

Переважна більшість громад (більше 90%), сформованих у 2020 році протягом каденції 2020-2025 рр. доведуть свою спроможність. Лише  незначна кількість громад через неспроможність буде приєднана до інших громад. Поступово в управління громад відійдуть традиційно «державні» повноваження – управління лісами, дорогами місцевого значення, архітектурно-будівельний нагляд тощо. Завдяки потужній матеріально-технічній базі органи місцевого самоврядування мають змогу надавати якісні публічні послуги.

Держава не втручається в господарську діяльність громад, лише контролює законність їхньої діяльності.

Громади співпрацюють між собою, завдяки чому мають змогу не лише опитимізовувати поточну діяльність, але й реалізовувати масштабні інфраструктурні проєкти.

Завдяки законодавчим змінам, для всіх громад стали доступними недорогі муніципальні запозичення, завдяки чому громади змогли модернізувати свою інфраструктуру (енергомодернізація, оновлення техніки та обладнання).

Муніципалітети стали потужними гравцями на ринку праці та мають змогу залучати кращих фахівців. 

  • Який песимістичний сценарій для громад України, який може трапитись протягом 10 років?

Частина громад (близько 30%) протягом каденції 2020-2025 рр. виявиться неспроможними. Це  призведе до значного переформатування та централізації частини повноважень в державних структурах.  «Відтік» кадрів з муніципалітетів в органи державної влади, бізнес. Низька якість публічних послуг, які надають більшість громад. Місцеве самоврядування де-факто залишиться лише на  рівні великих  міст та частини багатих громад.

  • Опишіть середньостатистичну громаду України у 2031-му році (за можливості враховуючи наступні аспекти: кооперація між муніципалітетами, прозорість місцевої влади, активність мешканців, залучення зовнішніх ресурсів, міжнародна співпраця, підтримка і розвиток бізнес-активності, розвиток благодійності, місцеві партії.)

При позитивному сценарії, середньостатистична громада співпрацює з 2-3 сусідніми муніципалітетами щодо управління ТПВ, пасажирських перевезеннях, вторинній медицині, освіті та культурі. Завдяки співпраці підвищується якість послуг та знижується  її собівартість.

Кожна громада публікує суспільно чутливу інформацію на своєму сайті. Крім того, функціонує портал місцевої статистики, де кожен житель може порівняти свою громаду з іншими громадах в країні.

В успішних громадах розвивається партисипація – громадські бюджети, системи петицій та громадських консультацій. Активні мешканці мають можливість донести свою ідею до місцевої влади та реалізувати її.

Завдяки муніципальним запозиченням громади мають змогу залучити значні кредитні ресурси та провести модернізацію обладнання та інфраструктури.

Громади активно налагоджують співпрацю з зовнішніми партнерами, зокрема, в форматі єврорегіонів. Наявність кількох закордонних партнерів стає ознакою «доброго тону» для спроможної громади.

  • З якими викликами зіштовхнуться громади протягом цих 10 років. Яка роль Уряду\Верховної ради і міжнародних донорів у їх вирішенні?

Перший виклик – кадровий. На жаль, немає достатньої кількості фахівців. Система підготовки працівників через стандартні канали – не працює. Тому найближчі 2-3 роки – етап коли багаті громади зможуть «переманити» до себе кращих працівників та отримати через це кращі можливості.

Другий виклик – інфраструктурний. Половина закладів  соціальної інфраструктури будуть закриті. Що робити з будівлями?

Третій виклик – фінансовий. Грошей не так багато, щоб швидко зробити зміни в усіх сферах. Очікування значно більші.

Уряд та ВРУ повинні створити умови,  щоб громади мали можливість залучати позикові кошти для оновлення техніки та інфраструктури. Інакше зміни протягом наступних років будуть лише точковими та не змінять загальної негативної картини (низька якість послуг – виїзд молоді – занепад сільських територій).

  • Які тренди чекають на громади у 2031-му? (свого час такими були ЦНАПи, дитячі і спортивні майданчики, ремонти шкіл).

Не буде жодних трендів. Точніше для кожної громади вони будуть свої – визначені в стратегічних документах. Єдиним трендом буде оптимізація соціальної інфраструктури.

  • На що варто звернути увагу головам громад вже сьогодні, щоб бути конкурентними в перспективі 10-ти років?

На молодь. Громада може бути ідеальним першим робочим місцем для амбітної молодої людини. Активна молодь забезпечить інновації в системі управління.

Відповіді на запитання від кожного експерта публікуватимуться окремо на сторінці та сайті організації.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль