fbpx

Громади Тернопільщини вивчали на Прикарпатті роботу комунальних інституцій

Рубрика Новини

Голови та заступники голів громад з Рівненщини і Тернопільщини відвідали Лисецьку, Долинську і Городенківську територіальні громади у рамках візиту з обміну досвідом «Ефективна діяльність комунальних інституцій в громадах», організованого Програмою «U-LEAD з Європою».

Досвід Лисецької громади — створення з нуля і підтримка ефективної роботи комунальних підприємств (далі — КП), які можуть виконувати завдання з використанням місцевих ресурсів: від сировини та робіт до місцевих кадрів. Гості відвідали дві успішні комунальні інституції: підрозділ місцевої пожежної охорони та місцеву лікарню, яка за кілька років пройшла шлях від загрози ліквідації до спроможного медичного закладу.

«Ми на рівні громади докладаємо зусиль, щоб максимум робити силами своїх комунальних підприємств, розвивати власні потужності та бути максимально автономними», – розповів під час зустрічі Лисецький селищний голова Анатолій Лущак.

На другий день візиту завітали у Долинську ТГ. Місто Долина називають столицею енергоефективності. Гості відвідали один з дошкільних закладів і ознайомилися із енергоефективними технологіями, які дозволяють суттєво економити на енергоносіях, а також з роботою КП «Комунгосп» Та КП «Водоканал».

Ключовим моментом у діяльності комунальних інституцій Долинської громади є те, що ефективне управління базується на розрахунках окупності інвестицій та вартості робіт. Зокрема, комунальні підприємства у сфері ЖКГ власними силами виконують багато робіт і надають послуги, закуповувати які виходить істотно дорожче.

Фінальний день візиту голови та заступники керівників ОМС присвятили вивченню досвіду Городенківської громади, зокрема, роботи Комунальної Установи «Фонд майна». Також громада поділилась своїм ноу-хау щодо виокремлення бюджетів для старостинських округів на роботи у сфері благоустрою та поводження з відходами, які виконує КП «Городенка-Житлосервіс» на території 40 населених пунктів. Їх розмір визначається в залежності від кількості населення, і в них закладаються роботи за пропозицією старост та громадських рад при старостатах.

 

«Такі зустрічі, насамперед, важливі можливістю фахово поспілкуватись з людьми, у яких щось вийшло зробити краще. Якщо маєш питання, то тут одразу отримуєш рецепт від того, хто це зробив успішно. Найбільше запам’яталось за ці дні у Лисецькій, Долинській та Городенківській громадах – акценти на командній роботі, проєктному менеджменті. Якщо говорити про перспективу, то коли в Україні розпочнеться відбудова та відновлення, проєктний підхід має бути на першому місці. Без нього громада успішною не буде. Дякую Програмі U-LEAD за можливість обмінятися досвідом та наживо побачити роботу інших громад», – поділився враженнями від візиту заступник голови Почаївської міської ради Тернопільської області Сергій Максимчук.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Заступник керівника ГО "Освітньо-аналітичний центр розвитку громад"
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль